Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (218)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl takhle záživný film, který by dokázal perfektně vybalancovat všechny aspekty kinematografického zážitku. Nejen, že je film po stránce technické absolutně dechberoucí, jeho záběry i celkové zpracování je zajímavé jako prase a Alex Honnold je skvělý týpek, ale současně film poskytuje dostatek informací o celém Alexovém životě, o celém plánování horolezecké akce, do detailu přibližuje Alexovu osobnost a stejně perfektně dá divákovi nakouknout do kameramanského týmu, který visí vedle něj a točí dokument. Divák se nechutně zapotí nad výkonem hlavní postavy a nad výškou, do které leze, a stejně tak jej tvůrci šikovně popíchnou k nenuceným emocím, protože sledovat Alexovy kamarády natáčet záběry s vědomím, že je dost pravděpodobné, že v přímém přenosu spadne a zemře, je pro mě nepředstavitelné. Nemám výhrady, tohle je pecka a přiblížila mi svět, o kterém jsem doteď vlastně ani netušil. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné! Neobyčejný introvertní svéráz Alex Honnold se připravuje na výlez El Capitána, přes 900 metrů vysoké kolmé stěny v Yosemitech, BEZ JIŠTĚNÍ! V dokumentu brutálně upřímně mluví o svém snu, natěšení, pohnutkách, pochybách i obavách; tvůrci pak měli kromě umu a empatie i slušné štěstí (pominu teď fakt, že nikdo nespadnul a nezabil se :-)), že si zároveň našel vážnou známost a získal tím novou perspektivu, kdy už to není jen a pouze o něm (stejně tak se začleňuje filmový štáb, organická součást natáčení chtě nechtě ovlivňující jeho výkon). Atraktivní monumentální záběry působící závrať i závěrečná katarze included! ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nakrútený film je výnimočný hneď v niekoľkých rovinách. Voľné lezenie je šport pre jednotlivcov, keď lezec spadne, často sa jeho telo nájde až po dlhej dobe. Známy americký „freeclimber“ Alex Honnold ale pustil kamery režisérov nielen do svojho súkromia, ale aj na pokorenie najväčšieho životného cieľa a skoro samovražednému pokusu o El Capitan. Kľúčové je, že dokumentárny film nie je len tak opisne o niečom, ale že má dej a silný náboj, ktorý vzniká vďaka niekoľkým zásadným scénam, a predovšetkým vďaka tomu, že režiséri v podstate v priamom prenose zachytili historický okamih. Natočili pri tom aj sami seba, čím dokument katapultovali na novú úroveň, pretože sa týmto ťahom stotožnili so svojim publikom. Niet divu, že si Free Solo vyslúžilo Cenu Akadamie za najlepší celovečerný dokumentárny film. Snímka Free Solo je skoro revolučným dielom v oblasti dokumentárneho snímku. Celý jeho koncept, ktorý pokrýva aj život Alexa Honnolda a cielene smeruje k vyvrcholeniu, ktorým je výstup na El Capitan, pripomína skôr drámu alebo thriller než dokument. Z horolezeckých záberov doplnených o hudbu sa nám tají dych. Aj napriek tomu, že vieme, ako snímka dopadne, jeho dej nám odhaľuje šokujúci náhľad do života slávneho horolezca a po jeho skončení nás núti ešte niekoľko minút neveriacky pozerať. Nedá sa inak ako konštatovať, že tento film je šialený a že by bola škoda nechať si ho utiecť na veľkom filmovom plátne, alebo aspoň cez domáci projektor. (7.6.2022) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Ten mladík šplhá po skale lepšie, ako samotný Spider-man” ? Nepoužíva žiadne lano, ktoré by mu zabezpečilo väčšiu šancu na prežitie, čiže lezie - Free Solo (bez istenia). Toto prebehne, ale až vtedy, keď si najprv zmapuje terén, tam sa musí istiť povrazom, systematicky sa presúva čoraz vyššie, smerom do ciela, napríklad na El Capitan. Potom ide do totálneho extrému, kedy si tento extrémista poriadne koleduje o život, tak isto, ako jeho kolegovia predtým okúsili, aký je to „voľný pád” ... Podľa mňa to Alex Honnold nemá úplne v hlave v poriadku, dal sa aj vyšetriť, s tým, že na tom čosi pravdy bude. Toto je vari najnebezpečnejší adrenalínový šport všetkých čias, keď už nič šialenejšie byť ani nemôže ! Prizval si štáb na čele s režisérom Jimmym Chinom, ktorý sa na to pozrel so svojím štábom zblízka, až my diváci máme z týchto širokých i tesných záberov normálne zimomriavky, že závrate sú na mieste, nie sú ničím neobvyklé. Veľká výška je môj úhlavný nepriateľ, mám z nej strach, pričom d.p. na to ani na sekundu vôbec nepomyslí, že mi sprostredkuje fascinujúce kompozície, ktoré zachádzajú do neuveriteľnej krajnosti. Rozptylovala ho frajerka, a to je asi najslabší článok tohto zaujímavého, strhujúceho dokumentu, ktorý získal pred pár dňami - Academy Awards for best Documentary Feature. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vím, že lidi provozují různé šílenosti, ale doposud jsem bez jištění viděla maximálně lézt borce, co přinejhorším spadnou z pár metrů z lezecké stěny do žíněnky. To, že někdo dokáže bez jištění lézt nikoliv po normálních horách ale po prakticky kolmé skalní stěně, pro mě bylo doposud nepředstavitelné. Je to skvěle natočené. Ač víme, jak to dopadne, i tak se člověku při závěrečném výstupu svírá žaludek. A že ten člověk dle magnetické rezonance nemá zcela běžný mozek? Že ho nevyděsí stejné věci jako nás ostatní? Upřímně, kdo se tomu může divit. Ty milimetrové skalní výčnělky, na kterých závisel jeho život, jsem kolikrát ani pořádně neviděla. Takže klobouk dolů a držím palce, ať to i příště přežije. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu v Telluride. (Varan)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama