Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně - Storia di chi fugge e di chi resta

(série)
  • USA Those Who Leave and Those Who Stay
Itálie / USA, 2022, 7 h 12 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Gaia Girace, Margherita Mazzucco, Luca Gallone, Alessio Gallo, Anna Rita Vitolo, Francesco Serpico, Matteo Cecchi, Andrea Avagliano, Iacopo Ricciotti (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nyní již postarší žena Elena Grecová zjistí, že nejdůležitější přítelkyně jejího života, Raffaella "Lila" Cerullová, beze stopy zmizela. Elena, autorka ponořená v domě plném knih, začne sepisovat příběh jejich bouřlivého přátelství... (HBO Europe)

Recenze (9)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych to měl nějak jednoduše popsat, řeknu moc Eleny, málo Lily. A taky mi hrozně chyběla Neapol. Chápu, že je to tak asi i v knize, ale pro mě je to bohužel tak. A taky se nelze ubránit dojmu, že hlavní hrdinka je ve skutečnosti až moc mladá, což nedokáže zakrýt ani sebelepší maskér. Poslední díl mě ale utvrdil v dojmu, že to přece jen tak nezabalim a když už jsem dal první tři série, tak tu poslední snad ještě zvládnu. Tři a něco. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nikdy nezabudni na ľudí zo svojej štvrte.“ Problém 3. série je, že neodpovedá názvu. Už to prakticky vôbec nie je o geniálnej priateľke resp. o priateľstve Lily a Lenu. Spoločných scén majú málo. Jasné, v živote to tak býva, že mnohí ľudia, ktorí patrili do našich životoch, pričom dané životy sme si bez nich nedokázali predstaviť, odídu a nechajú nás samých. Ale proste ak sa niečo volá Geniálna priateľka a je to postavené na kamarátstve dvoch detí a následne dospelých žien, „asi“ by to malo byť o onom priateľstve. Nie? Alebo som niečo nepochopil? Priestor pre Lilu je značne obmedzený, čo je na jednej strane škoda (akonáhle vpadne do deja, stupeň zábavy vďaka jej podrezanému jazyku prudko stúpa), ale zároveň je to možno svojím spôsobom dobre, lebo v nej v 3. sezóne urobili... ako to napísať slušne? To sa slušne napísať nedá. Každopádne krásne to charakterizoval manžel Lenu. Tvrdí, že toto de facto nielenže nemá s priateľstvom už dávno nič spoločné, ale že je obdivuhodné, že taký zničujúci „vzťah“ vôbec tak dlho vydržal, keďže Lila Lenu nie že nemá rada, ale ju možno dokonca až neznáša a závidí jej. Je síce nadmieru inteligentná, ale všetku svoju inteligenciu celý život vkladala do zákernej manipulácie s ľuďmi, ktorí to s ňou mysleli dobre resp. prostredníctvom nich si plnila sny, ktoré pôvodne mala ona sama, ale uprednostnila ich pred životom v blahobyte a je jej úprimne fuk, koľko iných životov kvôli svojmu snu zničí. Problém je, a to sa vraciame k úvodu, že tým pádom to už nie je o priateľstve, ale skôr o samostatných životoch oboch mladých žien s dodatkom, že skôr o samostatnom živote jednej z nich, pričom druhá sa stáva vedľajšou postavou, ktorá občas nečakane vpadne do deja a následne z neho rovnako rýchlo zmizne (v posledných častiach dokonca, až na drobné cameá, nevystupuje vôbec). Tie životy nie sú zlé, vlastne sú veľmi zaujímavé (a skvelé je, že ich poznáme od detstva, takže sme si k nim vytvorili o to silnejší vzťah), ale oddelene nefungujú tak famózne, ako spolu. Avšak už ani spolu ktovieako dobre nefungujú, keďže nechápeme, prečo sa Elena svojej kamarátky z detstva tak úpenlivo drží, keď vidí, že je to energetický vampír. Jasné, mnohé priateľstva sú podobné, to mi pripadá realistické a vážim si tretiu sériu za to, že to povedala otvorene. Ale proste to nie je ono (a úplne to zavraždil posledný diel, kedy vás čaká hodina a štvrť nekonečnej telenovely). ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady asi není, co řešit. Drží se stejné standarty. Furt je to pecka. Jen to časové rozložení je docela štreka. Druhá sérka snad byla celá na ostrově, teď máme skoky o několik let. Smutné je, že za normálních okolností bych příběh bral normálně. Další série série, který je jasně trochu feministická, ale není zde důvodu, aby si ji neužil muž. Pak ale přijde nějaké pseudo woke odnož, která vás donutí na to koukat víc necitlivě a odtažitě než by bylo záhodně. A kouzli je ztraceno. Pokusil jsem se, aby mě to neovlivnilo. I tak si myslím, že nějaká rozhodnutí a vývoj věcí byl na výsost zvláštní. I tak jsem zvědav na konec a stejně tak na knižní předlohy. ()

barteca 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj obdiv trvá, je to vztahová mikroanalýza, scénář odkrývá další nepoznané stránky postav a zachycení dobové atmosféry je vždy perfektní, je to skvostný historickosociologický exkurz do šedesátek a sedmdesátek. Mě dostal zvláště 7. díl, kde se během dialogu dvou mužů u oběda vyjevují jejich postoje k emancipaci žen, vskutku brilliant.... ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série se stále drží svých standardů až do posledního dílu, který konečně prokázal to, co někteří dosud jen tušili, a to je to, že Elena má totálně vymytou hlavu, a to si teda nejsem jistá, že tvůrci úplně chtěli. Pozitivní je snad jen to, že se Nino konečně vyprofiloval jako jednoznačně záporná postava. i když opět těžko říct, zda to byl záměr. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama