Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Recenze (219)

golfista 

všechny recenze uživatele

U dokumentů je to s nižším hodnocením těžký. Určitě to v tomhle případě není ohodnocení sportovního výkonu (bezpochyby naprosto mimořádného). Jenom to filmové zpracování mohlo být dle mého s méně nudnými pasážemi ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Podobných dokumentů existuje více. I v pečlivém focusu na charakter protagonistu. Free Solo z nich lehce vyčnívá grafikou a hudbou (Beltrami z toho nenápadně dělá nejnapínavější thriller roku), a VÝRAZNĚ Honoldovým výkonem, který už se vymiká zdravému rozumu a je něčím daleko větším než sportem. Koukat se na to “live” by ani nešlo. Už takhle, s vědomím jak to dopadne, jsem se potil. Oscarová výhra v dokumentární kategorii mě moc potěšila, i proto, že horolezectví nebylo dlouho uznáno jako disciplína hodna Olympijských her (poprvé se na nich objeví v roce 2020). Ono to bylo naopak - to Olympijské hry nebyly hodny horolezectví. [Palace Cinemas, Brisbane] ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Alex je tak trochu sociopat s retardovanou amygdalou, tudíž má kompletně v piči, jestli se zítra rozplajzne o skálu po pádu z kilometrové výšky. Alex je ale také naprosto fenomenální hajzlový pavouk, skromný, simplicitní sympaťák a dodávkovkový squatter, který to zjevně nedělá pro prachy a slávu, nýbrž jen z důvodu psychické poruchy. Sympaťák, co se na jednom prstu dva dny udrží na téměř hladké, kolmé stěně v milimetrové spáře pět set metrů nad zemí, přičemž druhou rukou v klidu vyřizuje na mobilu emaily a nohama jen tak cvičně šlape vodu, aby mu neatrofovaly břišáky. No, co na to jen říct? Lidé se prostě s oblibou dívají, jak se někdo urputně snaží zabít, navíc v úchvatném a solidně zachyceném prostředí monumentálních josemitských skalisek. Čili nezbývá, než před Alexem hluboce smeknout! Ovšem Alex má také přítelkyni, která je totálně nesnesitelná a iritující piča! Takový ten typ přechytřelé batikované krávy z neziskovky, feminismem zušlechtěné eticko - enviromentální veganky a za všech okolností prudce angažované soudružky, co zásadně nepije, a kdo ví, jestli kouří, zato však s oblibou chytračí kýčovitými frazeologismy, aniž by si viděla na špičku klitorisu, a neustále xmrti ráda tu svou stolici analyzuje, notabene v televizi. Alex má sice v piči i ji, dokonce jí před kamerami s bohorovným klidem vmete, že kdyby se měl rozhodnou mezi macatou skálou a její maličkostí, tak okamžitě pude, avšak loktem ji za ty kecy ani jednou nepřimrdal a v dokumentu o hajzlových pavoucích měla na můj vkus až trochu moc prostoru, když bohatě stačil žádný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,541,090Tržby Celosvetovo $24,187,000▐ Sila, takéto niečo adrenalínové podstúpiť, žiť až takto na hrane života. V niektorých etapách po tej stene, to teda riadne máva zo žáludkom , len keď to človek sleduje, nie sám tam fakt ešte šplhať, no fúúúú, neskutočné kam ten človek dokázal až zájsť. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"The bottomless pit of self-loathing. I mean, that's definitely the motivation for some soloing." Již v předchozím počinu Meru šahalo manželské tvůrčí duo po pomyslném grálu horolezeckých dokumentů s přesahem; nyní už ho však pevně třímají v rukách. Z velké části za to vděčí Alexovi "horolezeckému autistovi" Honnoldovi samotnému, který je neskonale vděčný objekt zájmu čistě sám o sobě jako povaha, navíc díky letitému přátelství se na něj a jeho svébytnost Chin umí naladit. Dalším nosným aspektem je dopad prvního stálého vztahu do rutiny neusazeného samotáře, jehož život přes veškerý profesionalismus, přípravu i schopnosti chtě nechtě balancuje na neustálé hraně života a smrti. To celé zastřešuje pokus o dějiny přepisující pro běžného smrtelníka bez přání smrti nepochopitelný sportovní übervýkon, na který se Alex psychicky i fyzicky připravuje celou kariéru. A logicky se tedy celým dokumentem prolíná otázka "What if you die?", kterou si nepokládá jen Alex či jeho přítulkyně, ale především štáb složený ze samých starých kámošů. Štáb se tak stává jedním z hlavních protagonistů, protože stojí před morálně nelehkou volbou, jak se postavit k tomu, že nechtíc skrze přítomnost kamer vytvářejí na Alexe tlak a že tedy s velkou pravděpodobností dokumentují jeho cestu na smrt. Není toho málo, co Free Solo pokrývá (a pohříchu vynechává techniku sólo lezení, o které Alex umí poutavě i poučně pro laiky mluvit, když se mu dá prostor). A jen tak mimochodem to celé korunuje, že autoři umí měřítko a hloubku prodat dechberoucím adrenalinovým způsobem, ze kterého tuhne krev v žilách i prostřednictvím televizní obrazovky; a což teprve na plátně či v Imaxu. Výsledkem je počin (ať již ten Alexův či Chinův), který se zadře pod kůži. Co zadře... On jí rozedře až na kost. Jde tak o dokument o jednom z největších (nad)sportovních výkonů historie, který však celou dobu je hlavně a především o lidech. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moc mě nebaví dokumenty, které jsou tak strašně okouzlené tím, co dokumentují, že většinu času věnují dojímání se nad vlastním námětem. Ne že by to nemohla být funkční část. Ale mně jde o to, aby to byla jen "část", a ne celý zážitek. O kolik zajímavější je, když se toho chopí třeba Werner Herzog, jehož Grizzly Man námětem Free Solo trochu přípomíná? Jenže tam se zkoumají aspekty sledovaného, tady se jen klouže po povrchu. Nemůžu říct, že by ten film byl udělaný špatně, ale přijde mi tak hrozně řídký a poloprázdný. Tři hvězdy se nakonec zdají celkem málo, ale nemůžu si pomoct. Možná kdybych to viděl v kině. 70 % ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak jako i když člověk ví, že se zatím Alex těší dobrému zdraví, přesto mi při sledování celého naostro výstupu tuhla krev v žilách, zvedal se mi žaludek a bojovala jsem s kolapsem pod konferenční stolek. Jak se cítili jeho kamarádi, kteří ho natáčeli a podporovali naživo pod skálou, si ani nedokážu představit. Každopádně odvracení se od kamery a fotoaparátu dole na zemi mi to dostatečně potvrdilo. Když došel pod vrchol, který nakonec vyběhl s lehkostí svátečního běžce, tak jsme se na sebe s mým otcem podívali a shodli jsme se, že my bychom v tomto konkrétním úseku ještě potřebovali tuplované jištění se čtyřmi záchytnými jistícími body. Není to první dokument o něm, co jsem zhlédla, přesto mi tenhle sólo výstup na El Kapitána nahnal skuru jak struhadlo. Alex je prostě mimoň, úplně z jiného světa, nezařaditelný a naprosto ojedinělý druh člověka. Neznám žádného podobného blázna jako je on. Pobavily mě jeho názory na život hlavně na společný život se svou novou přítelkyní. "sedm let jsem se těšil dobrému zdraví, ale co jsem se Sunny, tak jsem spadl už dvakrát" :-)) Holt není nad to, mít parťáka, co vás spolehlivě odjistí. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivé lezení po skále. Skvěle zvládnuté je zaháčkování diváka, kdy sympatický protagonista dokáže působit jako prima chlapík, ale i nepochopitelný blázen. Beltramiho hudba dokonalá. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ten chlap je vážně totální šilenec. Zaslouženě nejlepší dokument loňského roku, jen asi moc radši nechci pokračování.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný výkon Alexe Honnolda, který je nasnímán velmi odvážným způsobem a zprostředkovává efekt "pocení rukou" i když víte, že všechno vlastně dobře dopadne. Ne že by bylo cílem výkon introverního nerda/intelektuála jakkoliv snižovat, naopak. Z hlediska sportu je to doslova revoluční počin. Avšak obsahově a filmařsky je to kromě již zmíněných kamerových veletočů veskrze průměrný film, který nenabízí nic víc a nejde pod kůži jinak, než-li explicitním vyobrazením souboje člověka s ohromující mocí přírody. PS: Distributoři opět kralují s imbecilním počeštěným názvem snímku. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní neustále prítomný pocit, že toto som už predsa videl. V sutočnosti: nie tak celkom. Videl som 1/2hodinový dokument Sám v stene (First Ascent - Alone on the Wall, r. N. Rosen, P. Mortimer, USA 2009). V hlavnej úlohe s totožným hrdinom. V časovej skratke ponúkol temer to isté čo bez istenia na El Capitan. Život v dodávke, ustrašená, no chápajúca mama, sympatický chalan, prekonávajúci dych berúce výzvy. Tu však pribudlo niekoľko obohacujúcich momentov. Patrí medzi ne najmä monumentálny rozmer steny s dych berúcim postupom v kolmici. Pribudla sympatická frajerka, nenápadne presúvajúca dobrodružnú existenciu do rodinného rámca (v septembri 2020 sa s ňou Alex oženil). Sympatický je tiež, popri priateľke, aj diétne, no predsa, spomenutý environmentálny a sociálny tón. Lezec bez lana je vegán, výlučne z etických dôvodov. Ním založená nadácia pomáha riešiť sociálne nerovnosti vo svete. A ako sám na besede na priamu otázku o zárobku uvádza, zase také terno to nie je. Zarába vraj porovnateľne s priemerne zarábajúcim zubárom. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ano bez debat, hlavní hrdina je skvělý lezec, ale jako člověk je dost uzavřený, nezábavný a prostě svéráz v jakémkoliv ohledu. Závěrečný výstup je extrémně napínavý, ale kromě něj člověk sleduje téměř hodinu a půl neustálé psychologie, kdy hlavně Alexova přítelkyně je často dost otravný element ve filmu. Nechápu proč jsme museli sledovat například jejich zařizování bytu. 87% je hodně přemrštěných. U mě 60%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nakrútený film je výnimočný hneď v niekoľkých rovinách. Voľné lezenie je šport pre jednotlivcov, keď lezec spadne, často sa jeho telo nájde až po dlhej dobe. Známy americký „freeclimber“ Alex Honnold ale pustil kamery režisérov nielen do svojho súkromia, ale aj na pokorenie najväčšieho životného cieľa a skoro samovražednému pokusu o El Capitan. Kľúčové je, že dokumentárny film nie je len tak opisne o niečom, ale že má dej a silný náboj, ktorý vzniká vďaka niekoľkým zásadným scénam, a predovšetkým vďaka tomu, že režiséri v podstate v priamom prenose zachytili historický okamih. Natočili pri tom aj sami seba, čím dokument katapultovali na novú úroveň, pretože sa týmto ťahom stotožnili so svojim publikom. Niet divu, že si Free Solo vyslúžilo Cenu Akadamie za najlepší celovečerný dokumentárny film. Snímka Free Solo je skoro revolučným dielom v oblasti dokumentárneho snímku. Celý jeho koncept, ktorý pokrýva aj život Alexa Honnolda a cielene smeruje k vyvrcholeniu, ktorým je výstup na El Capitan, pripomína skôr drámu alebo thriller než dokument. Z horolezeckých záberov doplnených o hudbu sa nám tají dych. Aj napriek tomu, že vieme, ako snímka dopadne, jeho dej nám odhaľuje šokujúci náhľad do života slávneho horolezca a po jeho skončení nás núti ešte niekoľko minút neveriacky pozerať. Nedá sa inak ako konštatovať, že tento film je šialený a že by bola škoda nechať si ho utiecť na veľkom filmovom plátne, alebo aspoň cez domáci projektor. (7.6.2022) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold umí El Kapitána vylézt bez jištění. Já zase díky jeho dokumentu vím, že bych El Kapitána dokázal sežrat; tak otevřenou držku jsem z toho měl. Už jsem v kině řval smíchy, brečel dojetím, sprostě nadával, házel gumový medvídky, jedl, spal, dřepoval, ale ještě nikdy jsem v kině takhle nedržel hubu a takhle nečuměl jak kráva... Free Solo se nesmazatelně zapsalo do mojí paměti jako jeden z nejsilnějších zážitků, pro jakej jsem si kdy došel do kina. (Vancouver, Kanada) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Velezajímavý vhled do mysli a srdce v podstatě velmi narušeného člověka, řešícího traumata z dětství a pravděpodobně jistou formu sociopatie únikem na hranu života a smrti. O sport jako takový tu nejde takřka vůbec, jen o volnost a totální nezávislost, a překonávání hranic myslitelného. 8/10 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Dokument, který využívá filmových postupů a ve výsledku je napínavější než kdejaký moderně střižený akční thriller. Nedávám plný počet ani tak za ten sportovní výkon, který je neoddiskutovatelný a mimořádný, ale spíš za skvělou práci filmařů, kteří poctivě odvyprávěli celý příběh Alexe Honnolda od A do Z, kde neopominuli ani jednu důležitou složku, proč se vlastně k takovému cíli odhodlal a proč ho taky zdolal. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Překonat svůj Boulder Problem...životní vrchol každého z nás. Inspirující pojetí symbolu a kultu bojovníka, člověk se dobrovolně vydává na zdánlivě neuskutečnitelnou, životu nebezpečnou cestu, jednoduše proto, aby jí dokázal uskutečnit. Nadlidský sportovní výkon zdokumentován velmi lidským způsobem, je to tak trochu ten klasický americký způsob a Alex je v podstatě komerční postava se sponzory, ale v tomto případě podobné záležitosti zastiňuje můj skutečný obdiv a vynikající forma i obsah dokumentu. [Filmový klub Citadela - Litvínov] ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold vypadá ako taký typický vedľajší hrdina z nízkorozpočtových indie filmov odohrávajúcich sa v New Yorku. Jeho frajerka by perfektne zase zapasovala do role takej tej raw vegánky, ktorá nepracuje, bloguje a vedie kurzy jogy. Samotný dokument ma emočne však rozsekal. Totálny brutáááááál! V závere som ani nedýchal!! Niektoré dialogy borcov z filmového štábu vyvolávali pekelné stavy mysle a predstavy. ()

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama