Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Recenze (219)

radecacek 

všechny recenze uživatele

*Whistler film festival* Skutečný dokument o neskutečně šíleném snu. Alex Honnold je blázen a dělá bláznivý věci. A zatraceně dobře se na to diva ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí záležitost, kterou radši vynechejte na velkém plátně, pokud nemáte rádi výšky! Ale ne kecám, běžte tam. I za těch pár závraťových momentů to stojí. Alex je neuvěřitelný šílenec, který musí mít v hlavě něco vypnuté, jinak si nedovedu vysvětlit, jak by někdo normální mohl něco takového dokázat. ()

caffelina 

všechny recenze uživatele

Wau! Fakt som neverila, že človek niečo podobné dokáže a že lezenie bez istenia sa deje aj v takých výškach a na takých skalách. Okrem toho je Alex celkovo veľmi zaujímavá osobnosť, takže ma to celé bavilo aj mimo tie napínavé časti lezenia. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Alex je machr. To je bez debat. Ale tady hodnotím film a ten mě prostě nebavil. Plno plkání, zbytečných scén s přitelkyní a na závěr vyleze na skálu. Prostě 40minutová stopáž by tady bohatě stačila. Sorry jako. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Krasny pohled na skvely sport, paradni psychologicka studie jednoho uzasneho magora, jeste ted se mi poti dlane, kdyz na film pomyslim. Zaslouzeny Oscar. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Výborný a nesmírně zajímavý sportovní dokument o tak extrémně nebezpečném sportu a odvaze. Vidím tam paralelu s dokonalým snímkem 127 hodin Dannyho Boyla :-) člověk versus příroda... ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Jsou zajímavější životní cíle, než jen spokojený vztah. Úplně chápu Honoldovo zapálení. Zítra ráno hurá na skály! ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Precizně natočená dokument. Vymazlená kamera, kdy nejeden záběr působil závratě, ale opravdu perfektně odvedená práce. Nad Alexovým výkonem zůstává rozum stát a čumět s otevřenou hubou.... neskutečné. Pak se dostáváme k otázce, na kterou nehodlám odpovídat, to musí každý sám. Opravdu je ten člověk zdravý? A měl by inspirovat? .... ()

Mitin 

všechny recenze uživatele

Samotný výkon je mimo limity hodnocení. Dokument mohl být o trochu kratší i přes to, že pochopení Alexova života a přípravy je velmi důležitá část. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold patří k 1% lezců bez jištění, muž ke kterému se hodí jediné přísloví ´´nejvíce žiju těsně před smrtí.´´ Přeji mu dlouhý vzrušující život. Další pocta jde samozřejmě tvůrci obrovskému profíkovi Jimmy Chinovi, který má jednu z nejlepších, nejšílenějších prací a radostí zároveň spolu s jeho předchozím počinem, který také od srdce doporučuji Meru. 95% ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Tak napnutý, jako při závěrečném Alexově dech beroucím horolezeckém počinu, jsem nebyl ani při většině hororových filmů. Neskutečné pocení rukou i když víte, jak to dopadne. Alex je snad nad člověk. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Americký horolezec Alex Honnold sa pripravuje na najväčšiu výzvu svojej kariéry- zdolanie skoro kilometer vysokej skalnej steny bez použitého istenia. Dokument Free Solo ktorý natočili Honnoldovi priatelia, berie v úvahu všetky možnosti ale jednoznačnú odpoveď neposkytne. Samozrejme predtým sa zoznámime s postavou, jeho prípravami a aj to ako ho priateľka od toho činu odhovára. Aj počas rozhovorov spomína že dlhú životnosť na svete mať nebude ak bude takto v adrenalíne pokračovať asi ako jeho predchodcovia no berie to s kľudom. Napínavosť dokumentu nastáva v deň D kde sa odhodlá bez nejakej špeciálnej výbavy na skalnú stenu Nakoľko je to trúfalý čin si uvedomujete vďaka etickému dilematu filmárov majú len kvôli atraktívnym záberom lietať okolo neho s dronmmi kde pre neho môže byť akýkoľvek zlý pohyb osudný. Free Solo je tak o nebezpečnom pohybe na hrane nielen z hľadiska horolezeckého, ale tiež dokumentaristického.Filmový dokument zaslúžene ocenený Oscarom ponúka empatický portrét muža, ktorý potrebuje cítiť blízkosť smrti, aby mohol žiť naplno a dych berúci famózne nasnímaný adrenalínový pohľad nezrovnateľný so žiadnym hororom alebo thrillerom. V tomto prípade ide skutočne o život a nie naoko. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Tak co s Alexem? Skoro naprostým šílencem svého sportu? Ta sportovní, lezecká část je dechberoucí a nehty jsem si hryzal, i když jsem věděl, jak to dopadne. Ale pozoruhodnější mi přišla ta nelezecká část, hlavně jeho kamarádů filmařů. Mají tam být, nemají tam být, stojí to za to... ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem to psal, tyhle dokumenty to mají jednoduchý. Alex a jeho výkony je téma, který se musí točit samo. V kině se vám zamotá hlava, když visíte s Alexem ve spáře a vnímáte tu hloubku pod ním a s tím i ohrožení jeho života. To se dokumentaristům podařilo zachytit parádně. Dále technické aspekty a náročnost natáčení si zaslouží vysoké hodnocení. Horší už je to s dokumentární částí, kdy ve všem kromě lezení, se klouže dost po povrchu. Nadhodí se rodina, nadhodí se jinak fungující mozek, trochu se řeší přítelkyně (která mi přijde jako pěkná semetrika a u.s. do sebe zahleděná pipinka), ale o ničem se toho nedozvíme 2x moc. Chápu, že štáb asi nechce zalézt Alexovi moc pod kůži, aby se pak nestal strůjcem jeho pádu (doslova). Ale pokud mám hodnotit dokument, tak to v mnoha ohledech selhává. Pokud mám hodnotit záznam jednoho unikátního sportovního (lidského) výkonu, tak není moc co vytknout. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Tohle je šílené a lidi se kterými to ani nehlo, a že jich znám více, jsou ještě šílenější !!! Jestli existuje nějaká pomyslná laťka, nějaká hladina od které začne stříkat adrenalin, tak tento počin tu laťku posunul o kilometr nahoru. Na tento dokument si často vzpomenu. Hlavně v podobně "úzkých" situacích, kde prostě a jednoduše nemůžete udělat chybu. Je to inspirace. Snad v tom lepším. V tom horším případě se nadchne pár mladých lidí a stane se jim to co se Alexovi naštěstí nestalo. Takže abych to shrnul, příběh je super, dokument je dobře sestříhán, je obohacen o zajímavé osobní linky, ale většina wow je v tichu, v přítmí, na skále. 9/10 . . . . . meta: . . . 700 . . . komentářů . . . . . >0___0< ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold... až do zhlédnutí tohoto oskarového dokumentu jsem o člověku, doslova osudově posedlém výstupy bez jištění, nevěděl. Inu, horolezectví mě poněkud míjí a jsem rád, že adrenalinové horolezecké zážitky nabývám pouze prostřednictvím TV obrazovky, kde mi při klimbingu hrozí maximálně tak pád z gauče. Free Solo vám takový zážitek výstupu bez jištění zprostředkuje naprosto dokonale a poutavě. Přestože víte, jak celá ta anabáze dopadne, je dokument - zejména v poslední části – opravdu napínavý, i díky perfektně nasnímaným záběrům během Alexova výstupu. Jestli mi tam něco nesedělo, tak to byla pouze občasná přítomnost Alexovy přítelkyně Sanni, dívky s vizáží představitelek amerických teen komedií typu Prci, prci, prcičky - odlišnější bytost si vedle něho snad nedovedu představit. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Za mě skvělé, napínavé, vzbuzuje emoce a dokumentaristicky taky slušné na to , jakým způsobem bylo tvořeno. Prostě ano.. ()

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama