Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (54)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba, solidní námět, ale i velice nápadité a živé kulisy spolu s dobrými hereckými výkony neudělají nutně geniální seriál, když je příběh tak precizně italský, až to hezký není. Od začátku příběhu tu na sebe všichni strašně řvou. Do toho se k sobě chovají hůř, než bachaři k vězňům v té nejhrůznější jihoamerické věznici. Opravdu jsem měl dlouho co dělat, abych si na to prostředí, ve kterém ty dvě kamarádky jsou, zvykl. A vlastně ani nevím, jestli jsem si zvykl. Určitě tu jsou momenty, které ve spojení s hudbou opravdu stojí za to slyšet a vidět. Max Richter se zde hudebně opravdu vyřádil. Těch momentů tu ale není tolik, abych byl po těch osmi dílech scénáristicky úplně na kaši. A nepodpořil to ani poměrně razantně utípnutej konec. Osobně mám pocit, že takový seriál má víc váhu pro Itala, než pro Evropana, ale třeba se mílím. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toxický vzťah. Čo nás formuje? Čo má vplyv na tom, akí sa z nás stanú dospelí? Zatrpknutosť prameniaca z toho, že nám z rôznych príčin (napr. zlá finančná alebo sociálna situácia rodičov) nie je umožnené venovať sa od útleho detstva tomu, na čo máme predpoklady? Môže sa z talentovaného dieťaťa stať zatrpknutý netvor, ktorému spoločnosť neumožní rozprestrieť krídla? Čo je viac? Talent? Alebo vari to, ak aj niekto nie je prenikavo nadaný, zato je trpezlivý, vzdelaný a neustále na sebe pracuje? Geniálna priateľka je skvelá v okamihoch, kedy je o oboch kamarátkach. To, že ich spoznávame už ako malé deti, má za následok, že s nimi intenzívne prežívame dospelé problémy. Azda ako keby to svojím spôsobom boli i naše priateľky. Skvelá je dobová výprava a atmosféra. Tvorcovia sa nevyhýbajú politickej situácii, ktorá v daných dobách a v danej krajine neznamenala len to, že vám niekto s opačnými názormi vynadal do blbcov, ale vtrhol k vám do obchodu tesne pred záverečnou, napálil vám tri guľky do hrude a aby ste nepovedali, pridal ešte bonus v podobe rany istoty medzi oči. Ak by tvorcovia chceli, pokojne z toho mohli urobiť novú Chobotnicu. Ale oni nechceli. Toto je totiž civilný príbeh. Príbeh dvoch priateliek, ktoré vlastne možno priateľky nikdy neboli. Kasting sa vydaril. Samozrejme najmä obe hlavné postavy, ale charizmatické sú aj vedľajšie (mama, učiteľka). Problémy vidím tri. V nie všetkých epizódach sú Lila, aj Lenu. Niekedy len Lila a Lenu má cameo (alebo ani to nie), inokedy naopak. Druhý problém je, že s pribúdajúcimi časťami sa z Lily stáva záporná kreatúra, ktorej povahu bravúrne vystihol manžel Lenu: nielenže to nemá s priateľstvom nič spoločné, ale je to dokonca nenávisť! Lila sa k priateľke správa skutočne hnusne, ako by sa žiadny normálny priateľ nikdy nesprával. V duchu nadávame Lenu, že sa Lilou nechá manipulovať, aj keď je nám jasné, že vo „vzťahoch“ s manipulujúcimi psychopatmi to tak chodí. Ono je pravda, že niekedy sa priateľstvá vyvinú práve takýmto smerom. No pozerať sa na to je nepríjemné. Dvojnásobne, keď som seriál začal pozerať s tým, že je to príbeh dvoch najlepších priateliek a nakoniec sa z toho vykľulo toto peklo. No a tretí problém: tvoriť atmosféru a dať si prácu s tvorbou vzťahov je síce pekné, ale ak je to na úkor tempa, tak to tiež nie je dobre. Miestami sa tu toho deje fakt strašne málo a dostavuje sa nuda. S prižmúrenými očami 4*, ale 3. séria robí všetko pre to, aby to stiahla k 3*. Hudba v úvodných titulkoch od Maxa Richtera (Ad Astra, Taboo) geniálna. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj komentář by se podobal tomu, co zde už napsali uživatelé Malarkey a Aky. Navíc mně děvčata místy psychicky svým chováním deptaly. Například Elena, která byla věčně uslzená, zírající nekonečně dlouho do bodu "A" a nedokázala se při své inteligenci rozhodovat. Nutně k tomu potřebovala kámošku, rebelku, která si zase věděla rady skoro ve všem, zkrátka ta byla geniální. No nevím, druhou sérii sice dám, tam se snad dá Elena trochu do kupy, ale tohle bylo pro mě velké zklamání...…... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Řemeslné zpracování snad po všech stránkách od hudby přes kulisy po herce. S každým přibývajícím dílem je to ale víc a víc neustálá recyklace vlastního příběhu, která se začíná podobat kdejaké telenovele, kde se neřeší nic jiného, než kdo s kým a genialita se vytrácí z hrdinek už s nástupem puberty. Takže ve výsledku mám pocit, že sleduji něco, co se snaží schovat svou dějovou lacinost za umění. Třetí série už můj zájem nebudí a s velkou pravděpodobností si ji nechám utéct. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Profesně tomu lze stěží něco vytknout, všechny superlativy napsané zde nebo i někde jinde platí. Jen je to utahané, mnohdy se z ničeho dělá tajemství a věda, navíc je to skrz naskrz italské, až to pro Neitala přestává být zajímavé. Po čase jsem se začal při těch dlouhých záběrech z očí do očí, jež měly sdělovat bůhví co, nudit. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak vážne neviem čo kto na tomto seriály má, no mňa to veru veľmi nechytilo. Vzhľadom na veľké časové rozpätie v rámci ľudského života (od detstva až po starobu), by som čakal aspoň malé epické vyznenie, ktoré by ma minimáne po pocitovej stránke trochu zasiahlo, no nestalo sa tak. Postavy si tu len tak behajú, často bez rozmyslu a sú momenty vo filme, kedy mi ich jednanie nadvihlo obočie. Proste nechápačka. Priemer, čakal som viac. 60/100 15.7.2023: Hanbím sa za to, že som pred rokmi tento seriál po 1. sérii tak kruto podhodnotil. Toto sa mi vážne stane raz za sto rokov.  Po dramatickej stránke geniálne, hotová sága. A to vo všetkých smeroch - rodina, spoločnosť, škola, práca, priateľstvo, láska, nevera, manželstvo.... A ku koncu keď sa k tomu všetkému pridá aj taká zvláštna nostalgia plná emócií, spomienky.... človek sa od toho nemôže odtrhnúť. Nádhera!!!! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální přítelkyně těží ze skvělých, hereckých výkonů, výborné výpravy a také faktu, že se zde mluví italsky, což autenticitu ještě více zvyšuje. Těch osm dílů uteklo jak voda a jsem šťastný a smutný zároveň. Šťastný za tak kvalitní natočení a smutný, že už je konec. Saverio, bravo, bravisimo, geniální seriál, víc asi není co dodávat. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu jsem nečetla a rozumím názoru, že se jí seriál nemůže rovnat. Přesto na mě celý příběh zapůsobil tak, že probudil vzpomínky na mé vlastní dětství. Na prázdniny, kdy jsem četla nějaký nádherný román a četla jsem jej na místě, kde jsem se cítila nejlépe... Na místě, které mi už dneska nepatří, ale zůstalo mi schované v duši. Takové pocity jsem u seriálu měla. Geniální přítelkyně zřejmě neosloví každého diváka, ale mě okouzlila. Pomalé tempo, nádherná kamera i hudba, způsob vyprávění, malé velké příběhy obyvatel čtvrti, při kterých mi několikrát zatuhla krev žilách. Emoce, radost, smutek, rivalita, sny, žárlivost, touhy