Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Recenze (219)

nascendi

všechny recenze uživatele

Mám dva dobré pocity v spojitosti s týmto filmom. Prvý je, že som sa neúmyselne dostal až k sledovaniu posledných 40 minút filmu a bolo som tak ušetrený toho, čo komentátori kritizujú. A druhý je moja zásada nehodnotiť dokumentárne filmy, pretože priemer dvoch rozporuplných pocitov, ktoré som ma u tohto filmu je iba priemerom. Nemám rád horolezectvo. Videl som niekoľko filmov o horolezcoch a neoslovuje ma odôvodnenie ich lezenia tým, že tam ten kopec je. Na druhej strane uznávam, že nič podobne fascinujúce, ako zábery z jeho lezenia na Kapitána, som nevidel a pravdepodobne už ani neuvidím. So záverom filmu prichádza otázka - Čo ďalej? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí dokument, který ke konci napíná více než většina studiových thrillerů (i když víte, jak to dopadne). Ale on i předchozí vhled do duše svérázného hazardéra s vlastním životem Alexe Honnolda je mnohem vydařenější, než bývá zvykem. Pokud máte nějaký vztah k horolezectví, tak tohle rozhodně chtějte vidět na velkém plátně! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takto to vyzerá, keď človek vie na čo má použiť kameru. Zábery s husou kožou a mrázom na chrbte. Horolezcov nemusím, ale toto je fakt niečo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Strhující dokumenty, který funguje jak informativní pohled na neuvěřitelného člověka, tak i jako opravdu napínavý film o překonávání sama sebe. Závěrečný výstup je strhující. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Víme jak to dopadne ale napínavé to je. Bohužel film se nezabývá do hloubky (asi aby na něm divákům záleželo) , že je to magor. Výsledný dokument, standardně strukturovaný, leč technicky zvládnutý perfektně, tak nestojí primárně na rozpitvávání dokumentovaného subjektu, nýbrž na o dost prostší snaze dojímat a okouzlovat zaznamenanou událostí, což na jednu stranu trochu zamrzí, na stranu druhou to ale za ten zážitek stojí. Pořád jde totiž o silný, strhující a skvěle natočený film o unikátním člověku, jenž dokázal něco neuvěřitelného, přestože jde víceméně jen o popisný medailonek oslavující překonávání limitů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Ten mladík šplhá po skale lepšie, ako samotný Spider-man” ? Nepoužíva žiadne lano, ktoré by mu zabezpečilo väčšiu šancu na prežitie, čiže lezie - Free Solo (bez istenia). Toto prebehne, ale až vtedy, keď si najprv zmapuje terén, tam sa musí istiť povrazom, systematicky sa presúva čoraz vyššie, smerom do ciela, napríklad na El Capitan. Potom ide do totálneho extrému, kedy si tento extrémista poriadne koleduje o život, tak isto, ako jeho kolegovia predtým okúsili, aký je to „voľný pád” ... Podľa mňa to Alex Honnold nemá úplne v hlave v poriadku, dal sa aj vyšetriť, s tým, že na tom čosi pravdy bude. Toto je vari najnebezpečnejší adrenalínový šport všetkých čias, keď už nič šialenejšie byť ani nemôže ! Prizval si štáb na čele s režisérom Jimmym Chinom, ktorý sa na to pozrel so svojím štábom zblízka, až my diváci máme z týchto širokých i tesných záberov normálne zimomriavky, že závrate sú na mieste, nie sú ničím neobvyklé. Veľká výška je môj úhlavný nepriateľ, mám z nej strach, pričom d.p. na to ani na sekundu vôbec nepomyslí, že mi sprostredkuje fascinujúce kompozície, ktoré zachádzajú do neuveriteľnej krajnosti. Rozptylovala ho frajerka, a to je asi najslabší článok tohto zaujímavého, strhujúceho dokumentu, ktorý získal pred pár dňami - Academy Awards for best Documentary Feature. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Uděláte jednu chybu a umřete." ■ Všem, kdo tvrdí, že to mohlo jít víc do hloubky: 1) Podle mě to do hloubky šlo dost (a občasná pomalost mi nevadila) - záleží jen na tom, jakou má kdo představivost a empatii vcítit se do pocitů jiných (doslova) lidí. 2) Začít točit profesionální dokument s tím, že netuším, jestli zachytím unikátní horolezecký výkon nebo smrt - uff!! 3) Alex Honnold je minimálně, co se vnímání pocitů týče, autista - nejsem v jeho kůži a neodvážil bych se tvrdit, že se z něj dalo vydolovat víc. ■ Stručně: Dost úžasné a obdivuhodné (přestože bych vlastním potomkům něco podobné okamžitě zatrhl). Film zachycuje poměrně realisticky emoce a současně místy neguje nespolehlivého vypravěče - když ukazuje, že to, co vysloví jedna postava, může druhá osoba vidět úplně jinak. Je velmi těžké rozhodnout se, co k hlavnímu hrdinovi cítit, protože rozumím, jak všem v jeho okolí tečou nervy, ale nechávají ho žít jeho život, protože bez něj by to nebyl on. Možná má nakonec pravdu, když říká: "Kdyby všichni žili pohodlný a příjemný život, tak nikdo nic nedokáže a nezmění." ■ Úplně samostatným prvkem je kamera. Ve stěně 900 metrů vysoké nesměla ohrozit, nesměla znervózňovat a přesto se podařily dechberoucí, fascinující záběry. Asi ne úplně pro každého, protože člověk vedle mě ke konci opakovaně skládal brýle - nicméně i to je podle mě důkaz, jak výjimečný počin se podařilo vytvořit. Maximální respekt. ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Doslova dechberoucí záběry a podivný kluk s nepochopitelnou vášní. Kromě lezení se dokument soustředí na psychologický portrét, který se ze vzpomínek, starých fotek, rozhovorů i současnosti poskládá s velkou přesností. Možná až příliš. Přece jenom, točili to jeho kamarádi a horolezec je sice zvláštní brouk, ale hloupý není. Takže zvažuji, nakolik do těchto intimnějších částí pustili stylizaci a předem promyšlený záměr. Když vypráví, jak se v jeho rodině lidé neobjímají, on se to tedy musel naučit až v dospělosti a podkresové fotografie z dětství ukazují jeho jako okatýho kluka, který s láskou objímá svého otce…. Každopádně měl velké štěstí. Za slečnu, kterou si překvapivě našel, by měl děkovat. Tak hezké, milé, tolerantní a laskavé stvoření se nevidí. Otázkou, jestli pro ni je on ta nejlepší možná volba. SHRNUTÍ: Asi jeden z nejúžasnějších výkonů, co jsem kdy viděla. Ale na vlastní oči bych ho vidět nechtěla. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jako jo, místy sice hodně natahované a opravdu jsem nepotřeboval vidět, jak si Alex zařizuje dům se svou holkou, tahle část mi do děje a tématiky vůbec nesedla. Spíš než dokument o lezení na stěnu bych se podíval na půlhodinovou sondu do myšlení Alexe, který mi byl sympatický tím, jak si stál za svými názory a nenechal se rozhodit. Lozit po skále, kde se není prakticky čeho chytit mi připadá jako čiré bláznovství. Čím víc sem se blížil vyvrcholení, tím víc jsem měl nutkání se přestat dívat... ne proto, že by to bylo tak napínavé (každému musí být jasné, že Alex nespadne), spíše jsem měl pocit, že to trvá až moc dlouho. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl takhle záživný film, který by dokázal perfektně vybalancovat všechny aspekty kinematografického zážitku. Nejen, že je film po stránce technické absolutně dechberoucí, jeho záběry i celkové zpracování je zajímavé jako prase a Alex Honnold je skvělý týpek, ale současně film poskytuje dostatek informací o celém Alexovém životě, o celém plánování horolezecké akce, do detailu přibližuje Alexovu osobnost a stejně perfektně dá divákovi nakouknout do kameramanského týmu, který visí vedle něj a točí dokument. Divák se nechutně zapotí nad výkonem hlavní postavy a nad výškou, do které leze, a stejně tak jej tvůrci šikovně popíchnou k nenuceným emocím, protože sledovat Alexovy kamarády natáčet záběry s vědomím, že je dost pravděpodobné, že v přímém přenosu spadne a zemře, je pro mě nepředstavitelné. Nemám výhrady, tohle je pecka a přiblížila mi svět, o kterém jsem doteď vlastně ani netušil. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zajímavej člověk ten Honnold. Škoda jen, že většinu času leze na nějakou přiblblou skálu. Zámořská fascinace tímto neuchopitelným lezcem je nicméně pochopitelná. Velký příběh nezdolného lidského ducha, vůle k boji a překonání svých limitů je pochopitelně naprostá mana pro všechny motivation freaky, kteří potřebují velké lidské příběhy, aby je to donutilo něco dělat. Skvěle však s tím pak kontrastuje Honnoldova naprostá neschopnost sebeprezentace, uzavřenost a odzbrojující pragmatická upřímnost, která v zemi běžící na mantře expresivního sebevyjádření musí působit jako takřka mysteriózní element, jakkoli třeba u nás je podobných lidí plný Barréčko. Úmorné pokusy o komunikaci s jeho průměrnou, nezajímavou a trošku připitomělou přítelkyní vás pak alespoň identifikují na které straně stojíte. Protože tak trochu podezírám tvůrce, že ona tam je jako identifikační element pro diváka. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten týpek je vážně magor. Což není výčitka. Mám podobné magory, co to mají v hlavě srovnané, i docela rád. Líbilo se mi, že nikomu nic nenalhával a všem všechno říkal napřímo - co chce dělat, že to chce dělat a že ví, co se může stát. V tomhle ohledu si ho cením snad ještě o něco více než za to, co dokázal. I to je ale naprosto nepředstavitelné. S mými závratěmi se mi u filmu chtělo několikrát zvracet. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

K uskutečnění takového šíleného výkonu musí být člověk aspoň trochu psychopat, a tím Alex bezesporu díky jeho nestandardně fungující amygdale je. Obdivuhodný psychopat. I když jsem věděl, že celý projekt jeho zdolávání El Capitana bez jištění skončí úspěšně, stejně jsem měl při jeho sledování stažený zadek. A divák může díky tomuhle dokumentu nejenom obdivovat jeho lezecké výkony, ale i nahlédnout do jeho způsobu myšlení a uvažování, což je neméně zajímavé. Přesto bych ale uvítal víc lezení a méně plkání okolo - z bezmála čtyřhodinového fenomenálního výstupu divák uvidí rozstříhaných ca 5-7 minut čistého času. / Po pár dnech a po pár reprízách dechberoucího finále se sem vracím a zvyšuju, ne za dokument (ne za jeho formu), ale za ten výkon, o kterém pojednával. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom to je koncipované ako štandardný film o feťákovi pre ktorého je jediným zmyslom života jeho droga a rodina a všetko ostatné ide vždycky bokom. Žije hlavne preto, aby získal ďalšiu a stále väčšiu dávku dokiaľ ho to asi nadobro neodrovná a nerozbije si kokos. Akurát tou drogou je adrenalín pri štveraní sa na rôzne skaly bez akéhokoľvek istenia. Stačí jedna chyba a je game over. Trochu som sa obával, že dokument bude pojatý príliš povrchne, ale podľa mňa išiel dostatočne do hĺbky jak čo sa týka Alexovho charakteru, tak neskutočne dôslednej prípravy pred finálnym výstupom. Celá tá príprava pôsobí jak videohra v ktorej si jednotlivé úseky poriadne natrénujete s istením a potom keď máte dostatočne veľké gule, tak idete do toho naostro. Tvorcom sa podarilo behom výstupu navodiť poriadne napínavú atmosféru. Aj keď divák už dopredu logicky vie, že to Alex zvládol, tak pri zdolávaní úseku Boulder Problem som od napätia ani nedýchal a nevedel som si predstaviť jak to zvládne. Nakoniec to pôsobilo tak strašne jednoducho. Stačí si odmyslieť tých pár stoviek metrov v ktorých sa to odohráva a je to brnkačka, hehe. Najviac mi je na Alexovi sympatické, že je to taký kľudný tichý chlapec a pri šplhaní nevydáva zvuky jak divá sviňa ako to má vo zvyku Adam Ondra. Alex má môj rešpekt a obdiv a prajem mu, aby zomrel vo vysokom veku na infarkt alebo nejakú inú civilizačnú chorobu. 8/10. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vykon famozni/sileny, dobre nasnimane, jako film ale rozhodne ne zazivne po celou dobu. Jako pulhodinovy YT klip s nejakym intro infem a se samotnym vystupem by to bylo idealni, 75% obsahu veskere te filler kase kecu okolo by slo klidne vynechat. 6/10 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vím, že lidi provozují různé šílenosti, ale doposud jsem bez jištění viděla maximálně lézt borce, co přinejhorším spadnou z pár metrů z lezecké stěny do žíněnky. To, že někdo dokáže bez jištění lézt nikoliv po normálních horách ale po prakticky kolmé skalní stěně, pro mě bylo doposud nepředstavitelné. Je to skvěle natočené. Ač víme, jak to dopadne, i tak se člověku při závěrečném výstupu svírá žaludek. A že ten člověk dle magnetické rezonance nemá zcela běžný mozek? Že ho nevyděsí stejné věci jako nás ostatní? Upřímně, kdo se tomu může divit. Ty milimetrové skalní výčnělky, na kterých závisel jeho život, jsem kolikrát ani pořádně neviděla. Takže klobouk dolů a držím palce, ať to i příště přežije. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

horolezctvi mě vždy fascinovalo a to jsme nikdy nelezla. Lezci jsou obecně zvláštní sorta lidí, ale Alex je výjimečný.Tak jak na jednu stranu vypadá emočně chladně, tak na druhou stranu je fasicnující jeho čistý pohled na svět, vztahy a potřebu pomáhat druhým... Neuvěřitelný sportovní výkon ve vší Alexovi skromnosti. Alex: "But she sees things in a different way. For Sanni the point of life is like happiness. To be with people that make you feel fulfilled and to have a good time. For me it's all about performance. The thing is anybody can be happy and cozy. Nothing good happens in the world by being happy and cozy. You know, like nobody achieves anything great because they're happy and cozy. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky veľmi tradične poskladaný dokument o víťazstve človeka nad prírodou v takej čistej podobe, v akej ho vidíme párkrát za život. Honnold je úžasný lezec, športovec a záverečná sekvencia je skutočne dychvyrážajúca, formálna konzervatívnosť mi teda neprekážala najviac, skôr mi tu veľmi chýbal Herzogovský spirituálny presah. U nehĺbavého človeka s nízkym EQ akým je Honnold asi pochopiteľné. ()

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama