Reklama

Reklama

Tak pravila Pauline Kael

(festivalový název)
  • USA What She Said: The Art of Pauline Kael (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek ukazuje výjimečnou osobnost kritičky Pauline Kael (1919–2011) v zrcadle svědectví jejích současníků a v úryvcích jejích textů. Pásmo doprovází svižná, kreativní montáž citací z přelomových kinematografických děl. Biografie ukazuje trnitou cestu, kterou musela  Pauline Kael projít, aby se dostala mezi nejvlivnější kritiky v zemi. Věnuje se klíčovým momentům její kariéry z pohledu dějin kinematografie i principům, které určovaly její styl: odpovědnost vůči sobě, publiku i autorům odevzdat stylově i obsahově to nejlepší a zároveň stejně jako umělec naslouchat při psaní instinktu, bezvýhradně milovat svůj obor a jít vlastní cestou, jakkoliv to může být riskantní. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Psala jízlivě a vtipně. Dostávala obdivné dopisy i výhrůžky smrtí. Ukončila kariéry, jiné nastartovala. Dokumentární snímek Tak pravila Pauline Kael mě zajímal z osobních důvodů - jako člověka, který co týden přemítá, jestli má jeho práce nějaký smysl a jestli se jí dá uživit. Prostřednictvím jedné z předních amerických postav oboru vysvětluje, k čemu jsou na světě filmoví kritici. A je příjemné, že o tom nemluví jen další kritici, ale i herci a režiséři, kteří s nimi nemusí vždy souhlasit, ale rozumí jejich práci a chápou, jak se obě profese vzájemně doplňují. (KVIFF) ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

kviff54 Prvni film ve varech a hned dokument o filmove kriticce? Premisa me rozhodne nadsenim nenaplnuje. Mluvici hlavy ok, co jineho, ze? Zabery z kritizovanych filmu jsou super a alespon na chvili narusi nudu. Kdyz ale vypravi, jak potopila Blade Runnera, zacinam na dobro ztracet o film zajem. Nejsem cilovka, nekdo si What She Said muze uzit, ja ne. ()

alliade 

všechny recenze uživatele

Myslím, že můj postoj k tomuto snímku nejvíce vystihuje moje věta "nevím, jestli pláču, protože se mi to tak líbilo nebo proto, že mám už unavené oči". Snímek je to každopádně zajímavý. Jsem ochotna odpustit mluvící hlavy, protože pro mě byly dostačujícím oživením scény z filmů, které Pauline kritizovala. O to víc mě bavily ty scény, které dokázaly i vtipně reagovat na to, co účastníci dokumentu říkali. Snímek podle mě formu uzpůsobuje díky koláži scén tomu - o kom je. A i když jde o konvenční zpracování dokumentárního filmu, tak mně se ten film - prostě - líbil. Ale myslím, že se bude líbit převážně někomu, kdo se o filmovou kritiku zajímá. Nebo o kinematografii. Je to možná jeden z důvodu - proč si kladu otázku: Líbil se mi proto, že je dobrým filmem nebo proto, že je o zajímavé ženě, kterou obdivuji? A dotkl se mě její příběh? ()

Parisienne09 

všechny recenze uživatele

"Vstoupila do pánského klubu a začala pálit od boku." I tak slavnou Pauline viděli její kolegové. Výborný profesní portrét fenomenální filmové kritičky. Upřímně coby filmový laik jsem až doposud o filmovou kritiku nijak blíže nezavadila, snad jsem se jí i záměrně podvědomě vyhýbala. Umělecká kritika obecně mi přišla vcelku dost nudný obor, mnohem zábavnější je samozřejmě díla tvořit než o nich psát. Tento film můj názor změnil. Tak pravila Pauline Kael je výborný příběh se souvislostmi a úvahami o vývoji filmové kritiky až do dneška. ()

Reklama

Reklama