i zklamání, taliánské nátury, prádlo vyvěšené do ulic, rodinné tradice zakořeněné tak, že se z nich nelze vymanit, to vše hodnotím maximálním počtem hvězdiček. Na mě to fungovalo. A před představitelkami malé Li a Ely smekám. Moc šikovné holčičky. Nevím, jaký záměr HBO má, jestli se chystá pokračování, ale pokud ano, určitě se na něj podívám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásna husľová hudba Maxa Richtera, ktorá sa pri rozprávaní sporadicky objavuje v pozadí umocňuje emocionálny zážitok. Po prvej časti som bol skeptický, ale tá druhá to už dostala do správnych koľají a celá prvá séria je takmer dokonalá. Najmä tie detské roky. Človeka to núti zamyslieť sa nad tým, či rodičia boli ani nie v takých dávnych dobách stále takí krutí? Telesné tresty ako samozrejmosť? Veľmi zle sa pozerá ako otec rodiny mláti malé dievčatko. Ale ani fáza dospievania nezaostávala. Vidíme tú prvú menštruáciu čo bolo ešte v niektorých rodinách tabu, namiesto vložiek sa používali prúžky látky, sledujeme tiež aký ťažký bol prístup k vzdelaniu. Seriálom je oslavou nielen priateľstva ale celého života, nech už prinesie akékoľvek trápenia. Miestne reálie Neapola s kriminalitou neprinášajú život, ktorý je med lízať. Druhá séria žiaľ podľa mňa nestíha za prvou, ponúka len priemerné časti, často mi chýbalo viac emócií, ktoré sa v porovnaní s prvou dosť vytratili. Dopozeral som len aby som zistil, či bude odhalená záhada stanovená na začiatku - teda zmiznutie ženy. Až potom so zistil, že seriál bude mať štyri série po 8 častí. Takže sa to celé dozvieme až o pár rokov. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jedna furt čumí jak vyvoraná myš, druhá jako nasupená kobra …. Je ale fakt, že představitelky toho moc co hrát nemají. Seriál je spíše zfilmovanou esejí na téma, jak muži určují svět žen, jak je formují a podřizují si je, aniž by jim jakkoliv naslouchali nebo je vnímali. Moc dobrý pocit série (ostatně stejně jako romány) nevyvolává, zejména, když jste divačka. Sága dobře rozehrává italské reálie měnící se časem, i jak celospolečenské pnutí a postoje ovlivňují i dosud uzavřený mikrosvět jednoho periferního sídliště. Ale jde z toho na člověka tíseň. 3. řada ()

ibeh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech stránkách originální seriál, který mě uzemnil podobně jako Mladý papež. Výborný výběr předlohy, skvělý scénář, režie, kamera, reálie, talentované děti a mladí herci, napětí, emoce....Mohla bych jmenovat opravdu dlouho. Ale nakonec musím zmínit skvělou hudbu a závěr sice rozpačitý, ale velmi vydařený. Siciliano mafioso....podobnost čistě náhodná? ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dva díly jsem odtrpěla - tolik prostých zlých a násilných lidí, včetně odporných až nelaskavých maminek... Tupé biflování kontra naprostá nevědomost o nejzákladnějších věcech. Když kámošky vyrostly, bylo to trochu snesitelnější a už jsem si na ten jejich málem nelidský dvorek zvykla. Lila mě jako postava ale bavila, úžasné stvoření. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem ze všech stran slyšel jen chválu a tak nebylo těžké se odhodlat ke sledování a přesvědčit se na vlastní oči. Pravdou je, že chvála je rozhodně zasloužená, má to však své ale. Výprava, prostředí, hudba, herci a dokonce i italština - to vše je beze sporu na jedničku. Jenže mě tam něco chybí, chybí mi tam zajímavější příběh. Ano, je to o přátelství dvou dívek a to mi bohužel nestačí. Některé záběry jsou dost natahované a to časem začne nudit, protože to nikam neposouvá děj. A jsem snad jediný, kdo má kompletní zmatek v tom, kolik by těm postavám mělo být let? Hlavně těm mužským. 70 % ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Slušná, precizní adaptace, jíž porozumí i lidé, kteří knižní předlohu nečetli. Skvělá hudba a skvělé obsazení (lidé, co dělali casting, mi nejspíš vidí do hlavy, protože všichni herci vypadají přesně tak, jak jsem si ty postavy při čtení představovala). ()

