Reklama

Reklama

Město podivínů

  • Česko Freaks (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Sedmiletá Chloe, která žije s otcem zavřená v domě, žije ve strachu a fascinaci z vnějšího světa. Protože je jiná než ostatní, je pro svět nebezpečná a svět zase pro ni. Aspoň tak jí to bylo řečeno. Přes zákaz otce jednoho dne vyjde z domu k autu starého zmrzlináře. Stařec je jejím dědečkem a věří, že jeho dcera, Chloeina matka nezemřela, ale žije. Chloe brzy přichází na to, že pravda není tak jednoduchá. Zjišťuje, že otec má v něčem pravdu, když se probudí její schopnost telepatie. Nebezpečí je opravdu reálné. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (231)

kingik 

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh (scifi) filmu, kdy duo režisérů neodhadlo své možnosti a s mizerným rozpočtem chtělo udělat (přelomový) zázrak. Svůj scénář měli protlačit k renomovaným producentům, kteří by jim jejich novátorskou vizi umožnili technicky a režisérsky vykrystalizovat. Málo působivé po technické stránce, dokonce až mnohdy zaostalé v trikové oblasti, režijně občasně zajímavé a herecky určitě fajn od Emila Hirsche, Bruce Derna a Grace Park. Stěžejní "obludou" pro děj je ovšem sedmiletá holčička ztvárněná Lexy Kolker, která sice rodičům nosí domů dolárky na sociální potřeby, ovšem její herectví je ryzí utrpení. Mnohdy bylo znát, jak jsou jednotlivé scény, ve kterých se zjevuje, naprosto uzpůsobeny jejímu prapodivnému herectví a úplně ve výsledku to nefunguje, jak by mělo. Nejlepší potenciál obsahoval scénář, který sice nezapře určité inspirace Davidem Cronenbergem, nicméně ve svém jádru je poměrně originální a neotřele vyprofilovaný. Zach Lipovsky s Adamem Steinem ovšem jeho převedení optimálně nezvládli, nepřál jim finanční rozpočet a ke kýženému dirigování a komplexnosti všech postav a nápadů by potřebovali film natáhnout nejméně o další hodinu, aby za jejich úsilím nebylo přílišné vzduchoprázdno. Nabízí se možnost pokračování, které už ale nemusí skýtat žádnou originalitu, a i původní herecké osazenstvo by bylo již značně prořídlé (viz zvýšená úmrtnost důležitých postav v závěru). Výměna nevýrazného kameramana, nedostatečná režijní dynamičnost, vynechání trapně červeně tekoucích očí a větší vysvětlivky ohledně schopností i jejich všeobecné neakceptovatelnosti, to jsou výtky, které prostě nelze přejít. Spokojenost s filmem by pak jistě byla větší. Případná seriálová podoba by ze zajímavého námětu zřejmě vytřískala mnohem víc. 6/10 ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Po celou první polovinu si film, odehrávající se ve světě, jehož zákonitosti drží před diváky pod pokličkou s překvapivou vytrvalostí přinejmenším do poloviny stopáže, minimalisticky vystačí s postavami otce a dcery, schovávajícími se před okolím v zabedněném domě, kolem nichž vytváří atmosféru nejistoty a možná opodstatněného, ale také možná jen paranoidního strachu z neznámého nepřítele. Ve druhé polovině pak jde s pravdou ven naplno, přičemž řada do té doby jen mlhavých, nejasných a iluzorních motivů je konečně doplněna o smysl a kontext, postavám jsou přiřazeny konkrétně vytyčené cíle a nakonec dojde i na akčnější trikové scény, které však slouží příběhu a nikdy nejsou používány jen na efekt. Prvky, které známe z amerických velkofilmů se stomilionovými rozpočty, jsou tu nápaditě a originálně využívány ve prospěch pozoruhodně vyprávěného a chytře vystavěného příběhu, který by vydal i na několik pokračování nebo na televizní seriál, a jemuž vévodí skvělý herecký výkon talentované devítileté Lexy Kolker. ()

Reklama

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Na začiatku som si pomyslel, že to bude zas ten istý námet o ochrane dieťaťa pred vonkajším svetom (to už tu bolo viacero krát). Ale samozrejme, veril som, že sa príbeh nejako rozvinie a prinesie niečo originálne. A tak sa aj stalo - originálne to rozhodne bolo, avšak vôbec nie tým spôsobom aký by som dokázal oceniť. Nemám nič proti sci-fi, keď dokáže ponúknuť dobrý koncept bez extrémov. Ale toto žiaľ nebol ten prípad... Také tlačenie na pílu s totálne absurdným postapokalyptickým konceptom, to som už dlho nevidel. Maximálne hlúpa a trápna zlátanina. Po veľmi dlhej dobe dávam hodnotenie Odpad! (toto dávam fakt ojedinele, ale teraz nemôžem inak). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých sci-fi snímků, o nichž je dopředu lépe nic nevědět. Duel sedmileté Chloe a jejího tatínka šel až na kost. Jednu chvíli stojí člověk na straně dívky, vzápětí pozná, že otec to myslí s dcerkou skutečně dobře. Ještě několikrát se tenhle stav změní až k drásavému finále. Skvělé herecké výkony, nápaditý příběh, solidní kamera a slušná hudba dokazují, že velkých rozpočtů netřeba. A možná, že bombastická triková stránka mající k dispozici miliony by všechno to výborné zazdila. Tajemné, napínavé a v závěru svižné. Tleskám podivné Kanadě, jelikož podobné filmy já rád. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Alespoň jednou za rok výjde film, od kterého nikdo nic moc nečeká, ale ve výsledku je příjemným překvapením a Freaks byť za menší peníz, tak přináší mnoho muziky. Nádherně vymyšlené mystérium, které je od začátku podivné, znepokojivé, tajnůstkářské, ale zároveň i napínavé a zábavné. Film nastolí několik zajímavých otázek a v průběhu filmu je postupně zodpovídá nečekanými a nápaditými zvraty. Herecký výkon malé Lexy Kolker je snad nejlepší dětský herecký výkon po Jacobu Tremblayovi z Roomu a finále je nečekaně dost akční i krvavé. Pokud by film měl dejme tomu o 20 milionů větší rozpočet, tak všichni sedíme nyní v kině a tleskáme, ale třeba se toho dočkáme u případného sequelu! Čím méně vítě, tím lépe pro Vás. Nejlepší mysterióso letošního roku. 8.5/10. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 8. září 2018. (rafix)

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama