Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (54)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální přítelkyně těží ze skvělých, hereckých výkonů, výborné výpravy a také faktu, že se zde mluví italsky, což autenticitu ještě více zvyšuje. Těch osm dílů uteklo jak voda a jsem šťastný a smutný zároveň. Šťastný za tak kvalitní natočení a smutný, že už je konec. Saverio, bravo, bravisimo, geniální seriál, víc asi není co dodávat. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu jsem nečetla a rozumím názoru, že se jí seriál nemůže rovnat. Přesto na mě celý příběh zapůsobil tak, že probudil vzpomínky na mé vlastní dětství. Na prázdniny, kdy jsem četla nějaký nádherný román a četla jsem jej na místě, kde jsem se cítila nejlépe... Na místě, které mi už dneska nepatří, ale zůstalo mi schované v duši. Takové pocity jsem u seriálu měla. Geniální přítelkyně zřejmě neosloví každého diváka, ale mě okouzlila. Pomalé tempo, nádherná kamera i hudba, způsob vyprávění, malé velké příběhy obyvatel čtvrti, při kterých mi několikrát zatuhla krev žilách. Emoce, radost, smutek, rivalita, sny, žárlivost, touhy i zklamání, taliánské nátury, prádlo vyvěšené do ulic, rodinné tradice zakořeněné tak, že se z nich nelze vymanit, to vše hodnotím maximálním počtem hvězdiček. Na mě to fungovalo. A před představitelkami malé Li a Ely smekám. Moc šikovné holčičky. Nevím, jaký záměr HBO má, jestli se chystá pokračování, ale pokud ano, určitě se na něj podívám. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj komentář by se podobal tomu, co zde už napsali uživatelé Malarkey a Aky. Navíc mně děvčata místy psychicky svým chováním deptaly. Například Elena, která byla věčně uslzená, zírající nekonečně dlouho do bodu "A" a nedokázala se při své inteligenci rozhodovat. Nutně k tomu potřebovala kámošku, rebelku, která si zase věděla rady skoro ve všem, zkrátka ta byla geniální. No nevím, druhou sérii sice dám, tam se snad dá Elena trochu do kupy, ale tohle bylo pro mě velké zklamání...…... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem ze všech stran slyšel jen chválu a tak nebylo těžké se odhodlat ke sledování a přesvědčit se na vlastní oči. Pravdou je, že chvála je rozhodně zasloužená, má to však své ale. Výprava, prostředí, hudba, herci a dokonce i italština - to vše je beze sporu na jedničku. Jenže mě tam něco chybí, chybí mi tam zajímavější příběh. Ano, je to o přátelství dvou dívek a to mi bohužel nestačí. Některé záběry jsou dost natahované a to časem začne nudit, protože to nikam neposouvá děj. A jsem snad jediný, kdo má kompletní zmatek v tom, kolik by těm postavám mělo být let? Hlavně těm mužským. 70 % ()

ibeh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech stránkách originální seriál, který mě uzemnil podobně jako Mladý papež. Výborný výběr předlohy, skvělý scénář, režie, kamera, reálie, talentované děti a mladí herci, napětí, emoce....Mohla bych jmenovat opravdu dlouho. Ale nakonec musím zmínit skvělou hudbu a závěr sice rozpačitý, ale velmi vydařený. Siciliano mafioso....podobnost čistě náhodná? ()

Galerie (143)

Zajímavosti (8)

  • I když se seriál odehrává na předměstí Neapole, ve skutečnosti se v Neapoli netočilo vůbec. Vše, co v seriálu vidíme – od ulic, po domy, jsou filmové kulisy, které byly postaveny ve filmovém studiu Cinecittá v Římě. Dokonce není pravý ani most po kterém jezdí vlak, i ten byl postaven pro účely seriálu. (ČSFD)
  • Seriál natočila italská veřejnoprávní televize RAI a americká kabelová televize HBO. Je to jejich první velká spolupráce, ale ne úplně jediná. V minulosti se RAI podílela produkčně na seriálu Řím (od r. 2005) od HBO. (ČSFD)
  • Jazyk, kterými mluví hlavní hrdinky, není klasická italština, ale neapolský dialekt. Neapolština je natolik odlišná od italštiny, že i na italské televizi se seriál vysílal s italskými titulky. (ČSFD)

Reklama

Reklama