Reklama

Reklama

Řeka

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na samotě v kazašské stepi žije rodina s pěti chlapci. Nejstarší Aslan má zbylou čtveřici bratrů v nepřítomnosti otce na povel. Jejich poklidné rutinní soužití naruší dvě události. Tou první je objev řeky, která v suchém prašném terénu představuje vítanou oázu osvěžení a volnosti. Tou druhou je nenadálý příchod Kanata, hocha z města, který na venkovské sídlo bez funkční televize přinese moderní technologické vymoženosti. V ohrožení se tak ocitnou nejen tradiční hodnoty, ale i Aslanovo postavení v čele sourozenecké tlupy. Dojde k rozkladu přísné patriarchální nadřazenosti, nebo naopak k jejímu utvrzení? (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Baigazinův drsný, esteticky vyvážený drama s další krutou výpovědí. Nikdo nemá kazašskou optiku takhle blízko. Záběr na řeku a odrazu slunce od vln je úžasný. [Lfš 2019] ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí je to jako de javu, tohle už jsem někde viděl. Dlouhé záběry na krajinu a scénu. Minimum dialogů. Řeka je jako zasvěcení, Iniciace do světa dospělých. Konec dětství. A souboj Aslana s Kanatou. Podobenství o Kainu a Abelovi. Není to film, na který se díváš se zatajeným dechem, ale jeho poetičnost a vizuální stránka je dech beroucí. Bílá vrána, takových filmů se točí hodně málo a je to škoda. ()

Reklama

Reklama