Reklama

Reklama

Nikola Tesla

(TV film)
  • USA American Experience: Tesla
USA, 2016, 53 min

Hrají:

Michael Murphy (vypravěč), Nikola Tesla (a.z.)

Obsahy(1)

Portrét geniálního vědce, který nakonec zůstal ve stínu populárnějších konkurentů. Nikola Tesla byl vizionářský inženýr, který zemřel zbídačený a do značné míry zapomenutý – zastíněný jmény jako Edison a Marconi. Neúnavný vynálezce, který zaznamenal četné patenty a vyvinul mnoho prototypů, studoval v roce 1880 v Praze a v roce 1936 získal na Českém vysokém učení technickém čestný doktorát. O rok později byl stejně oceněn v Brně a dostal Řád Bílého lva. Tesla, svého času viděný jako kombinace podivného kouzelníka a šíleného vědce, žil vidinou bezdrátového světa, v němž nyní žijeme. Jeho myšlenky a vize předběhly dobu o mnoho desetiletí. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Perfekt bio v rámci možností padesáti minut - Tesla jako renesanční, vizionářský, obsesivní, excentrický vědec-snílek a jeden z klíčových vynálezců k otevření "moderní civilizace", jehož idea o bezdrátovém světě ho dovedla do hořkého konce. Podívejme ale dnes :) [běželo v rámci cyklu AMERICAN EXPERIENCE] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně slabý dokument, z něhož se nedozvíte víc, než z Wikipedie, a z něhož plyne, že Tesla vymyslel jen střídavý proud, ale ostatní vynálezy se mu nepovedly, takže ke konci života trpěl psychickými problémy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Na zvýšení povědomí o přínosu Tesly, je tento dokument dostačující. Dozvíme se pár životopisných událostí, ale na to jít do hloubky, tady není prostor. Pokud jste o Teslovi nic nečetli, jde o takové lehké seznámení a úvod do Teslaworldu. Na pořádné zasvěcení, by bylo potřeba aspoň pět hodin. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Jsem velice zklamán - nedozvěděl jsem se nic, co bych nevěděl! Nikola byl bezesporu génius a frajer k tomu a TESLA opravdu neznamenalo TEchnicky SLAbší... Dost se divím, že ho pod křídla nevzal nějaký zazobanec zběhlý v obchodování a nezabezpečoval tuto stránku věci. Vždyť každý herec či zpěvák má svého agenta! On pan Westinghouse mne zklamal, že mu něco nezaplatil, když Nikola tak „velkoryse“ odstoupil od podepsané smlouvy. (odstavec) Vysvětlení podstaty některých jeho zařízení mne tedy ťalo. Není čemu se divit – natočili to v júesej. Tam se to se vzděláním natož vědou mezi lidem moc nepřehání a odmítají i Darwinovu teorii. Hlavně že konzumují a oběživo kolotá! Škoda, že někdo nenatočí pořádný dokument. Ono kdoví, zda to není účelové – o jeho dílo se zajímal i Áda a amíci jakbysmet, čili možná proto jen tyto náznaky... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Další dokument na téma Nikola Tesla, i když těch jen o něm zase tolik není. Není zde asi nic nového, co už by nebylo jinde, autoři se naštěstí vyvarovali o vrtoších excentrického starce před jeho skonem a zabalili to kulantně do informace, že jako již zcela nemajetný bydlel v hotelu na dluh, kde také skonal. Za svůj život obdařil lidstvo spoustou vynálezů a patentů, přesto dodnes nechápu, že oficiálně na jeho výzkum a pokusy nikdo nenavázal a nepokračuje v nich, zejména v přenosu elektřiny vzduchem (třeba i za pomocí pyramid...). To by bylo něco a co by po tom dělaly distribuční firmy s těmi jejich ohyzdnými přenosovými soustavami? ()

Reklama

Reklama