Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V případě tohoto snímku musím samozřejmě v první řadě, ostatně ale stejně jako většina uživatelů, ocenit odvahu a pořádný koule tvůrců, kteří si dovolili natočit film s tímto tématem zrovna v Polsku, to jako fakt smekám klobouček, zároveň se ale i upřímně divím, že se něco takového dostalo do tak široké distribuce, jelikož jak právě i samotný film ukazuje, pro ty svině by to nebyl sebemenší problém nechat zmizet, no každopádně se to naštěstí ven dostalo a všichni jen tak můžeme doufat, že to spoustě lidem třeba alespoň částečně otevře oči, protože v této podívané věřím skutečně každému slovu, každému momentu, každému činu, naprosto věřím tomu, že ten katolický systém, ovšem nejen v Polsku, takhle funguje a je to tedy neuvěřitelný mazec, a myslím, že i většina politické scény jen může tiše závidět, jaké korupční veletoče fungují právě v této zkurvené instituci, vymývající lidem mozky. K filmu samotnému. Na začátek je nutné upozornit, že podle mě tím ústředním tématem Kléru není poukázání na konkrétní problém pedofilních kněží, to je zde podle mě jen jedním z mnoha vážných obvinění církve, celý film spíš poukazuje na celkovou vnitřní prohnilost, zkaženost a chtíč všemocných zmrdů, zneužívající své moci, nabyté pobožnými hlupáky, co jim zobou z ruky i ty největší hovna, co z nich padají. Sakra, jak já ty náboženské organizace nenávidím!!! Samozřejmě, celé to zpracování mohlo být klidně i údernější a jistě i odvážnější, to by ale asi už fakt potom neprošlo, každopádně i tato zápletka dokáže vyvolat silné emoce a množství působivých dramatických situací, jinak disponuje ale i slušným spádem, dále pak veškeré postavy jsou výrazné a zajímavé, a to i díky jejich hereckým představitelům, nicméně ale musím zopakovat, že tím skutečně nejdůležitějším faktorem je zde prostě fakt, že vůbec takovýto film vznikl a za tu odvahu sdělit světu alespoň kus pravdy, co se církve týče, by zasloužili tvůrci ohromný vděk a poděkování minimálně tím, že by to měl vidět opravdu každý z nás. Pro mě osobně je to každopádně úžasná „voda na mlýn“, jenž ještě víc prohloubil mou nenávist vůči všemu, co souvisí s náboženstvím! ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zamotaný kruh a najhoršiu inštitúciu v dejinách ľudstva treba konečne stopnúť! Minimálne úplne odlúčiť od štátu. Nielenže cirkev zabrzdila vývoj ľudstva na 11. storočí (kým osvietencom netrklo, že svoje dogmy a ilúzie hodné cvokom v blázinci si môžu strčiť do riti), ale násilím a strašením ľudí nahonobený majetok im dáva moc svojimi chápadlami doteraz obťažovať slušných ľudí. Najviac mi kypí žlč, keď počujem, že ľudia robia zbierku na posratú kaplnku, pritom Vatikán sa váľa v peniazoch. Cirkevní hodnostári nosia drahé rúcha, zlaté žezlá či čo to majú, bývajú v drahých apartmánoch, vozia ich vlastní šoféri na drahých autách, a za to všetko by nakŕmili polku Afriky, o ktorej tak často hovorí pápež. WTF!!! A ešte k tomu zneužívajú a kryjú zneužívanie detí! OMFG!!! ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film ode mě nižší počet hvězdiček prostě dostat nemohl, tohle pro mě byla, i přes neveselý děj, čirá radost, takže jsem si pochrochtával blahem, což se výborně doplňovalo s pokvíkáváním pana arcibiskupa. Klér jsem si okamžitě zařadil mezi své oblíbené snímky ze světa organizovaného zločinu, protože i ty nejobávanější mafiánské organizace si ve srovnání s katolickou církví musí připadat jako partičky amatérů. Jen pořád nemám jasno, jestli jsou horší ti kněží, nebo rodiče, kteří je zásobují stále novým materiálem. Výborná záležitost. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle si polská katolická církev za rámeček nedá. Nepřikrášlené vršení církevních prohřešků až zločinů se opírá o dobré herecké výkony, realisticky snímaný obraz a skvělé zpodobnění principů církevní mafie dělá z filmu vykřičník i otazník zároveň. Obžalobu i apel na zdravý rozum a lidskost, které by měly být automaticky v církvi přítomny, ale zdaleka vždy nejsou. Když se ke kladným postavám filmu dá nakonec počítat i kněz, který chlastá první ligu, posílá ženu na potrat a okrádá věřící, tak je jasné, že adorace církve se tady nedočkáme. SHRNUTÍ: Bořit modly, kterým stále věříme, je vždycky nejtěžší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CÍRKEV JE SVATÁ, ALE LIDÉ JSOU HŘÍŠNÍ...“ /// Tak od začátku je jasný, že půjde o zajímavou podívanou. Jednak obsazením a jednak – no prostě tihle černoprdelníci jsou takový samozvaní bohové. V příběhu je asi všechno, co činí církev. Teda kromě dobra (takže vlastně všechno…). Tihle „batmani“ jsou neohroženým druhem a ostatní lidi nechť ochrání víra. Před nimi, samozřejmě. Silnej filmovém zážitek i pro (nebo právě pro ně?) nevěřící. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přišli za mnou pro vzorky z předkožky. 2.) Mlčím, abych se nesmažil v pekle. 3.) Thx za titule „ghostxx“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Mimo jiné se natáčelo v katolickém kostele v Orlové. (JoranProvenzano)
  • „Kdybychom čekali na povolení natáčet v polských církevních budovách, tak na něj čekáme dodnes. Proto jsme natáčeli v České republice. Povolení jsme dostali do 14 dnů,“ prohlásil režisér Smarzowski na LFŠ 2019 v Uherském Hradišti. (klukluka)
  • Sdružení katolických novinářů prohlásilo, že za filmem stojí nepřátelé Polska, a dodalo: „Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním! (JoranProvenzano)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama