Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík VB v přestrojení za dělníka hledá mezi pracovníky obsluhy kolesového velkorypadla vraha mladé ženy. Který ze zjištěných možných motivů je však ten pravý? (oficiální text distributora)

Recenze (48)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Taková obyčejná detektivka, kterejch se tady v 70. letech natočily mraky. Zajímavý je prostředí povrchovýho dolu, kde se děj odehrává. Jinak nevybočuje z průměru. Trochu mi dojem z filmu pokazilo to, že jsem si tady prohlídnul galerii a tim pádem jsem dopředu věděl, kdo je vrah... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kapitalisty úsměv ztuhlý, vagóny máme plné uhlí! Vzhledem k době vzniku by se nabízela agitace, ale kdepak. Tady se jen žárlí, trpí a vyšetřuje mord v povrchovém dole a následné odstranění svědka. Těžké jak důlní rypadlo, s povrchní snahou o psychologii a někde vprostřed předěleno melancholickým songem Karla Zicha. Nic proti, ale do vazby měl jít jako první Rážův soudruh kapitán, protože evidentně vykradl inspektoru Clouseauovi šatník.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sice se film neubrání chvilkové naivitě (zbytečně polopatické flashbacky), ale děje se tak pouze výjimečně. Jinak děj je dobře napsaný, zápletka je poměrně neotřelá a navzdory době vzniku a prostředí, ve kterém se film odehrává je zde až nepochopitelná a potěšující absence jakýchkoli agitačních hesel a propagandy. Díky přesvědčivým hercům (především málo využívaný Michal Pavlata) jsou postavy skuteční lidé se všemi slabostmi a chybami. Je trochu nespravedlivé, že tahle zapomenutá perla má stejné hodnocení jako přehršel o několik tříd slabších žánrových filmů. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výtečně napsaná kriminálka odehrávající se v netradičním prostředí. Chodící charizma jménem Vladimír Ráž vyšetřuje vraždu, která se stala v komořanském dole, výborný výkon podává i Michal Pavlata, díky černobílému obrazu a Fišerově hudbě z řady scén až mrazí... A odhalení vraha v závěru je opravdu nečekané a pěkně napínavě podané.__P.S. Nedívejte se do zdejší galerie, která obsahuje spoilerovou fotografii.__P.P.S. A oficiální text distibutora asi raději ignorujte také, protože příslušník VB v přestrojení ve filmu sice opravdu je, ale až do poslední chvíle se neví (čti nemělo by se vědět, ovšem tenhle úmysl tvůrcům tak úplně nevychází), kdo jím je. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka, v níž divák zůstává v nevědomosti, jsou mu tajeny důkazy, zkrátka nemá šanci. Naštěstí je to dobře zahrané, má to prostředí, které by obstálo i v noiru, a Fišer si dal záležet na hudbě. Galerie obsahuje spoiler! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mám tam hromadu svých oblíbených herců a herečku - Kostka, Vala, Filip, Ráž, Babka, Schallerová, dokonce písničku Zich zazpívá. Ale co je to platné, když tvůrci lavírují mezi pracovní tematikou z dolů (z níž skutečně vidíme jen střípky, takže z toho člověk ani nemá nějaký pocit, že by viděl dělňase při šichtě, ale že se pár čumilů někde zrovna ometá), když pro konflikt důležitou postavu vidíme jen dvakrát (!) za celý film (na začátku a na konci), když Pavlata hraje vážně hodně mizerně (ještě že se posléze našel v tom dabingu, jeho herectví je ne-uvěřitelné), když není víc dotažená linie Augusta-Andresíková (zde skutečně krásná žena), když při té spoustě postav těžko věřit těm chlapům nějakou chemii mezi jako spolupracovníky na dole, když Karolínu Slunéčkovou obsadí v podstatě do štěku "paní, přišel jsem si vyzvednout ze spořitelní knížky" atd. Spousta věcí nefunguje, i když samotné prostředí dolu (zvláště tajuplně nasvícené noční scény) by fungovat mohlo, prostředí hospody je rovněž těžce nevyužito (to cameo Teplého sice chápu, ale stejně mi to přišlo jako pěst na oko), a tak jediné, co se mi líbilo, byly noční Teplice té doby (kino, tramvaj) a možnost vidět dnes již neexistující vlakové nádraží starého Mostu. A Schalllerové to samozřejmě slušelo, i když kozy tentokrát neukázala. ;-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jo když se pěkná ženská motá okolo bandy chlápků, se kterými koketuje – klidně se z toho může vyklubat pěkný průser. Zvlášť když má nejen prachy, ale poblázní i jim jejich hlavy. Sice jde o průměrnou detektivku, ale příběh rozhodně nepatří k nejhorším. Herecké obsazení je dobré, Ráž i Pavlata odvedli slušnou práci, Kostka jakbysmet a jeho manželka byla vážně kus. Byl jsem rád, že si tu zahrála i pohledná Jaroslava Schallerová, kterou si pamatuju hlavně z filmu Valerie a týden divů. Ideální filmeček na nedělní poledne. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Možná je to silná dobová patina, možná přitažlivý 28letý Michal Pavlata (vrah Semerád), že jsem tuto nepříliš napínavou detektivku sledoval docela s chutí. A ještě nám zazpívá 24letý Karel Zich. ()

