Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústředním motivem filmu je milostný vztah dvou lidí - Petry a Jakuba. Začínající učitelka přichází z Prahy do jihočeského okresního města, kde žije i její snoubenec Jakub, mladý nadějný inženýr v místní papírně. Petra se sžívá s novými kolegy ve škole i s dětmi z nové třídy a pilně nacvičuje s hudební skupinou Komenium, s jejímiž členy se zná ještě ze studií. Seznamuje se i s Jakubovými spolupracovníky a s ředitelem papírny, na jehož místo by byl Jakub rád po jeho odchodu do důchodu jmenován. A právě touha po vysoké funkci vede Jakuba k chování a jednání, které Petra nemůže schvalovat. Jejich konflikt vrcholí, když se Jakub nechce zachovat lidsky a spravedlivě v případě jednoho z Petřiných žáků a jeho ochrnutého bratra jen proto, aby nepoškodil svoje zájmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (33)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Koukej, zpívej, sláva masopustu ..." To se nám to bojovalo s větrnými mlýny, to se nám nastavovalo zrcadlo nespravedlnosti a to nás to tak moc nebavilo. Na druhou stranu byl ten uvědoměle naivní boj učitelky celkem sympatický a kdyby to vyšlo, tak by všichni skončili v nebi a jen já v pekle. Já se totiž nerad mačkám. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem teda moc nepochopila. Trochu se to tváří jako Škola otců po 25 letech. Ovšem zatímco Helge ve svém filmu i přes vynucené úpravy udržel podstatu sdělení a pochopitelnost hrdinova jednání, Má láska s Jakubem jako by byla pro jistotu rovnou nesrozumitelná, respektive nic nesdělující. Rádoby artové pojetí s alegorickými vložkami tuhle dobovou sterilitu nevykompenzuje ani nezamaskuje, spíš naopak. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Filmy z učitelského prostředí vždy na mě působí zvláštním způsobem a navíc tento film podbarvený hudbou Petra Hapky ve mně zanechal příjemný dojem ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Chápu, že Janu Hartlovi musel propůjčit na pár chvil svůj hlas skutečný zpěvák, ale ten hlas mi k němu vůbec neseděl a rval mu uši. První film, který jsem se Zlatou Adomovskou viděla, kde se objevila v poněkud erotičtější scéně. Na dnešní poměry je to scéna celkem běžná. Zlata zde hraje mladou učitelku, která to mezi těmi všemi učiteli nemá vůbec jednoduché, protože je dělí dlouhá léta učitelské praxe. Byla plná ideálů a představ, ale každý kdo někam nastupuje do zaměstnání, tak je plný ideálů, o které může samozřejmě rychle přijít a je jenom na něm, jak se se vším popere. Celý film není ovšem pouze o ní. Je zde plno i jiných osudů. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...vážne uvažujem o odpade ako o hodnotení ....akože psychologický film o mladej učiteľke čo nevie ako sa má chovať a ide do všetkého hrrr ako komsomolec....takto sa chovať nedalo a v dnešnej dobe už ozaj nedá chovať.Áno je to pokrytecké držať hubu,ale nastúpiť na školu ako učitelka a pchať do všetkého nos a kritizovať riaditeľa....hmm to už nie je odvaha ,ale blbosť. Do toho všetkého tie masopustné vstupy-fakt som ich nepochopil-asi kvôli minutáži či ??? Odporne hnusný socialistický film,veľakrát mňa při sledovaní starých filmov predchne nostalgia ,ale tu ani náhodou.Som rád,že v tej predperestrojkovskej dobe nežijem.Kravina - bez konca -neviem ako to skončilo-sú spolu - nie sú ?...ale to nie je podstatné stojí to ozaj za hovno,ale také mačacie -ak mi niekto rozumie. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Mladá soudružka učitelka se potýká s předsudky starších kolegů a nebere v potaz jejich zkušenosti. Mladý soudruh inženýr, její partner, je ambiciózní a leze a šplhá. Obyčejný film o obyčejných lidech v osmdesátých letech, obsahem nezajímavý. Vsuvky z masopustu působí křečovitě, jako divadlo. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Mladá učitelka se snaží žít s ideálů, ale lidé okolo ji vrací do tvrdé reality. Doba je taková, že si každý hrabe na svém. Další se zapomenutých filmů. Ve filmu se hodně prolínají z místním masopustem a jeho zvyky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podobne ceske filmy ze skolniho prostredi mam rad. Hlavni myslenka filmu, kdy mlada ucitelka nazorove narazi na zajete koleje starsich pedagogu je dobra. Scenar mohl byt propracovanejsi, masopustni vsuvky se mi libily, jen nechapu obsazeni Jana Hartla do role zpevaka, ktery stejne musel byt predabovany. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

U těhle osmdesátkových titulů je zajímavé, že ač příběhově o to méně zajímavé, o to více herců tu naleznete. Jen mě překvapuje, že je tu Eva Jeníčková uvedena hned na druhém místě, ačkoliv se mihne jen při scénách z masopustu a to na pár vteřin. Na fdb je uveden i Svatopluk Beneš, ale toho jsem nenašel. A zajímá mě, kdo zpívá za Hartla a Adamovskou na začátku při koncertě na Strakonickém hradě....domnívám se, že za něj to Karel Zich a tedy za ní možná Lenka Filipová? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Matějka pro mě dobrej dvěma snímky, Zlá noc a Návraty..Příběh vcelku slušný, Hapkova hudba a půvabná Adamovská plusem... Masopust jako narážka na masky co nosíme... Asi.Prostřihy naivních obrázků:Emma Srncová... ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

S tim masopustem to teda fakt přehnali. Jinak nedoporučuji, v tom filmu není nic, kvůli čemu stojí za to ho vidět. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Keď som tento film videl pred niekoľkými rokmi, zdal sa mi nudný. Dnes som mu akosi prišiel na chuť, i na atmosféru vytvorenú režisérom Matějkom. Čím som starší, tým sa mi československé filmy páčia viac a viac. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se to Má láska s Jakubem. Jenže o Jakubovi je to jen hodně málo a o lásce už vůbec ne. Vlastně vůbec netuším, o čem to celou dobu bylo, jen to začlo a skončilo, to je vše, co tomto filmu dokážu říct. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

No jo, normalizace...Podivné chování a starosti podivných, těžce nepohodových postav. Divně natočeno. I přes účast jinak dobrých herců a hereček dost nekoukatelné, téměř protivné... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Byť by se dalo z názvu vydedukovat že půjde o milostný příběh, není tomu tak. Snímek se řadí mezi moralizující filmové produkty odehrávající se v ideologicky populárním výrobním procesu. Dějově máme na jedné straně papírenský průmysl, kde se snaží mladý ing. Jakub Horec o vybudování své kariéry a to za každou cenu. Na straně druhé je mladá učitelka Petra Jánská, která se zase snaží pro své žáky udělat naprosto vše. A to jak ve věci vzdělání, tak i jejich života. Jakub a Petra spolu žijí, do svého nové působiště se společně přestěhují, jejich starosti se vzájemně proplétají a v podstatě škodí jeden druhému. Oba při své snaze něco udělat narážejí jen na pokrytectví svých kolegů a zášti. Mezi lidmi vládne faleš, lži a hlavně snaha si nicneděláním nepoškodit kariéru vlastní. Civilní psychologický příběh si Václav Matějka napsal a natočil sám a velice dobře podchytil šeď doby, jakou si dnes málokdo umí jen představit. O něco se snažit byla, je a vždy bude zásluhou každého jednotlivce, ale když se střetne kariérismus, zájmy jednotlivců a tvrdý realismus socialistické etiky, veškerá snaha dostává značné trhliny, které poškodí nejen pracovní sounáležitosti. Děj příběhu má dvě roviny, které jsou přes svoji vážnost odlehčeny záběry masopustních her, ve kterém mají určité masky svou symboliku, čímž příběh dostává i jistou poetiku. Snímek je hodně na přemýšlení a to obzvlášť v dnešní době. Po divácké stránce je tak vhodný snad už jen pro filmové fajnšmekry. ()

Reklama

Reklama