Reklama

Reklama

VOD (1)

23. prosince 1991 ráno se Cameron Todd Willingham probudí a zjistí, že jeho dům je celý v plamenech. Přes veškerou snahu se mu nepodaří zachránit své tři malé dcery a ty v domě uhoří. Když se koná soudní proces, obžaloba Ricka Perryho tvrdí, že požár byl založen úmyslně, neboť benzín někdo rozlil ve tvaru pentagramu a lednice byla přemístěna tak, aby úmyslně blokovala dveře. Před soudem vystupují další svědci, kteří Camerona popisují jako násilnickou osobu. Poté vypovídá Willinghamův bývalý spoluvězeň Johnny Webb a prohlásí, že mu Willingham řekl, že požár byl založen úmyslně. Přestože Willingham i jeho manželka Stacy vášnivě obhajovali Willinghamovu nevinu, je odsouzen k trestu smrti. Během pobytu v cele smrti je Willingham bit a ohrožován dozorci i ostatními vězni, nakonec je umístěn na samotku, kde se zhroutí. Pořád ale trvá na své nevině a vrací se mu vzpomínky na život se Stacy. Z retro prostřihů vyjde najevo, že Willingham a Stacy měli komplikovaný vztah, ona ho podváděla a on se k ní choval násilně. Přesto je jasné, že jim na sobě navzájem záleží. Stacy ale nakonec přestane odpovídat na jeho dopisy na příkaz své matky, která věří, že je Cameron vinen. Willingham si najde nového právníka Reavese v naději, že prokáže svou nevinu... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

venison 

všechny recenze uživatele

Nápad se mi líbil, ale bohužel to celé zabilo obsazení. Většina herců je nemastných, neslaných, ani výborná Laura Dern to nedokáže sama uhrát.. Škoda, že šlo spíše o komorní drama založeno na pocitech a na akční dravou historku. Na těch hercích to všechno stálo a to byla fakt smůla. I ten scénář za moc nestál.. Otci umřou děti a on se moc dvakrát netrápí.. Ani ve skutečnosti, ani na oko.. Musím však přiznat, že jsem se během dvou hodin nenudila. Příjemné béčko. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Zkouška ohněm je vážně výborné drama, poukazující opět na zkaženost americké justice, ovšem tentokrát v soudním procesu s bělochem, což považuji za velice osvěžující změnu, neboť snímků, zaměřených na páchání bezpráví jen na chudinkách černoších, už je tolik, že již snad nemohou ani nikoho zajímat, nicméně zde jde v sázce ještě něco víc, a to trest smrti, což už jako vážně není prdel. Každopádně Edward Zwick tu opět projevil své úžasné tvůrčí kvality na maximum a Zkoušku ohněm považuji za opravdu strhující, ale především vážně silné drama, které mě vůbec nenechalo v klidu a na konci ukápla i upřímná slzička, jelikož celá tato podívaná je skutečně nekompromisní nátlak a chvílemi snad až neuvěřitelná podívaná, čeho se člověk v júesej může v podstatě dočkat a s hlavním hrdinou jsem fakt soucítil, něco takového, když se někomu stane, musí být prostě šílený. Hlavní nicméně je, že zde skutečně fungují emoce od začátku až do dech beroucího finále, veškeré postavy tu jsou pak opravdu výrazné a díky skvělým hercům i přesvědčivé, kdy mě v tomto ohledu jinak překvapil především Jack O´Connell, kterého jinak nemám vůbec rád, tady ale vážně zazářil. Hodně mě oslovila ale i bezvýchodná a poměrně syrová atmosféra, napětí a nepředvídatelnost tu též sehrávají důležitou roli, já zkrátka tomuto snímku nemám co vytknout, a opakuji, pro mě se jedná o vážně silné a působivé drama, které mě nenechalo vůbec chladným, a byla by velká chyba si ho nechat ujít. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Film může vůbec fungovat jen díky tomu, že vynechal nejzásadnější důkazy, které toho chlapa v očích porot dvou stupňů poslaly (zcela zjevně právem) do cely smrti. Třeba to, že během požáru místo záchrany dětí tlačil od baráku pryč auto. Že neměl v krvi skoro žádné CO (tzn. nezachraňoval ty děti). Nebo že tam bylo víc míst založení požáru a stopy po rozlité hořlavině (podle obhajoby o ni zakopl při útěku... haha). Nebo že ho několik psychiatrů označilo za sociopata (který třeba v minulosti týral zvířata). Nebo že ženu kopal při obou těhotenstvích do břicha. Nebo že se jí k činu přiznal. Nebo že odmítl detektor lži. Stačí kouknout na wiki. Ex post se našel akorát expert, co řekl, že ten požár MOHL (teoreticky) vzniknout i jinak. A že spoluvězeň nemusel být úplně věrohodný svědek. Jenže proti Willinghamovi toho bylo mnohem, mnohem víc. Jasná murder in first degree, navíc s přitěžujícíma okolnostma. I kdybych příběh přijal očima "spravedlivé" rozvedené paní, co si píše s vrahem, pořád by film strašně sráželo, že je neuvěřitelně nudný. Každopádně doufám, že se bude ten šmejd smažit v pekle. A scénárista že se nad sebou zamyslí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JEN TO, ŽE SE NĚKDO CHOVÁ NEVHODNĚ JEŠTĚ NEZNAMENÁ, ŽE JE VRAH. NEBO JO?…“ ///    Manželství podivnýho dua, který minimálně díky chování Todda nenasplňuje představy o  americkým snu. Takže, když jim shoří barák i s parchantama, sledujeme krátkej proces. Následujou zážitky ze „zelený míle“ a příběh přepíná, páč přestává jít vo to, jestli je Todd magor, ale vrah… Zajímavý. I díky provedení. Nikdo se z něj nesnaží dělat lepšího člověka, ale má to výst k zamyšlení. Jestli trest smrti jo, nebo ne. Stačí to?   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) První věta, kterou mě naučili, byla: „Omlouvám se šéfe“. 2.) Děcka jsou mrtvý. /// Thx za titule „Lenka Večerková“.   /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Justičná, rodinná a väzenská dráma, z ktorej nepadnete do kolien, za to na obrazovke prilepení budete po celý čas. Aspoň v mojom prípade to tak bolo. Edward Zwick (Posledný samuraj) už od začiatku dbá o to, aby scény nenudili, čo sa mu drvivú väčšinu darí. Trial by Fire som si vybral hlavne preto, lebo som chcel vidieť, či sa vôbec niekomu môže podariť obhájiť otca troch detí, ktorý nespravil všetko preto (alebo možno nespravil skoro nič), aby svoje deti zachránil. Ani pre tvorcov asi nebolo úplne jednoduché dať to všetko nejak objektívne do kopy tak, aby nikoho neurazili a potom je to určite jeden z filmov, ktorého pravdivý príbeh si budete vyhľadávať na wikipedii. Tam okrem závažných faktov zistíte napríklad aj také detaily, že nepriaznivý psychologický posudok tohto obvineného sa zakladal trebárs aj na "zlom" plagáte od Iron Maiden, ktorý mal v spálni. Za mňa čisté štyri. ()

Zajímavosti (6)

  • Cameron Todd Willingham založil požár 23. 11. 1991. Obviněn z vraždy svých dětí byl 8. 1. 1992. V roce 1992 byl odsouzen a následně v roce 2004 popraven, bylo mu 36 let. (ARI50)
  • Hoci sa film má odohrávať v Texase, nakrúcaný bol v Atlante a Douglasville (Georgia, USA) počas októbra 2017. (Arsenal83)
  • Keď si v čase približne 1h 13 min začne Elizabeth (Laura Dern) prvýkrát prechádzať nezhody vo výpovediach svedkov, ukazujú na súde „umelecké dielo“, ktoré Toddovi viselo nad posteľou. Na obrázku je obal albumu „Abrahadabra“ od symphonic black metalovej kapely Dimmu Borgir, ktorý však vyšiel až v roku 2010, lenže súd prebiehal v auguste 1992, kedy táto skupina ešte ani neexistovala (vznikla až v roku 1993). (Stillborn83)

Související novinky

Režisér Posledního samuraje poletí do vesmíru

Režisér Posledního samuraje poletí do vesmíru

21.10.2018

Režisér Edward Zwick (Poslední samuraj, Odpor) se produkčně ujme nového drama seriálu Away pro Netflix, které bude pojednávat o první lidské misi na Mars. Zwick zároveň natočí první epizodu. Příběh… (více)

Reklama

Reklama