Reklama

Reklama

Reversing Roe

USA, 2018, 99 min

Kamera:

Charles Miller

Hudba:

Paul Brill

Hrají:

Mike Pence (a.z.), Ted Koppel (a.z.), George Stephanopoulos (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký dokument od Netflixu o velmi sporné otázce, která se v posledním půlstoletí politizovala až do té míry, že rozhoduje o příštím směřování celého státu (skrze volbu prezidenta). Vyprávění  sleduje historický vývoj ve veřejné debatě kolem práva na potrat. Zaměřuje se zejména na politickou stranu a způsob, jakým vznikly oba tábory "Pro-Life" i "Pro-Choice". Vypichuje klíčové citace a nechává promluvit představitele obou směrů, ovšem narativ je jasně "pro-volbu", tedy pro právo žen na rozhodnutí, tedy jde o dokument nebojící se kriticky vyhradit proti Trumpovi a jeho pragmatické změně názoru v klíčový okamžik. (fraktal)

(více)

Recenze (4)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Opáčko událostí od Roe v. Wade, respektive pánbíčkářsky militantní snahy zavřít co nejvíc klinik a zvrátit právo volby. Mnohem přesvědčivější než. *Kill the babies! ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavý dokument vhánějící slzy do očí z dílny Netflixu. Na příkladu potratů demonstruje vývoj (či spíše úpadek) americké politiky za poslední půl století. Odvážný čin vyhraňující se jasně proti bigotnímu vnímání víry a popisující zákulisí boje o moc. ()

321Ka 

všechny recenze uživatele

Na adresu Reversing Roe jsem z několika stran postřehla výhrady, které se objevují v souvislosti s dokumenty z produkce Netflixu celkem často - je to „až moc jednostranné“ a nedostatečně kritické. To, že je Reversing Roe podán z celkem vyhraněné perspektivy, mi ale osobně nepřijde nijak pohoršující, a to z několika důvodů. Zaprvé, snad žádný dokument nebude nikdy naprosto objektivní (vždycky ho někdo natáčí a financuje). Zadruhé, „netflixovské“ dokumenty (a samozřejmě nejen ty) jsou určeny široké veřejnosti a budou tedy pravděpodobně vystavěny tak, aby v rozsáhlé nabídce platformy upoutaly diváckou pozornost. V neposlední řadě vnímám ale především roli látky, jíž se film věnuje. V případě Reversing Roe je totiž samotná povaha tématu naprosto klíčová. Zdá se totiž, že problematika přístupu k interrupcím stále víc a víc rozděluje společnost do dvou názorově odlišných táborů.  Dává mi tedy naprostý smysl, že se film snaží k procítěné reakci na výjevy na obrazovce pobízet i diváka (jak by to koneckonců bezesporu dělal, i kdyby byl vyprávěn z druhé strany). Přestože si tedy nemyslím, že by se tvůrci Reversing Roe nějak snažili skrývat, jaký k látce zaujímají postoj, předávají informace různými formami, které upevňují pocit znalosti širšího kontextu a zdání určité míry objektivity. Díky kombinaci mluvicích hlav, archivních a současných záběrů, působivého hudebního doprovodu a promyšleného střihu je pak dokument jasný, srozumitelný a uchopitelný i pro diváka, který do problematiky zatím ještě třeba neměl možnost hlouběji proniknout. ()

werxix 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o situaci v USA ohledně schválení potratů na federální/lokální působnosti úřadů. Za mě je to ale příliš jednostranně natočené (Pro-choice). Což je, myslím si, na škodu celého dokumentu. ()

Reklama

Reklama