Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Recenze (219)

mikinhoo 

všechny recenze uživatele

Úžasný “dokument”, opravdu jo. Neznám přesnou definici žánru dokument, ale celou dobu jsem měl pocit, že koukám na akční dobrodružný thriller, kde hraje borec s lehkým aspergerovým syndromem, který nemá sebemenší pud záchovy. Doporučuji všemi deseti. Zasmějete se a propotíte u některých scén i sedačku. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty kratičké propagační citáty, které se dávají na obaly filmů nebo filmové plakáty a které jsou často spíš nechtěně úsměvné a s realitou mají pramálo společného (Nejlepší romantická komedie všech dob. Horor tak děsivý, že už se doma nikdy neodvážíte zhasnout světlo. TheFilmGuru.blog)? Free Solo se takto chlubí citátem z The New York Times, jenž tvrdí, že Honnoldův free solo výstup by měl být oslavován jako jeden z největších sportovních výkonů všech dob. V tom však s autorem nemůžu souhlasit, Honnoldův free solo výstup na El Capitan je totiž největší sportovní výkon všech dob. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jasně, přelomová věc, kus filmařiny, super všechno... ale paradoxně se mi víc líbil Dawn Wall, a může za to asi hlavně hrdina. Zatímco Tommy z Down Wallu je vlastně normální kluk co má jen bizár osud, a tím pádem mu tak nějak přejete, aby lezením překonal svoje traumata -- tak tady je Alex prostě blázen jedné polohy, který fuckuje na všechny a všechno, háže suchý hlášky a leze. Je těžké si k němu najít cestu. A když zároveň víte, že to není film o tom, jak spadl a zabil se, tak to trochu obrousí i to vzrušení z toho, že leze bez jištění. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Alex který zrovna neleze po skalách není vzhledem ke své povaze ideálním protagonistou a Free Solo má hned několik vyloženě hluchých míst, ale bohatě to vynahrazuje ve chvílích kdy se Alex dostane do svého živlu a někam zrovna leze. A nemusí jít nutně o finální výstup na El Kapitána o které celý tenhle dokument je, protože i ty "jednodušší" výstupy jsou pro někoho komu se motá hlava už když to vidí takhle v televizi opravdu dechberoucí a ten "poslední" výšlap je už vlastně jen taková třešnička...75% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

I s vědomím o výsledku jeho pro drtivou většinu lidí šílených výkonu se stále jedná o vysoce napínavý dokument s šikovně podkreslující hudbou, těžko v tomto ohledu něco vytknout. Naopak přímo rušivě působí dokumentace pocitů jeho buchty, která nikoho nezajímá. Přesto vřele doporučuji. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Čtyři slunce za 80% filmu a tu pátou dávám za finálních dvacet, kde se konečně začne stoupat na obávanou horu bez jištění. Free Solo je náhled do hlavy člověka - blázna, který se cítí být naživu, když může být jen krůček od smrti a říkat... "co na tom? I v reálném životě riskuji svůj život." Což je pravda, ale přece jen úmrtí lidí, co lezou bez jištění je podstatně vyšší, než ti kteří lezou s jištěním či nelezou vůbec. Nicméně jako film o tomto koníčku - profesi je výborný. Kamera má tak efektivní záběry, že se mi z nich potily ruce i záda. Vidět to ve 3D, asi si vezmu kýbl na zvracení, nebo po celý život se nechám snášet ze schodů. Technicky naprosto dokonalý dokument, který si vaši pozornost zaslouží na velkém plátně. Jen tam jeho dokonalost oceníte. Klobouk dolu a respekt před Honouldovou partnerkou, protože ta evidentně s ním mít jednoduchý život nebude. 85% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kde se tu, krucinál, za tu dobu, co jsem na profilu tohohle filmu nebyl, objevil ten český název? Pamatuji si, že do kin to šlo pod originálním názvem, ale teď, když jsem to vyhledal, na mě vyskočil název vhodný leda tak pro ty současné dokumenty Netflixu, které znějí podobně lacině. Každopádně to nechám být, ale než to konečně začnu hodnotit, chci podotknout, že hodnotím dokument, ne výkon toho chlapa, který je naprosto neskutečný a obdivuhodný. To já jen tak pro jistotu, kdyby náhodou někdo nepochopil moje hodnocení. Nedávno jsem viděl Magickou hlubinu a právě díky zkušenosti s ní jsem dokázal plně pochopit důvod, proč to Honnold dělá a proč tak neskutečně riskuje se životem. Ona to vlastně je taková Magická hlubina, která se namísto hlubiny odehrává ve výškách a není fikcí, ale čirou realitou. Celé to tkví v tom, že jak vás to jednou semele, nemůžete přestat a je to pro vás mnohem víc, než všechno ostatní. Vlastně Honnold má charakter úplně stejný, jako Jacques z Magické hlubiny - oba jsou introverti, trochu autisti, mají partnerky, ale víc je pro ně jejich sport, kterému obětují všechno a neměli by problém při něm umřít. Je to zvláštní, děsivé i fascinující zároveň a musíte být trochu blázen, abyste byli schopní takhle žít a uvažovat, ale ano, takoví lidé opravdu existují a je to... prostě všechno ze začátku téhle věty. O to horší je, že dokument se sice snaží působit i sám o sobě, ale dost si ubližuje zbytečně přehnanou stopáží, ve které stěžejní výstup začne 15 minut před koncem a do té doby sledujeme kromě příprav i hromadu rozhovorů s Honnoldovými přáteli a rodinou, kteří neustále opakují již slyšené a já moc nechápu, proč to tam nemohlo zaznít jen jednou, když je to asi všem jasné a zvlášť když se ten strach o něj pořádně projeví v závěru. Celou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak by to asi natočil Herzog, protože ten pro tyhle témata má cit, dokáže je rozebrat ze všech stran a určitě by tomu dodal vše chybějící. Duo Chin/Vasarhelyi to sice nepojalo špatně, ale jejich styl je pořád takový, no... příliš obyčejný. A přitom by nemusel být, kdyby to bylo zbavené veškeré vaty. Honnoldův výkon je samozřejmě neskutečný a nic jiného než obdiv si nezaslouží, ale ten dokument na víc jak tři hvězdy podle mě není. Silné 3* ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Adam Ondra má konkurenta. Alex Honnold vyliezol 900 metrov (3000 stôp) vysokú legendárnu stenu El Capitan v Yosemitskom národnom parku bez akéhokoľvek istenia lanami. Wow! Plus nominácia na Oscara. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokumentové řemeslo, které teží maximum z povahy nasnímané látky, protože lezení bez jištění a ještě ke všemu na El Capitan je naprosto dechberoucí a z velké části totálně nepochopitelný kousek, kde rozum zůstává stát. Jako člověku, který má strah z výšek tento dokument naservíroval přímo obří dávku ''nope'' záběrů. Nezbývá než před hlavním aktérem smeknout. Velmi povedený dokument. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Z tohodle mi bylo psychicky špatně. Jasně, od startu se vědělo jak to dopadne, ale i tak jsem se několikrát přistihl, že skoro nedýchám z představy být na jeho místě. Kurva, vždyť ten člověk vylezl na horu kilometr strmou jak čurák pod čtyři hodiny. Bez jištění. Prostě over the fuckin limit. 5* a.k.a 100% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pro mě to není jen o člověčích limitech které jsou nepochopitelné ale i o psychice a nahlížení do duše, důvodech motivace (deprivace citovosti a bezpodmínečnosti v dětství) Viz amigdala , obrněnost , necitlivost jako podmínka lezení.Myslím že to jde ale i jinak...viz tfreediving... Hodně podnětné.... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvělý a inspirativní dokument, který chytne náplní a nepustí díky precizní formě. Bodlo by ale více lezení a méně nesnesitelné přítelkyně hlavního hrdiny. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Plný počet za každú miliontinu biliontiny sekundy každej zo sto minút bez zbytočných slov, a to tak na ceste ↑, ako aj smerom ↓. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Reklamní kampaň tohoto filmu nabudila jako kráva, obzvláště pro někoho, kdo má k horolezení velké sklony. Ale výstup na El Capitan natáhnutý na 100 minut je docela blbost. Spousta nudné omáčky, narcistické pobleptávání Alexe a románek s jeho Sonni (tělem i duší typickou americkou pipinou) doprovázen romantickou hudbou celý "dokumentární" zážitek srážely. Nicméně výkon pěknej, chyty a pazáže El Capitana dobře vysvětleny i laikovi a záběry taky stály za to (kdo má strach z výšek, i v kině by se mu dělalo nevolno). Celé Free solo lezení tady však postrádá prapůvodní smysl, když k tomu je celý štáb, ale řekněme, že když už měl potřebu to ve filmu zmínit, tak se tím živí a tak to chtěl prostě zachytit. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Dechberoucí dokument při kterém si nesmíte připouštět, že by hlavní protagonista spadnul, protože jak s koncem tak nějak tušíte jak to dopadne, tak i přes to máte pekelný strach a z celého dokumentu se stává nervydrásající thriller. Záběry jsou tady jak z jiného světa a i protagonista je jako z jiného světa. Hudba jenom podtrhuje napínavé sekvence s krásně dokument dokresluje. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nejradši bych tomu klukovi řekl, aby dělal něco normálnějšího, ale to by zase nevznikl tenhle dechberoucí dokument. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold je blázen, ale ten jeho výkon je neskutečnej, neuvěřitelnej a něco, co bych já sám chtěl udělat, kdybych měl zkušenosti a byl blázen. El Capitan je prostě absolutní meta pro všechny a tenhle dokument je zpracován absolutně výtečně. A ten závěrečnej adrenalin se přenesl i na mně. Škoda, že jsem to neviděl v kině. A škoda, že mně na tenhle film upozornilo až předávání Oscarů. 100%. ()

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama