Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I delikventní mládenec najde své místo v životě i v práci, když mu v pomohou zkušení dělníci dobrým slovem i příkladem... Výrazně nabádavý film je naivní ve svém výchovném zanícení, stěží jej mohl brát někdo vážně už v době vzniku. Zobrazení mladých lidí a jejich převýchovy, na jejímž konci se skví přijetí komunistických ideálů, však splňuje politické požadavky doby vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora zase vyplodil někdo, kdo ten film nejspíš ani neviděl. Film je o tom, jak se maldej kluk vrací po několika letech z pasťáku a hledá znovu cestu ke svý matce, kterou ale momentálně víc zajímá její amant. Toho hrál Josef Somr a tentokrát neměl svou typickou přehazovačku, se kterou mě vždycky pobaví, ale měl paruku. Jinak ten týpek mimo jiné nastoupí do svýho prvního zaměstnání, což zřejmě někomu připadá jako těžká soc-agitka. Světe div se, ale někdy prostě mladej kluk jde po vyučení dělat to, čemu se vyučil. A že tam je nějaká krátká scéna z oslavy překročení plánu? No bóže. Kvůli tomu snad neni nutný hned označit celej film za píčovinu, která vznikla na politickou objednávku. Mně se to docela líbilo. Trochu mě zklamal takovej nic neřešící konec. Lepší 3 hvězdy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

I když je film poplatný době, Václav Matějka ho měl režijně dobře zvládnutý, nesklouzával do banalit, pohlídal si, co bylo třeba. Nejsilnějším pro mě zůstane vždycky Nahota, ale ráda se podívám i na ostatní jeho filmy. Škoda, že nezačal tvořit o pár let dříve. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mladistvá delikvence, leč v hávu socialistického proudu práce. Taková škola od dělníků by vyléčila sebestřízlivějšího anebo naopak!!!! :-((( ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jo, chápu o co ve filmu šlo, ale bylo to podáno tak nudně, že mi nepomohlo během sledování ani snědení 2 pomerančů a jednoho kiwi. Normalizace tohle psychologické rodinné drama mladého kluka znormalizovala pod taktovkou Tomana léčbou prací. Divák pak chudák neví co dříve sledovat, jestli plnění plánu při šroubování skříněk v nových panelácích, nebo dospívajícícho hridnu potácejícího se ve vztahové nejistotě k matce a jejímu příteli. Brousek se docela snažil, ale mně to ze všeho nejvíce zaujalo jako exkurze do roku 1975. Hojně se natáčelo na ulicích v exteriérech a lecos stojí opravdu za připomenutí. Byl to prostě jiný svět tehdá... Dávám tedy za dva pomeranče, nudil jsem se. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Teprve čtvrté setkání s režisérem Matějkou bylo plné skvělých překvapení. Ústřední dvojice K. Slunéčková a O. Brousek ml. je naprosto vynikající, stejně tak jejich vyvíjející se vztah. Svoje charaktery sehráli skutečně výborně a troufám si říci, že to byla pro oba role výjimečná. Somr lehce zaostává, nicméně otcovský stavbyvedoucí v podání Menšíka a Cupákův kamarádský ředitel, opět vyvyšují herecké kvality filmu. Dokonce i Lenka Kořínková tu má přirozenou a lehce tajemnou tvář. Odcizen vlastnímu domovu bloudí, hledá a občas i nachází. Posledním utvrzením v nadprůměrném hodnocení byla velmi slušná dějová linie, rozdělená na dvě části, a také bez diskuze hudba. M. Kratochvíl ze začátku filmu swinguje skutečně okouzlujícím způsobem. Ke konci lehce ubere, ale atmosféru podchytí vždy skvěle. Jeden z filmů, velmi ovlivněný negativním oficiálním textem. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Zařadit se do života je pro mladého člověka těžké v každé době. Tehdy se aspoň poléčil prací, ale dneska? Jako z ráje zní dnešním mladým, že bývaly časy, kdy byla práce všude, stačilo ji jen chtít. A když vás vyhodili na jednom pracovišti, další dvě už o vás stály. Inu časy a doba se změnila a to co bylo dobré, to už se nikdy nevrátí. Tak ještě že máme o tom pěkné filmy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak psychologickym dramatem bych to uplne nenazval, jako film o vztahu matky a syna to ale nefunguje uplne spatne. Mlady Brousek mi jako herec v nicem neimponuje a typove se do role mladeho delikventa take nehodi. Velkou ozdobou tohoto filmu a to po vsech strankach je Karolina Sluneckova. Film nijak nemoralizuje, ani divaky "socialisticky" nevychovava, nema zrovna svizne tempo, ale nenudi... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zbytečně slabé hodnocení. Připouštím, že základní myšlenka se v rámci plnění bytového plánu trochu ztrácí, ale výborné herecké výkony skvěle podtrhují filmem navozenou tehdejší atmosféru tuposocialismu, to si takhle pamatuju i já. Prostě o nic nešlo a čas plynul...70% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Největší problém vidím v dialozích Petra, zní hodně falešně...Každý správný moravák má jít aspoň na čas do Čech, aby si potom doved vážit vlastních lidí...:-) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

...jak rika pan McDonald's - "I'm Lovin' It"! Pro tak fanatickeho obdivovatele Karoliny Sluneckove, jako jsem ja, je toto ucineny raj na zemi... neboli sen. :-) ...jo a jeste jedna vec...je to snad prvni cesky film, kde me zaujal hudebni podklad stejne jako film samotny. (snad jedinym malym negativem je bohuzel ucast Otakara Brouska ml., ktery nehraje vubec spatne, ale dle meho neni spravne typove obsazen...) ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je nestoudně vykonstruovaný a zcela zavádějící - pisatel, opojen falešnou "láskou-svobodou-a-demokracií" a hromadou kokainu, měl v rauši vidiny "mládeže, přijímající komunistické ideály" - na plátně/obrazovce ale nic takového neuvidíte. Naopak - komplikované mezilidské vztahy podané příjemnou poklidnou formou socialistického kina, s energií nabitým (jako vždy) herectvím Karoliny Slunéčkové, s pohledným mladým Otíkem Brouskem, a ani hudební podmaz nemohl být lepší. Konec filmu může, ale nemusí být jednoznačný. Škoda, že ve výsledku působí toto zajímavé dílko poněkud povrchně zpracované/spíchnuté horkou jehlou. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tento vynikající snímek ukazuje, jak složitý je návrat do běžného života z " pasťáku ". Vyprávění je jemné a srozumitelné. Nezadrhává se a ukazuje vše, co v životě takového člověka může nastat. Příběh se odehrává za rané normalizace, takže např. oslava za překročení plánu je zcela na místě. Příběh poukazuje na problémy, které se naskytají a které nejsou nijak řešeny. Proto asi je také otevřený konec. Takových odvážných snímků na toto téma je opravdu velice málo. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Maminka Slunéčková si přiliš nerozumí se svým synem Otakarem Brouskem ml., nosí mu sice pomeranče, ale na tom se nedá stavět.Konec je otevřený... ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Zbytečně podhodnocený a zcela zapadlý snímek, který se nevysílá na běžně dostupných stanicích do zblbnutí na rozdíl od jiných odrhovaček, jejichž reprízy mi lezou už krkem. Myslím, že ožehavost tématu, jako herecké výkony, jsou na velmi dobré úrovni. (Jinak Cupák s Moravcem jako vedoucí pasťáku pro kluky byl docela dobrý metafór, tak jako zamřížovaná ošetřovna :-O) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já starej vůl se na to mrknul jen kvůli ofic. textu distributora. Vůbec jsem si nevzpomněl, že tyto popisky většinou vůbec nesouhlasí s dějem či obsahem filmu. Nejinak je tomu i v tomto případě. Autor popisku asi snímek vůbec neviděl, nebo byl silně ožralý. No, k filmu samotnému. Protože jsem čekal něco zcela jiného, totiž parádní soc.agitku, a dostalo se mně spíše volovin, které nemají čím překvapit, byl jsem velmi zklamán. Ale protože jsem to vydržel až do konce bez rychloposunu, musím nějaké to plus filmu přiznat. ()

rysafi 

všechny recenze uživatele

->dobytek: konec naopak vše vyřešil. Vždyť šlo celý čas o neschopnost matky se synem domluvit se. A právě poslední věta - matka: "Přijď domů, jestli to dokážeš pochopit" je řešením obrovského komunikačního kolapsu. Dávám 5H především za hudbu. Vivat Martin Kratochvíl! Vivat Jazz Q! ()

Kakofon 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je těžce mimo mísu! Skvělé psychologické drama. Brousek hraje dobře. Herecky zde excelují Karolína Slunéčková a Josef Somr. Menšík (opět bez chyby) zde skvěle zahrál truhlářského mistra. K nějakým komunistickým ideálům má tento film rozhodně daleko, neb jde o lidský příběh obyčejného kluka z pasťáku. Film mě docela zaujal. Za mě 60%. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Pomerančový kluk Petr měl problémy s matkou kvůli kterým skončil v pasťáku, po návratu se oba snaží fungovat spolu lépe než předtím, ale drhne to, maminka má ráda mužskou společnost protože nedokáže být sama a on se jí snaží přimět k rozumu. To co je zmíněno v textu distributora je hloupost. Potěší mnohé známé tváře a krásná Karolina Slunéčková. Kromě dramatického vztahu obou hlavních protagonistů je ale snímek zajímavý hlavně díky hudbě JazzQ Martina Kratochvíla, díky které jsem se rozhodl pro vysoké hodnocení! ()

yarca 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu jsem já osobně musela dozrát. Když jsem ho viděla poprvé jako mladá holka, nějak jsem nechápala, o co jde a proč to vůbec někdo natočil. Až jako velká holka jsem si uvědomila, jaké asi musí mladý kluk prožívat pocity, když vidí, jak se jeho milovaná maminka řítí z jednoho katastrofálního vztahu do dalšího. A jaké pocity asi má žena, pořád ještě příliš mladá, aby zůstala sama, ale zároveň příliš stará na to, aby nemusela vybírat mezi poněkud přebraným zbožím. A že jí v té honbě za kouskem štěstí uniká, že přichází o syna. Taková malá studie sobectví dospělé ženy... ()

Reklama

Reklama