Reklama

Reklama

Geniální přítelkyně

(seriál)
  • Itálie L'amica geniale (více)
Trailer 1
Itálie / USA, (2018–2023), 30 h 46 min (Minutáž: 43–74 min)

Tvůrci:

Saverio Costanzo

Předloha:

Elena Ferrante (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrají:

Elisa del Genio, Ludovica Nasti, Luca Gallone, Fabrizia Sacchi, Antonio Milo, Antonio Pennarella, Vittorio Viviani, Gennaro Canonico, Gaia Girace (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Když nejdůležitější přítelkyně v jejím životě jednoho dne beze stopy zmizí, Elena Grecová, nyní již postarší žena ponořená v domě plném knih, zapne počítač a začne sepisovat příběh jejich přátelství. Raffaellau Cerullovou, které vždycky říkala Lila, potkala v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Lilliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem. Osmidílný seriál Geniální přítelkyně je inspirován stejnojmenným mezinárodním bestsellerem z pera Eleny Ferranteové. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (54)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Postavičky holčin v ušmudlaných šatečkách , stojících před zavřenými dveřmi,byly jak z dobového obrazu,Skvělá atmosféra.Fimařům i hercům bravo.Opravdu jsem chvílemi měla pocit že ten hrnec ,vyhozený z okna zhrzenou milenkou ,přistane u mě v obýváku.To umí málo kameramanů,To nebylo jen takové cílené házení věcí přímo do záběru.Ale 16 epizod do šestnácti týdnů?Snad se dožiju konce! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak vážne neviem čo kto na tomto seriály má, no mňa to veru veľmi nechytilo. Vzhľadom na veľké časové rozpätie v rámci ľudského života (od detstva až po starobu), by som čakal aspoň malé epické vyznenie, ktoré by ma minimáne po pocitovej stránke trochu zasiahlo, no nestalo sa tak. Postavy si tu len tak behajú, často bez rozmyslu a sú momenty vo filme, kedy mi ich jednanie nadvihlo obočie. Proste nechápačka. Priemer, čakal som viac. 60/100 15.7.2023: Hanbím sa za to, že som pred rokmi tento seriál po 1. sérii tak kruto podhodnotil. Toto sa mi vážne stane raz za sto rokov.  Po dramatickej stránke geniálne, hotová sága. A to vo všetkých smeroch - rodina, spoločnosť, škola, práca, priateľstvo, láska, nevera, manželstvo.... A ku koncu keď sa k tomu všetkému pridá aj taká zvláštna nostalgia plná emócií, spomienky.... človek sa od toho nemôže odtrhnúť. Nádhera!!!! ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem ze všech stran slyšel jen chválu a tak nebylo těžké se odhodlat ke sledování a přesvědčit se na vlastní oči. Pravdou je, že chvála je rozhodně zasloužená, má to však své ale. Výprava, prostředí, hudba, herci a dokonce i italština - to vše je beze sporu na jedničku. Jenže mě tam něco chybí, chybí mi tam zajímavější příběh. Ano, je to o přátelství dvou dívek a to mi bohužel nestačí. Některé záběry jsou dost natahované a to časem začne nudit, protože to nikam neposouvá děj. A jsem snad jediný, kdo má kompletní zmatek v tom, kolik by těm postavám mělo být let? Hlavně těm mužským. 70 % ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Profesně tomu lze stěží něco vytknout, všechny superlativy napsané zde nebo i někde jinde platí. Jen je to utahané, mnohdy se z ničeho dělá tajemství a věda, navíc je to skrz naskrz italské, až to pro Neitala přestává být zajímavé. Po čase jsem se začal při těch dlouhých záběrech z očí do očí, jež měly sdělovat bůhví co, nudit. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Ilustrace geniálních knih, příjemné připomenutí děje, dobré obsazení. Vadila mi jen pomalost scén. Italové jsou většinou rychlí, čiperní, nedávno mě v Římě v metru fascinoval věčný eskalátorový poklus většiny pasažérů nahoru i dolů. Proto mi vadila pomalost záběrů, dlouhé pohledy, pomalu vykonávané domácí práce. Zrychlením do normálu mohli tvůrci zkrátit celý projekt o třetinu. 75% (zatím 748 hodnotících s průměrem 82%). ()

Galerie (143)

Zajímavosti (8)

  • Jazyk, kterými mluví hlavní hrdinky, není klasická italština, ale neapolský dialekt. Neapolština je natolik odlišná od italštiny, že i na italské televizi se seriál vysílal s italskými titulky. (ČSFD)
  • Autorka Elena Ferrante píše pod pseudonymom a jej osoba zostáva v utajení. Aj napriek tomu, že patrí medzi najúspešnejších súčasných autorov Talianska, jej identitu nepoznal ani režisér seriálu Saverio Costanzo. Spisovateľka sa aktívne podieľala na TV spracovaní knihy, ale s režisérom komunikovala výhradne prostredníctvom emailu a mobilných správ. Ich komunikácia trvala približne 2,5 roka a výrazne dopomohla k autenticite a atmosfére seriálu. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)
  • Celú štvrť, v ktorej sa odohráva príbeh, postavili filmári v priestoroch opustenej továrne 35 km severne od Neapolu. Filmovacia plocha zaberala 20 000 metrov štvorcových. [Zdroj: HNonline.sk] (krasomama)

Reklama

Reklama