Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I delikventní mládenec najde své místo v životě i v práci, když mu v pomohou zkušení dělníci dobrým slovem i příkladem... Výrazně nabádavý film je naivní ve svém výchovném zanícení, stěží jej mohl brát někdo vážně už v době vzniku. Zobrazení mladých lidí a jejich převýchovy, na jejímž konci se skví přijetí komunistických ideálů, však splňuje politické požadavky doby vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Teprve čtvrté setkání s režisérem Matějkou bylo plné skvělých překvapení. Ústřední dvojice K. Slunéčková a O. Brousek ml. je naprosto vynikající, stejně tak jejich vyvíjející se vztah. Svoje charaktery sehráli skutečně výborně a troufám si říci, že to byla pro oba role výjimečná. Somr lehce zaostává, nicméně otcovský stavbyvedoucí v podání Menšíka a Cupákův kamarádský ředitel, opět vyvyšují herecké kvality filmu. Dokonce i Lenka Kořínková tu má přirozenou a lehce tajemnou tvář. Odcizen vlastnímu domovu bloudí, hledá a občas i nachází. Posledním utvrzením v nadprůměrném hodnocení byla velmi slušná dějová linie, rozdělená na dvě části, a také bez diskuze hudba. M. Kratochvíl ze začátku filmu swinguje skutečně okouzlujícím způsobem. Ke konci lehce ubere, ale atmosféru podchytí vždy skvěle. Jeden z filmů, velmi ovlivněný negativním oficiálním textem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora zase vyplodil někdo, kdo ten film nejspíš ani neviděl. Film je o tom, jak se maldej kluk vrací po několika letech z pasťáku a hledá znovu cestu ke svý matce, kterou ale momentálně víc zajímá její amant. Toho hrál Josef Somr a tentokrát neměl svou typickou přehazovačku, se kterou mě vždycky pobaví, ale měl paruku. Jinak ten týpek mimo jiné nastoupí do svýho prvního zaměstnání, což zřejmě někomu připadá jako těžká soc-agitka. Světe div se, ale někdy prostě mladej kluk jde po vyučení dělat to, čemu se vyučil. A že tam je nějaká krátká scéna z oslavy překročení plánu? No bóže. Kvůli tomu snad neni nutný hned označit celej film za píčovinu, která vznikla na politickou objednávku. Mně se to docela líbilo. Trochu mě zklamal takovej nic neřešící konec. Lepší 3 hvězdy. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tento vynikající snímek ukazuje, jak složitý je návrat do běžného života z " pasťáku ". Vyprávění je jemné a srozumitelné. Nezadrhává se a ukazuje vše, co v životě takového člověka může nastat. Příběh se odehrává za rané normalizace, takže např. oslava za překročení plánu je zcela na místě. Příběh poukazuje na problémy, které se naskytají a které nejsou nijak řešeny. Proto asi je také otevřený konec. Takových odvážných snímků na toto téma je opravdu velice málo. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já starej vůl se na to mrknul jen kvůli ofic. textu distributora. Vůbec jsem si nevzpomněl, že tyto popisky většinou vůbec nesouhlasí s dějem či obsahem filmu. Nejinak je tomu i v tomto případě. Autor popisku asi snímek vůbec neviděl, nebo byl silně ožralý. No, k filmu samotnému. Protože jsem čekal něco zcela jiného, totiž parádní soc.agitku, a dostalo se mně spíše volovin, které nemají čím překvapit, byl jsem velmi zklamán. Ale protože jsem to vydržel až do konce bez rychloposunu, musím nějaké to plus filmu přiznat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak psychologickym dramatem bych to uplne nenazval, jako film o vztahu matky a syna to ale nefunguje uplne spatne. Mlady Brousek mi jako herec v nicem neimponuje a typove se do role mladeho delikventa take nehodi. Velkou ozdobou tohoto filmu a to po vsech strankach je Karolina Sluneckova. Film nijak nemoralizuje, ani divaky "socialisticky" nevychovava, nema zrovna svizne tempo, ale nenudi... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Poprvé spolu ve filmu Otakar Brousek ml.a Otakar Brousek st. (M.B)
  • Polepšovna, tedy diagnostický ústav, se točila v zámku v Hořovicích. (sator)

Reklama

Reklama