Qitek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se tady píše no. Úžasná kamera, střih, herecké výkony jak o život, scénář, všechno prostě šlape jak má. A přesto to začlo nudit. Přímo úchvatný a krásný první díl navnadí a pak už se čím dál víc jede červená knihovna. A já co díl to uspávačka. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Z nějakého důvodu je to záhada. Doufám, že ale co možná nejmenší taková, abych vypadal méně jako idiot já. Z nějakého důvodu mi totiž přijde, že koukat na zahraniční seriály v koprodukci HBO je mnohem lepší než od Netflixu. Kdo ví, proč? Doufal bych, že to je prostě kvůli tomu, že to umí lépe. Ale může jít i o to, že jsem na Geniální přítelkyni koukal s dabingem. Kdežto u Netflixu musím mnohdy "přetrpět" nečeské titulky. Doufám, že spíše to první. Ale každopádně je zde případ toho, že seriál byl vlastně super. Sice jde o nějaký kus něčího života, který je prostě přepracován do seriálové podoby temperamentní Itálie padesátých a šedesátých let. to mluví samo za sebe, protože postavy nemají problém si vyhrožovat smrtí, mlátit se a rozhazovat rukama na všechny světové strany. Itálie. Jednoduše odvyprávěné kapitoly něčího života, které jsou i hezky zpracované. Jediné, co tady zůstává trnem v oku je konec. Ten totiž je otevřený jak mrtvá kočka u silnice. Pokud to má být vše, tak seriál silně zklamal. Ale je skoro jasné, že tvůrci útočí na druhou sérii. Protože jestli ne, tak celý seriál bohužel postrádal veškerý smysl a vysvětlení. Uvidíme. 2. série: Geniální přítelkyně je zajímavé až zvláštní dílo, které si jednoduše jede své standarty. Seriál, který vás lehce nekompromisně vhodí po skoro dvou letech do dalšího dění a vy už ani nevíte, jak se věci vyvíjí. Nebo spíše vyvíjeli. Seriál je to lehce nenápadný, ale přitom zcela přirozeně dobře natočený s přirozeným napětím a i milostnými osudy, které jsou podány tak zajímavě a dospěle, že je mnoho jiných podobných rádoby "drama-teenage" seriálů i filmů to strká hluboko do kapsy. Italský temperament, dobré zpracování, skvělé vztahy k sympatickým hlavním postavám prostě fungují. Toto je seriál, na který si ne vždy vzpomenete, ale když ho sledujete, užíváte si nepopsatelným způsobem každou minutu. K tomu geniální Richter a jedno z nejlepších splynutí a soužití s postavami vůbec. <b>3. série</b> Tady asi není, co řešit. Drží se stejné standarty. Furt je to pecka. Jen to časové rozložení je docela štreka. Druhá sérka snad byla celá na ostrově, teď máme skoky o několik let. Smutné je, že za normálních okolností bych příběh bral normálně. Další série série, který je jasně trochu feministická, ale není zde důvodu, aby si ji neužil muž. Pak ale přijde nějaké pseudo woke odnož, která vás donutí na to koukat víc necitlivě a odtažitě než by bylo záhodně. A kouzli je ztraceno. Pokusil jsem se, aby mě to neovlivnilo. I tak si myslím, že nějaká rozhodnutí a vývoj věcí byl na výsost zvláštní. I tak jsem zvědav na konec a stejně tak na knižní předlohy. ()

Reklama

Reklama