Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Recenze (219)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Nerozumím ani "standartnímu" horolezectví, natož stylu free solo (a proto jsem se ztotožnila spíš s postojem kameramana pod skálou, který při nejtěžších momentech nechává kameru běžet a sám se odvrací se slovy: "do tohohle už nikdy nepůjdu") ale dokument je úžasný. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Jako dokument nenabízí Free Solo nic zásadního po formální, informativní či dramaturgické stránce. Pokud bych jej měl hodnotit jako sportovní výkon, pak je to bez pochyb za čistých pět a při jakémkoli výstupu jsem měl stáhnutou prdel, to bez debat. Ale taky jsem se pekelně nudil místama. Poslechnul jsem si co máma na to. Poslechnul jsem si co "stará" na to. No a říkali si to samé co já no. Just saying. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Typickej psychopat, který místo toho, aby bez mrknutí oka stimuloval svoje zdecimované emoční centrum mlácením jiných lidí a ničením cizích životů, balancuje na hranici nirvány a zničení toho svého. Chvalihodné! Možná by byl radši, kdyby u toho nikdo nebyl, ale love jsou potřeba a občasný kontakt se ženou s postupujícím věkem rovněž... Obrovský klobouk dolů. Parádní film, jen Sanni by měl někdo řict, že to pravděpodobně neskončí tak, jak si představuje. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na celovečerní dokumenty mě moc neužije a ani oscarový Free Solo ve mně nedokázal pohnout s ničím, co by to mělo změnit. Na tohle věhlasné dobrodružství jsem mrknul hlavně kvůli naprosté odevzdanosti vůči Yosemitskému národnímu parku, v němž musím do konce života sám jednou stanout. Ne na stěnách El Captaina, stačilo by pod nimi. [viděno na Disney+ 18.9.2022] ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Určitě si všichni dobře pamatujeme úvodní scénu ze Star Trek V - The Final Frontier, ve které kapitán Kirk leze free solo na El Captain. I když se film odehrává v roce 2286 (a v tom minulém letěla posádka do minulosti pro dávno vyhynulé velryby, aby zachránila Zemi před tajuplnou sondou), tak mě tenhle smělý výstup uhranul. Považoval jsem to za úplné šílenství, které je daleko mimo lidské schopnosti, a hodí se leda tak do sci-fi. Alex Honnold ho proměnil ve skutečnost. A i když jsem tomu původně moc nevěřil, Jimmy Chin mu ho nezkazil unylou režií. Film je vizuální a hudební bomba s téměř thrillerovou atmosférou. Věděl jsem jak to celé dopadne a nebylo mi to nic platné. I tak jsem ke konci napětím téměř nedýchal. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající horolezecký dokument mapující strhující sólo výstup na věhlasnou stěnu El Capitano v podání Alexe Honnolda. Stopáž filmu je dostačující na to zdokumentovat přípravy na výstup, vlastní výstup (skvělé záběry v režii jeho horolezeckých přátel), ale současně i objasňování pohnutek, které hlavního hrdinu vedou k uskutečňování cílů nad hranicemi lidských možností. Při extrémním lezení bez jištění se samozřejmě žádná chybička neodpouští a těch pomníčků skvělých lezců, kteří absolvovali mnoho extrémních výstupů, bohužel rovněž přibývá. Pevně věřím, že nové přítelkyni se úspěšně podaří "vyvážit" Alexovy priority horolezecké, osobní i třeba budoucí rodinné bez toho, aby znásilňovala jeho motivace a adrenalinové touhy, a že další pomníček nepřibude. Třeba Alex s přibývajícím věkem zjistí, že všechny naplánované adrenalinové touhy už si splnil a je na čase se věnovat těm méně nebezpečným, ale třeba podstatně příjemnějším a život vyplňujícím radostem. Ona ta relativita, cíle i priority se v průběhu času dost často mění. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(13D1/2024) / Konečne som sa dostal k tomuto Oscarovému dokumentu. Alex Honnold je docela zvláštny týpek, jeho mozog s takmer neaktívnou amygdalou je asi hlavnou príčinou toho, že robí, to čo robí. Ono to musí byť ťažké, a free solo lezenie je tak extrémna záležitosť, že snáď len pri tejto aktivite cíti aké také vzrušenie. Trochu som sklamaný dramaturgiou a štruktúrou filmu, také to bolo celé nijaké, asi sa skôr spoliehalo na to ako ohromí ten obsah, čo vlastne asi funguje. 14 Peaks je napríklad ale oveľa zábavnejší dokument. Dobre sa na to pozeralo, fakt extrém, ale nejako špeciálne ma to neoslovilo. (6/10) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné! Neobyčejný introvertní svéráz Alex Honnold se připravuje na výlez El Capitána, přes 900 metrů vysoké kolmé stěny v Yosemitech, BEZ JIŠTĚNÍ! V dokumentu brutálně upřímně mluví o svém snu, natěšení, pohnutkách, pochybách i obavách; tvůrci pak měli kromě umu a empatie i slušné štěstí (pominu teď fakt, že nikdo nespadnul a nezabil se :-)), že si zároveň našel vážnou známost a získal tím novou perspektivu, kdy už to není jen a pouze o něm (stejně tak se začleňuje filmový štáb, organická součást natáčení chtě nechtě ovlivňující jeho výkon). Atraktivní monumentální záběry působící závrať i závěrečná katarze included! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého vám bude špatně. Mohl bych dělat recenze na plakáty. Já vím. Jinak se to ale prostě nezvat nedá. Film vás ladně informuje o tom, o čem vlastně bude, a pak vás vhodí přímo do akce, kde vám bez servítek ukáže chlápka, který je skále bez pořádných úchytů, bez jištění asi 60 metrů nad zemí. Malá chyba a je po všem. Jasně nasazený cíl, který chce hlavní hrdina dokázat je jasný, stejně tak jako úděl filmařům který je k tomu dosti podobný. To, že je to natočeno a zpracováno skvěle je bez precedentní. Jde o zážitek, který se povedl. Na to není moc, co více říci. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že podobné dokumenty nemám příliš v oblibě - než se dostanete k jádru věci, musíte film obalit hromadou balastu, jen proto, aby jste natáhli stopáž k celovečerní délce, To co z Free Sólo delá nezapomenutelný zážitek, je samozřejmě výkon Alexe Honnolda, který je naprosto NEUVĚŘITELNÝ a z jistého úhlu pohledu posouvá lidstvo podobně jako třeba prvních pár kroků po Měsíci... a pořád ukazuje, že definice toho, co je člověk schopen zvládnout nemá hranic.... Posledních 20 minut je neskutečných, zbytek je standardní dokument, kterých je v éteru spousta. Samozřejmě, celkové zpracování, snímací techniky nerušící lezce a skvělá hudba - to vše dělá i tak z Free Solo jeden z nejlepších lezeckých dokumentů všech dob....Proč tedy jen 4*? Protože až na závěr tam prostě není nic nadstandardního, co by mi s trochou nadsázky neumožnilo uprostřed filmu usnout;) ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

K tomuhle nejde dodat nic než osobní zkušenost při sledování tohohle dokumentu. Finální climb jsem měl zatnuté chodidla v pěst a myslel, že to nerozdýchám. Neskutečná pecka! Navíc Yosemite NP je jedno z nejhezčích míst co jsem v životě viděl, takže vrátit se tam takhle skrze dokument další přidaná hodnota. Strhující dokument, lepší formu mají snad jen RedBull filmy o downhill bikerech. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílená záležitost. Z filmového hlediska jsou tam pasáže, kde člověk opravdu trne. Někdy se zvolní a dokumentuje se zázemí a duševní stav Alexe Honnolda. Každopádně na skále je to pětihvězdičkový zprostředkovaný zážitek...85%. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Lehce mě časem iritovalo, že víc jak půlka doku byla o tom, že si i takovejhle robotickej cituprostej introverťák může najít holku a mít jakejs takejs vztah. Hale, kvůli tomu jsem to nezapínal :) Aspoň, že i tahle linka měla pak zajímavý rozuzlení... Je ale jasný, že něčím museli vyplnit tu absenci aspoň trochu detailních záběrů, protože po prvnim nezdařenym pokusu si Alex uvědomil, že potřebuje víc prostoru pro úplnou vnitřní koncentraci a kamery se musely musely stáhnout. Ten výkon zatím absolutně nemá srovnání. Těžko říct, jestli se podobnýho wtf počinu v lezení ještě dožijem (i kdyby to někdo za pár let zopakoval, k čemu se zatim ani neschyluje, tak to nebude už stejný). Tady je video, na kterym poměrně dobrý boulderisti-amatéři zkouší překonat ten proslulý "boulder problem". Alex je fakt totální madman. (80%) ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Výkon Alexe je samozřejmě pětihvězdičkový, o tom žádná. Ale první polovina mi nepřišla tak atraktivní, jak by mohla. Alex je svůj a těší mě, že se dokumentaristi snažili zachytit celkový obraz jeho osobnosti a ne jen tlačení na budování kultu. Jakmile začne léze El Capitan je to neskutečně napínavé a strhující. I když víte, jak to skončí, nervy jsou napnuté. Respekt. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Free solo teprve startuje v kinech, ale přes to už se to objevilo na síti :o). Asi by bylo krapet zbytečný na dokument chodit do kina. Ale obrázky tady sou jako pěkný, jen co je pravda. Z některých záběrů se tají dech. Jen si představ jednoho týpka, kterej leze bez jištění nejtěžší stěny na světě. El Capitan v Yellostounu. První borci, co tuhle kilometrovou stěny vylezli byli hipíci a lezli to 41 dní :o). Tenhle frajer to zmáknul za 4 hodiny :o). Jedno je ale jistý, dlouhýho věku se nemá tenhle bláten dožít. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Kdyz vam nejakej asocial, jehoz jedinym smyslem zivota je lezt na skaly, v mikine NORTH FACE a tukajici do Probooku, zacne blejt, jak zije v dodavce a jeste nedavno zil s rozpoctem 88 centu na den, tak skutecne nezustane ani jedno oko suche. Naprosta ztrata casu. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem zadržovala dech, i když jsem věděla, že to dobře dopadne. Pro někoho nudný začátek byl pro mě zajímavým nahlédnutím do fungování člověka, kterému asi nikdy plně neporozumím, ale vždycky mi podobné smýšlení a způsob života přišlo tak nějak fascinující. A vůbec, ale vůbec, si neumím představit, co museli zažívat lidé za kamerou, když tohle točili. Takže smekám nad neskutečným výkonem a odvahou všech podílejících se. ()

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama