Reklama

Reklama

Svítalo celou noc

všechny plakáty
Československo, 1980, 94 min

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

František Němec, Jana Gýrová, Petr Haničinec, Hannjo Hasse, Klaus-Dieter Klebsch, Josef Větrovec, Jiří Bartoška, Jevgenij Žarikov, Jevgenij Šutov (více)
(další profese)

Obsahy(1)

K politickým výročím vznikaly povinně oslavné filmy - a mezi slavená výročí patřilo též řádně upravený odkaz Pražského povstání na počátku května 1945. Vypráví příběh českého lékaře a zdravotní sestry, které jako rukojmí zajala německá jednotka, obsadivší budovu gymnasia. Protagonisté tak museli řešit nesnadné mravní problémy, navíc umocněné ustavičným ohrožením. Tvůrci propojili v zásadě komorní drama, soustředně do omezeného prostoru a mezi několik jednajících postav, s rozmáchlými výjevy pouličních bojů, do nichž nezbytně zasáhnou i spásné ruské jednotky... Dlužno ovšem přiznat, že zamýšlená mravní i psychologická dilemata vyznívají hodně toporně a nepřesvědčivě jak vinou toporného režijního ztvárnění, tak bezvýrazných hereckých výkonů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracované drama z doby posledních dnů války na území Prahy. Sice velmi úzký pohled, ale celá nálada i nesmyslnost německého posledního odporu je zde výborně zachycena. Nerozumím tak slabému hodnocení. Rozhodně by si film zasloužil větší pozornost. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Ledabylé zpracování, celkem nudný děj. Vše se točí okolo lékaře, sestry a jedné německé jednotky. Bojové scény jsou natočeny celkem naivně a nevěrohodně. Doporučuji sledovat v noci, přes den byste toho na obrazovce moc neviděli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem průser, ale ničeho takového se mi nedostalo. Film až do scény s útěkem sestry docela dobře fungoval a bavil mě, pak už to šlo spíš do kytek (obzvláště takový doktor s kvérem v ruce či „dojemné“ loučení se sestrou). Tříjazyčná stránka potěší, i když ne vždy úplně zvládnutá, výbuchy poněkud horší, válečné scény obecně ale nejsou špatně udělané, herecké výkony průměrné, heroismus je zaměřený téměř vyloženě na Čechy, vůbec to s propagací domácích komunistů a Sovětů (vyjma konce) není vůbec tak hrozné, takže celkově bych to viděl na slabší 3*. Jinak rozhodně doporučuju si opatřit k filmu titulky, Hannjo Hasse sice sem tam mluví i česky, ale jinak je zde relativně hodně němčiny, občas do toho i nějaká ta ruština. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokus o sloučení ideologie a jednostranně pojaté skutečnosti dopadl na normalizační poměry poměrně slušně. Hodně v tomto ohledu znamenalo komorní námětové jádro se slušně rozvinutou psychologií ne českých, ale německých protagonistů filmu. Herecké obsazení, vesměs velmi reprezentativní, předvedlo, pokud mohlo, standardní výkony. Srovnáme-li tento film s žánrově obdobnou produkcí západní (akční film, thriller), svou parketu ne příliš ambiciózní desáté Múzy obhájí s poměrným zdarem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl na objednávku, je v něm příjemně málo řečí o komunistech a hrdinných soudruzích vůbec (samozřejmě, že hlavní hrdinové straníci jsou, ale aspoň na to nikdo neupozorňuje - zrovna taky se ve snímku dokonce objeví zmínka o armádě generála Pattona a v závěru všude v ulicích vlají pouze české a žadné rudé vlajky) a nabízí zajímavou dramatickou záplatku s jako vždy sympatickým Františkem Němcem a mojí oblíbenkyní Janou Gýrovou. Kdyby se filmaři vykašlali na unylé výjevy z bojů na barikádách (což ovšem nemohli) a kdyby se vzdali dějové linky s neustále se přibližujícími ruskými vojáky (což také nemohli) a celý film by se odehrával jen uvnitř gymnázia, bylo by to ještě lepší. Mimochodem za pozornost stojí místy až heroická hudba Petra Hapky, který se do toho hezky opřel. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela ucházející válečné drama o událostech Pražského povstání. Tentokrát z trochu jiného prostředí. Němec je v roli lékaře celkem uvěřitelný, film není nijak extra politicky angažovaný, spíš neutrální. Jenom škoda, že hodně akce se odehrává ve tmě a není v těchto scénách moc vidět. Jinak solidní snímek.60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bohužel nesvítalo, takže byla tma. A to taková, že pořádná a hlavně po celou dobu filmu. Hádám, že CS Film jednou svoje tragické technické počiny dovede k dokonalosti a odvysílá 2 hodiny ticha a tmy. Polovina filmu se odehrává v němčině bez titulků, což oceníme především my, kteří německy stěží napočítáme do desíti. Na scénáři, který se zmítá mezi patetickou slátaninou a moudrým protiválečným filmem, je poznat, že ho psali dva lidé. Dovolím si tipnout, že tu horší část psal Matějka, který se mi příliš nezamlouvá ani jako režisér. Celý film je mdlý, bez jakéhokoliv režijního nápadu. Nejtragičtější jsou především herecké výkony, hlavně u německých herců je naprosto standardní přehrávání. A smrt hlavního padoucha, lajtnanta Wehrmachtu, působí jako výborná komická vložka. Škoda, že Matějka povolal na plac tak velké množství kaskadérů, mohl ušetřit, ono stejně nebylo nic vidět, stáhnout z dovolených osvětlovače a alespoň chvílemi nechat scénu nasvítit. Ale možná je pro výsledný dojem jen dobře, že toho bylo vidět co nejméně. Již zmiňovaná lajtnantova smrt se odehrává za světla, být v absolutní tmě, snad by nepůsobila tak tragikomicky. Jediným světlým bodem filmu tak zůstává hudba, i když i u té si nemohu pomoci a v hlavním motivu slyším inspiraci ze Staré pušky. ()

StevenW. 

všechny recenze uživatele

Svítalo celou noc je pozoruhodný film.I když jde téměř o komorní drama a postav tu moc není,je to film kde atmosféra by se dala krájet.František Němec zde ztvárňuje postavu lékaře který vám zůstane v mysli ještě dlouho po zkončení filmu.Za zmínku stojí také hudba kterou složil Petr Hapka. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi to líbilo. a nyní, těším se, až to uvidím znovu a porovnám si jak jsem to vnímal tenkrát a jak tomu bude nyní. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica filmu sa hovorí nemecky, ako keby každý musel ovládať tak britkú reč. Samozrejme Sieg heil pozná každý, ale potom tam nastúpia Rusi a zase nič, ani obraz ani zvuk. Takže film je určený asi polyglotom, nutnosť ovládať aspoň tri štyri svetové jazyky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slušně podaný uvěřitelný příběh. 1) Snesitelná "soft" propaganda se sleduje docela pěkně, pokud tedy člověk ví, že svět nebyl a není černobílý, jak se nám film snaží podsunout. 2) Chybějící titulky u poměrně rozsáhlých německých (částečně i ruských) dialogů jsou vážnou chybou, protože právě německé dialogy jsou nejzajímavější z celého filmu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o dobyvani Prahy od nemekej okupacie v maji 1945. Ked odhliadnem od slusneho scenaru a par akcnych scen, film do podriemeru tahaju hlavne tragicke herecke vykony, dementne dialogy a slabucka rezia Vaclava Matejku. Dam 25 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Temer cely film se odehrava ve tme, polovinu stopaze se mluvi nemecky ci rusky bez titulku (nechapu takovou televizni distribuci)... Ani nemam chut film hodnotit... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Dobrá dobrá, podle režiséra mělo být hlavním poučením z filmu, jak důležité je učit se cizím řečem. Ale k tomu by snad sakra stačilo prvních pět minut a né nechat celý snímek mluvit vojáky buď německy nebo rusky a bez titulků. Já tak dodnes nevím, proč onen mladý zapálený nacista zastřelil po půlhodinovém dialogu v němčině svého starého umírněného kolegu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nezáživná variace na Pražské povstání po tisící... Nic objevného, zajímavého, zapamatováníhodného. Možná stojí za zmínku opravdu široká paleta výborných herců, kteří si zde splnili svoje, ale hrdí na to asi nebudou... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Par slabuckych bojov, ktorymi sa pokusali ceski ludia dobit jeden obyvany dom nemeckymi vojakmi. Boje neboli moc kvalitne a ani moc bohvieako dlhe. Najlepsi z nich bol az ten zaverecny, kde uz Nemci nasadili aj svoje tanky. To bola asi aj najlepsia cast z filmu pre mna, pretoze zvysok filmu sa utapal v rozpravani a aj tiez nadvihovanie komunizmu sa vo filme objavilo. Ked sa vo filme rozpravali Nemci, tak som vobec nic nerozumel, pretoze film nedisponuje ziadnymi titulkami, co je skoda, pretoze pocas filmu bolo dost casto pocut nemecky jazyk. Mozno aj existuje ina verzia filmu, kde su tie chybajuce titulky, to teraz ale neviem. Keby sa vo filme zamerali viac na to bojovanie, tak to by ma skor viac potesilo, ako to spominane komunisticke citenie vo filme:) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé válečné drama, jež se odehrává během posledního dne Pražského povstání. Příběh je záhy úzce zaměřen na dobývání budovy, v níž se opevnili nacisté a v níž je nedobrovolně zajat český lékař F. Němec se svou milenkou/zdravotní sestrou J. Gýrovou. Bohužel akční scény ani kvalitní hudba P. Hapky nedokázaly snímek pozvednout ani do průměru, neboť film je natočen nezajímavě a dialogy jsou slabé, herci nemají zkrátka co nabídnout. Celkově je to špatně, diletantsky a hlavně nudně napsáno. Nejvíce mě na snímku nepříjemně překvapily opravdu dlouhé a opakované sekvence německé konverzace, kdy je značný problém bez titulků zjistit, o čem Germáni vedou rozpravu. Autentičnost je jedna věc, avšak srozumitelnost pro českého diváka v tomoto případě značně pokulhává, toto režisér Matějka vskutku podcenil. Ve vedlejších rolích se představí známí herci, avšak ani jeden z nich nedostal možnost, aby se jeho postava stala poněkud výraznější. V malé roli se filmem mihne tvář J. Kubíčka, známého jako mladého Brůnu ze slavného dílu majora Zemana. Jedná se o film natočený k politickému výročí, což svůj účel splnilo, ale domnívám se, že z čistě filmařského pohledu málokoho tento snímek zaujme. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že tvůrci nepostřehli, že je dávno po válce, povinná němčina už ve škole není, a povinnou ruštinu každý ignoroval. V každém případě jsou pasáže mluvené německy velmi výživné, zvláště při absenci titulků. Rusko německé rozhovory taktéž, takže si skákněte na pivo. 10 % dolů, za každý jazyk bez titulků. Ale jinak se na to dívat dá. Ne, že by to bylo něco světoborného, ale zajímavé to je. Místy snad i napínavé. Dvacítku přidávám za scénu s vhodně zvoleným hudebním motivem Richarda Wagnera Siegfriedova smutečního pochodu ze Soumraku bohů. (Götterdämmerung - Siegfried's Funeral March)//////NELZE vložit s.p///// ()

Reklama

Reklama