YURAyura

všechny recenze uživatele

Ty puncochace jsem si pamatoval jeste jako ditko snad jeste ne skolou povinne - takova skoro eroticka scena. Zbytek jsem zapomnel a tak jsem si tu detektivku uzil i po letech. Spousta falesnych stop, Raz v kabatu a hucce jako prislusnik SS, naprosto nepochopitelne prostredi tezebni masiny - ano, vyjma zavalu o nicem. Skoda ze Pavlata nedostaval vic prileziotsti, asi nebyl stranicky uvedomely... ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....priemerná detektivka,nič extra ,ale ani zasa zlá...i po rokoch ,keď som opäť pozrel,mám rovnaký názor...Dá sa pozrieť . ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nepravem podhodnoceny film. Zla noc je vyborna kriminalka, ktera nas privede mezi delniky povrchovych dolu a spolecne se scenarem dotvari ponurou atmosferu. Velmi dobry pribeh, dobre herecke vykony a hudba Lubose Fisera! Kriminalni zanr mi v dnesni ceske produkci chybi... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Temné jako smola. Excelentní kousek, počínaje hudbou, scénářem, obsazením.Smekám.Všechno poctivě točeno v syrových exteriérech SHD... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Detektivka o vraždě na šachtě. Ponurá atmosféra povrchového dolu, věčné šero, mlha a rachot těžebního rypadla a dopravníků. Do toho mrtvá Carmen Mayerová na kolejích a spousta chlapů okolo toho. Myslím docela povedená krimi.70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Noc je někdy zlá a temná jako tér, v černém kupé sedí černý pasažér. Noc mývá srdce z olova, a nevíš proč je taková, proč právě k tobě nechová se fér." Poměrně dobře napsaná kriminálka z neotřelého prostředí lomu, při níž občas člověka (zejména díky skvělé Fišerově hudbě a černobílému vizuálu) až mrazí. Skoro to má až noirový charakter. Scénář je napsán tak, aby divák moc neměl šanci poznat vraha. Sice asi tušíte, že ten, co je hlavní podezřelý, to spáchat nemohl, ale jinak stopy k odhalení skutečného pachatele tam v podstatě nejsou. Zato poručíka VB v přestrojení za dělníka, jsem odhalil naprosto bezpečně. Zaujala mě jinak ústřední melodie z baru zpívaná Karlem Zichem. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepších filmov režiséra Václava Matějku. Celkom vydarená detektívka, ktorá necháva diváka v napätí až do konca. Škoda len, že to už nebolo vo farbe. Jedna z mála hlavných úloh Michala Pavlatu v československom filme. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Temer noirova nalada! To me u delniku potesilo... Dobra detektivka z prostredi povrchovych dolu (v leccems podobne jako Nadeje), s celou plejadou znamych tvari, vcetne me oblibenkyne Karoliny (byt zde jen v kratke rolicce bankovni urednice), a vcetne krasne Carmen. Me to bavi... 4+ ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Michal Pavlata jako dělník na povrchovém dole obviněný z vraždy bejvalky. Docela solidní krimi, zdánlivě je vše nad slunce jasné, ale jak to tak bývá, vše je ouplně jinak. V rolích policistů předvedli dobré výkony V.Ráž a P.Kostka. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Doba v roku 1973 bola jasne normalizačná. Už v titulkoch si prečítame, že hlavný dramaturg bol L.Toman. Preto to prostredie. Prvý dojem bola hudba k filmu, pri krimi je to dôležitá vec. Mňe hudba L.Fišera celkom sadla. Režisér nás doviedol až na koniec, kde sme odhalili vraha, lebo bolo úplne jasné , že to M.Pavlata nieje. No bolo to celkom v pohode. Dobré výkony M.Pavlatu, P.Kostku..... 55%. ()

Reklama

Reklama