Reklama

Reklama

Na nože

  • USA Knives Out (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Satirická krimi komedie Na nože zábavným způsobem ukazuje, jak může dopadnout vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů, když jsou všichni v jeho blízkosti podezřelí. Svérázný detektiv Daniel Craig pojme řešení případu po svém a vyšetřování každého člena této excentrické rodiny se ukáže býti složitější, než se zpočátku zdálo. V napínavém detektivním příběhu, v duchu nejlepší tradice Agathy Christie, rozehrají herecký koncert Chris “Captain America” Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, a Don Johnson. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (942)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že film bude ještě víc komediální a bůhví proč jsem očekával i parodii. Nechápal jsem, proč by měl být snímek satirický, jen proto, že v některých situacích popisuje současnou Ameriku? Tohle je zkrátka pořádná pocta Agátě Christie, kterou miluju. Pocta, jež si pohrává s žánrem a klišé, dokáže dost rozesmát i napnout a člověk vidí rád v jednom filmu jak současné hvězdy (netypický Chris Evans) i staré bardy (Christopher Plummer). Nový Poirot i Kenneth Branagh se bohužel můžou jít zahrabat. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Riana Johnsona jsem měl vždycky rád a líbilo se mi, jak vychytralé jeho filmy jsou. A slovo vychytralé podle mě Na nože vystihuje nejlépe. Johnsonovi se povede diváky zpočátku ukolébat tím, že jeho novinka vypadá jako víceméně klasická detektivka, kde je několik podezřelých a mezi nimi se skrývá vrah. Ale už po nějakých dvaceti minutách si začne Johnson hrát s žánry, postupy, příběhem a celkovým režijním podáním. Několikrát razantně mění styl, dovede se vysmát divákům, klišé i svým vlastním hrdinům a celou dobu je krok před všemi v sále. Když už si totiž myslíte, že máte Na nože prokouknuté, zjistíte, že Johnson vás zase převezl. A vám se to bude líbit. Mimochodem už dlouho jsem neviděl film, v němž by na všech hercích bylo tak strašně vidět, jak moc je jejich práce a postavy baví. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je fakt super, jaká je to vyvedená detektivka, která nejen že jasně následuje klasiky Arthura Conana Doylea a Agathu Christie (např. vynikající "excentrický detektiv" v podání Daniela Craiga), ale úspěšně se snaží také předvést i něco nového. Konkrétně tu jde především o zvraty, které si Rian Johnson (těžko se mi věří tomu, že je to nejen dobrý režisér, ale i tak dobrý scenárista - tohle by bylo naprosto super i jako knížka) nenechává jen na konec, ale začne je chrlit už uprostřed. Také záhadou tu není jen to, kdo je vrah, ale spíše další věci, které se zločinem souvisí - např. kdo najal detektiva a kdo manipuluje s kým... Je to napínavé, stylově natočené a parádně zahrané. Nemám tomu vlastně skoro co vytknout, ale přesto možná přeci jen kvůli velkému množství postav se film místy trošičku táhne a rozplétá se občas příliš pomalu, občas příliš komplikovaně. Celkově však skutečně povedený film, který moc doporučuju. (8/10) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Inteligentná komédia so scenárom, obsadením a réžiou, ktorá pohladká filmové zmysly. A ajkeď sa príbeh ku koncu trošku zúži, čo je u podobných detektívkach bežné, Knives Out je film, ktorý nemá čím uraziť, a tiež si ho ale nepustíte každý rok znovu. Taká čéesefdácky rudá, osemdesiat percentná záležitosť. Ps: Je radosť vidieť Craiga, jak si herecky svoju rolu užíva - a je vidieť, že je oborovo širokospektrálny. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Stylová moderní detektivka, která přistupuje k řešení záhady z trochu jiného úhlu než je zvykem a nikdy nezapomíná na nadsázku. Není to ani náhodou dokonalý film (jak tvrdí mnozí diváci a kritici v Americe), ale je určitě nápaditý, promyšlený a odlehčený a hlavně nikdy nezačne nudit (ačkoliv někde po polovině tempo zpomalí trochu výrazněji než bych si přál). Navíc má skvělé postavy, počínaje celou povedenou rodinkou (každý člen má čas zazářit a téměř každý toho naplno využije) přes charismatického detektiva Daniele Craiga, který si roli užívá přímo neuvěřitelně a scénář mu do úst dal opravdu vtipně a chytře napsané repliky, která ze sebe sype s ještě zábavnějším jižanským přízvukem. A nakonec je tu sestřička v podaní sladké Any de Armas. Ta je stále neuvěřitelně roztomilá a definitivně potvrzuje svůj herecký talent (kdyby někdo ještě po BR2049 pochyboval). Škoda jen, že na otázku whodunit i přes různé falešné (nebo taky pravé) stopy a chytré příběhové zvraty a zákruty šlo odpovědět docela lehce. Ale je pravda, že určitou dobu mě scénář díky svému podvratnému průběhu (Rian prostě rád experimentuje, někde to funguje lépe než jinde) a přístupu k žánrovým pravidlům za nos tahat dokázal a finále bylo i přes chybějící faktor překvapení velmi uspokojivé, protože všechny v příběhu představené koncepty a detaily do sebe perfektně zapadly. A detektiv Benoit Blanc přišel s nejoriginálnější letošní hláškou. 8/10 ()

Galerie (78)

Zajímavosti (49)

  • Severoamerické tržby dosáhly 165,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 312,9 mil. (NIRO)
  • Na filmu pracovali hned tři bratranci Riana Johnsona. Nejznámější z nich, Nathan, k filmu složil hudbu, Mark vytvořil typografický design pro titulní název a Zach namaloval miniportréty herců, které lze vidět během závěrečných titulků. (MartinS96)
  • Oficiální název filmu je Knives Out, zatímco pracovní název byl „Morning Bell“. Oba názvy jsou zároveň písničkami britské skupiny Radiohead z jejich alba „Amnesiac“ z roku 2001. (MeanWhile)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

03.12.2021

Místo kolegů z marvelovek se v romantické komedii od streamovací služby Apple TV+ sejdou kolegové z detektivky Na nože. Snímek Ghosted režiséra Dextera Fletchera (Rocketman, Bohemian Rhapsody)… (více)

Streamovací služby platí hercům obří částky

Streamovací služby platí hercům obří částky

21.08.2021

Filmové i televizní odvětví před časem začalo ve velkém migrovat na streamovací služby, důvodů pro to je pak spousta, jeden z nejzásadnějších jsou ale definitivně peníze. Právě těmi totiž služby jako… (více)

Reklama

Reklama