Reklama

Reklama

Byl jsem Youtuber

Trailer

Obsahy(1)

Dokument zachycuje cestu jednoho z nejznámějších českých Youtuberů Jirky Krále k jednomu milionu odběratelů. Kromě něj se v dokumentu objeví nejvýraznější postavy české a slovenské Youtube scény. Video bylo zároveň tím úplně posledním, které na svůj Youtube kanál Jirka Král umístil. Celý film ke shlédnutí zde. (ČSFD)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Že Jiří Král byl nejúspěšnější český youtuber, je naprosto fascinující, když si to člověk porovná se zahraničím. Král není energický, není vtipný, není chytrý ani vychytralý (a to nejsou nějaké urážky, on se o nic z toho ani nepokouší, naprosto nijak se neprofiluje) - prostě tak nějak je před kamerou, apaticky se usmívá, dělá small talk a sledují ho tisíce dětí. Když se díváte na zahraniční influencery, vždycky chápete, co dětem nabízí. Nelíbí se vám to, ale chápete to. Ale proč chce někdo sledovat tohle? V duchu prázdnoty Krále je prázdný i tenhle sebedojímavý dokument, po kterém je ještě víc fascinující, že tak nudný a obyčejný chlápek někoho zajímal. Česká youtube scéna je vážně svojí nulovou kinetickou energií a ospalostí bizár. Vezměte si, že tenhle film byl natočený v režii youtuberů, není to žádný externí pohled, ale něco, co vzniklo ze samotné komunity - a bere to na sebe podobu rutinních, unylých mluvících hlav, co se navzájem korektně chválí a plácají po zádech. Co to probůh je? ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Dokument mě celkem příjemně překvapil a líbil se mi o něco víc než Nejsledovanější . A to jsem přitom Jirku Krále, vůbec nikdy nesledoval jakožto ani žádného jiného letsplayera. Protože hrát hry a něco do toho kecat pro mě upřímně není vůbec nic obdivuhodného a zajímavého. Když to někoho baví tak je to v pořádku, ale aby to pro někoho byl zdroj obživy mi přijde ubohé. Ale Jirka Král mi tímto dokumentem dokázal, že to má v hlavě srovnané jako možná málokdo na československé yotube scéně. A dokument není nějakou jeho povrchní rozlučkou. Prvních 15 minut se celkem zajímavě, i když letem světem zabývá samotným vznikem a vývojem Yotube trendu. Škoda, že pak to sklouzne spíš k ohranému brečení o tom, jak to mají yotubeři těžký apod. To mě teda už nebere, slyšel jsem to tolikrát. V tomto stádiu se dokument začíná prostě dost opakovat a nudí. Ale závěr o rozhodnutí Jirky Krále mi opravdu ukázal jak to má v hlavě srovnané. Podle mě by si měl jeho slova vzít k srdci třeba takový Pedro. Yotuber stárne, fanoušci můžou být pořád mladší. V nejlepším se má přestat. Vytesat do kamene všem Yotuberům! ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jirku Krále nesleduji a nikdy jsem neviděl žádné jeho video. I přesto ho jako YT personu znám a povědomí o něm mám. Hodně lidí si říká, že to chce mít fakt velký koule skončit něco, co mu vydělává celkem slušnej balík. Na druhou stranu o jeho budoucnost se nebojím a rozhodně není člověk, který by skončil na ulici - je zajištěný, má "Zetko", atd. Což mu v tomhle rozhodnutí taky určitě pomohlo. Vlastně se mu ani nedivím, že nechce trávit večery natáčením videí pro 10-letý kiddos, když je ve věku, kdy může cestovat, poznávat svět a poznávat sebe a začít novou kapitolu. Práce by vždycky v první řadě měla bavit a to že Vás bude bavit není podmíněný tím, kolik za ní dostáváte. I práce s platem 250tis. Kč měsíčně Vás může srát a můžete s ní chtít skončit, na druhou stranu práce za 10tis. Kč Vás může naplňovat. Takže GL Jirko a jak říkáš "Na kluka z Mekáče dobrý, ne?"... ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Něco jako životopisný dokument k jednomu okrajovému fenoménu, který nezaujatého člověka nemá čím oslovit. Po technické stránce má dobrou kvalitu, překvapila mě kamera a střih. Ovšem po obsahové stránce je úplně prázdný a není na něm patrný žádný námět, ani scénář. A tak se v něm celou hodinu jen vykoktávají lidé z branže, kteří nemají kapacitu a ani zájem samotný dokument opodstatnit. Kdyby se však tato obsahová a tematická vyprázděnost, která je zcela signifikantní pro fenomén youtuberingu, stala záměrnou, mohlo by vzniknout něco geniálního. Na to ovšem nejsou lidi. 🎬 31% ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

90%. Všeobecná stigmatizace Youtuberů nezná hranic. Ale už to dávno není banda neumětelů, kteří během pěti minut natočí video, hodí ho na Youtube a desetitisíce jim skáčou na účet. Ohromný tlak publika - ano, i toho primárního, což je věková kategorie 13 - 19 - způsobuje, že živit se youtuberingem, ergo dělat to kreativně, dobře, kvalitně a marketingově správným způsobem, znamená pořádně si to odmakat, hodiny denně. Díky konkurenci je dnes youtubering skoro jako herectví či jiná umělecká činnost. Na to, aby se člověk stal úspěšným Youtuberem, mu vážně už dávno nestačí jen iPhone s kamerou. Potřebuje talent, schopnost zaujmout, nastavit standard a především jej udržet. Nevidím důvod, proč by herec, bavič, malíř či zpěvák měla být respektovaná povolání, ale Youtuber nikoli. Je to jiné, je to nekonvenční, pro konzervativce je to jako drátem do oka, ale zkrátka je to tak a dává to smysl. Trh se přirozeně vyvíjí. Měli bychom s ním. A Jirka Král tomuto faktu nastavil zrcadlo. Polidštil ten zdánlivý sen a zdemoloval všeobecnou představu, že youtubering je hodně peněz za málo muziky, bez práce, bez tlaku a bez schopností. Co na tom, že obsah je zpravidla povrchní a spíše zábavného, než inspirativního rázu; myslím, že většina těch, kteří youtubering odsuzují, jim závidí to, že se, oproti nim, našli ve své době. Že jim spadlo do klína něco, co je baví, naplňuje, něco, čím baví ostatní, díky čemu jsou u ostatních oblíbení, a zároveň mají možnost se tím i slušně živit. Ano, spadlo do klína. Příležitost jim spadla do klína. Ale oni se jí museli chytit a celkem tvrdě na ní pracovat. Nejčastější výtka odpůrců je, že Youtubeři vlastně nic neumějí a jen využívají mezery na trhu, aby vydělali balík za nic. Proč to tedy neuděláte taky, když je to tak jednoduché? Vše, co bylo řečeno, tento dokument krásně potvrzuje, a potvrzuje to na formátu tak atraktivním a bezchybně zpracovaném, že nelze jinak, než dát do plných. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • V dokumentu se objeví i známý let's player s přezdívkou GEJMR, který dosáhl milionu odběratelů přesto, že se v žádném ze svých videí nikdy neobjevil. Natáčí bez webkamery pouze s hlasovým komentářem. Vůbec poprvé tak měli jeho fanoušci šanci ho vidět, i když otočeného zády ke kameře. (don corleone)
  • Youtubeři Pedro a Gejmr se během skončení dokumentu jako jediný z cca 100 VIP hostů při předpremiéře rozplakali. (TheSlezy)
  • Poslední záběr se natáčel 12. 8. s Jirkou Králem na místě, kde natočil své první video na YouTube. Celý závěrečný monolog, který je použitý v dokumentu, se natočil na první záběr bez střihu. (don corleone)

Reklama

Reklama