Reklama

Reklama

Na nože

  • USA Knives Out (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Satirická krimi komedie Na nože zábavným způsobem ukazuje, jak může dopadnout vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů, když jsou všichni v jeho blízkosti podezřelí. Svérázný detektiv Daniel Craig pojme řešení případu po svém a vyšetřování každého člena této excentrické rodiny se ukáže býti složitější, než se zpočátku zdálo. V napínavém detektivním příběhu, v duchu nejlepší tradice Agathy Christie, rozehrají herecký koncert Chris “Captain America” Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, a Don Johnson. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (942)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Láskyplný pastišový hold klasickým ansámblovým detektivkám, podvratné pohrávání si se žánrovými stereotypy a stará dobrá detektivka se vším všudy. Tím vším by to tuze moc chtělo být. A také to tím vším je. Bohužel nikoli tak, že by se vzájemně jednotlivé přístupy doplňovaly. A tak co scéna, to jiný přístup. Pokud to rovnou v některých scénách nejde proti sobě. Výsledkem je, že si jednotlivé přístupy vzájemně podráží nohy a není to pořádně ani jedno. Hřebíčkem do rakve je pak přepálená stopáž a ve druhé polovině na třetí kolej odstavené lahůdkové obsazení. Přesto především ad absurdum přepálený Blancův charakter potenciál má a jakkoli je stopáž neopodstatněná, tak to nenudí. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Coolově stylizovaná detektivka s famózním hereckým ansámblem. Finální rozuzlení mě ovšem moc nedostalo - jednak se jeho elementy dali z dřívějších událostí předpokládat, a taky ona postava byla podezřele upozaděna. Čas strávený v dané společnosti a v tak obratné filmařské zručnosti jsem si přesto užil vrchovatě. Bavila mě více než Branaghovi noví (předigitalizovaní) Poirotové. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že film bude ještě víc komediální a bůhví proč jsem očekával i parodii. Nechápal jsem, proč by měl být snímek satirický, jen proto, že v některých situacích popisuje současnou Ameriku? Tohle je zkrátka pořádná pocta Agátě Christie, kterou miluju. Pocta, jež si pohrává s žánrem a klišé, dokáže dost rozesmát i napnout a člověk vidí rád v jednom filmu jak současné hvězdy (netypický Chris Evans) i staré bardy (Christopher Plummer). Nový Poirot i Kenneth Branagh se bohužel můžou jít zahrabat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Krasně vystavěná scénaristická hříčka, která umí dokonale koketovat s divákem. První minuty mě sice k nadšení nevedly, ale postupné odkrývání / neodkrývání karet bylo přesně vystavěno na zvyšujícím se zájmu diváka. Hlavní postava detektiva Benoita měla v sobě šrmnc detektivů starý školy a v podání Dana Craiga působil Benoit velmi sympaticky, což ostatně celý hvězdný herecký ansábl. Nejvíc jsem se pobavil při čtení závěti a následných reakcí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mohl bych film hodnotit čtyřmi hvězdami a tvrdit, že se jedná o hodně zábavnou, chytrou a vtipnou detektivku. Jenže Rian Johnson film nejen natočil, on si napsal i samotný scénář. A napsal ho s úctou k Agátě Christie, která svoje detektivky pojímala v podobném duchu. Od začátku musíte úpěnlivě sledovat, co se na scéně děje. I ten nejméně zásadní moment může mít jasný průběh ve vyšetřování případu. Kdybych řekl cokoliv, mohl bych spoilerovat, a tak to zakončím jen tím, že pokud máte rádi Hercula Poirota a jeho vyšetřovací průběhy, tak se snažte si o tomto filmu zjistit co nejméně a těšte se na herecký výkon Daniela Craiga. Ač tu všichni herci hrají perfektně, tak poslouchat Daniela v jeho geniálně utlítlé angličtině byl totální balzám na uši. Já si to užil a právě proto dávám pět hvězd. Na nože je detektivka, které se už netočí a nabízí originální příběh, který se už jen tak (pokud nenarazíte na knižní základ) nepíše. Za mě totální filmařská orgie. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

9/10. Svěží, nápaditý a hlavně děsně cool. Johnson dokazuje, že pokud jde o originální námět, tak si plave jak ryba ve vodě. Scénář hraje s diváky hru kočky s myší, přetáčí a kombinuje zvraty, které ale nikdy nepůsobí z ranku WTF, nýbrž vás těší a umí strhnout. Pořád to odsýpá a neustále překvapuje - a to přesto, že vám jsou postupně odhalovány karty. Casting je dokonalý a neexistuje tu slabší článek. Naopak u většiny vnímáte, jak neskutečným způsobem si svou roli užívají. Připočítejte si precizní řemeslo a máme tu jednu z nejlepších věcí, kterou si z kraje roku můžete dát v kině. Velká pecka. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Riana Johnsona jsem měl vždycky rád a líbilo se mi, jak vychytralé jeho filmy jsou. A slovo vychytralé podle mě Na nože vystihuje nejlépe. Johnsonovi se povede diváky zpočátku ukolébat tím, že jeho novinka vypadá jako víceméně klasická detektivka, kde je několik podezřelých a mezi nimi se skrývá vrah. Ale už po nějakých dvaceti minutách si začne Johnson hrát s žánry, postupy, příběhem a celkovým režijním podáním. Několikrát razantně mění styl, dovede se vysmát divákům, klišé i svým vlastním hrdinům a celou dobu je krok před všemi v sále. Když už si totiž myslíte, že máte Na nože prokouknuté, zjistíte, že Johnson vás zase převezl. A vám se to bude líbit. Mimochodem už dlouho jsem neviděl film, v němž by na všech hercích bylo tak strašně vidět, jak moc je jejich práce a postavy baví. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $40miliónov║Tržby USA $165,363,234║Tržby Celosvetovo $312,897,920▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $14,881,896║ Tržby za predaj DVD v USA $8,494,386║ Rian Johnson robí riadne pokroky! A aj keď od úvodu to vyznelo mierne rozpačito tým výsluchom, no ale po asi 20 minútach to začalo pekne zapadať do seba a vytvorilo to výborný detektívny nádych. Sršilo to nápaditosťou, ponúkalo zvraty, napätie, pôsobivá kamera. Dokonca aj tie občasné vulgarizmy, teda tie gŕŕŕŕc scény tu mali správne miesto. Herecky veľmi veľmi uspokojivé. /80%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jen párkrát za rok se objeví film, který byste si z fleku dali znovu a klidně s celou rodinou – a ano, letos je to detektivka Na nože. Spousta lidí si po Posledním z Jediů myslí, že je Rian Johnson totální packal, jenž by měl odevzdat režijní průkazku. Jeho novinka je však možná přesvědčí o tom, že se v něm mýlí, protože se jedná o nesmírně hravou detektivní hříčku, která je často chytřejší než divák. Zatímco se tak vaše teorie, jak celé bylo, rozpadají na prach, Rian se ohromně baví za kamerou a Daniel Craig, Ana de Armas nebo Chris Evans excelují před ní. Ta herecká radost z toho, že Hollywoodem proletěl takhle zamotaný a zábavný scénář, je prostě čitelná z každé vteřiny. A i když se Na nože mezi zlomové detektivní klasiky asi nezařadí, z fleku bych doporučil čestné místo mezi těmi nadprůměrnými, jež potěší kohokoliv a kdykoliv. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Rian Johnson dokazuje, že sice není nepochopený filmařský bůh (jak se jeho fanoušci po přijetí Epizody 8 snažili tvářit), ale „jen“ výborný filmař, který dokáže pochopit žánrové konvence, lehce je přežvýkat a stylově vrhnout na plátno. Nabízí se srovnání s dva a půl roku starou Vraždou v Orient expresu, která je sice o poznání okázalejší, ale zároveň filmařsky konzervativnější; přestože Johnsonova rodinná detektivka není nepředvídatelná, daří se jí skvěle dávkovat informace a umožňuje divákovi být o ten příjemný půlkrok napřed. Vedle poctám klasickým detektivkám se Johnson nebojí ani ožehavé kombinace flashbacků a nespolehlivých vypravěčů, čímž dává vzpomenout třeba na Tarantinovu devadesátkovou tvorbu. Zároveň si však uchovává sociálně-kritický osten, který je v současné Americe asi nezbytný – a tak vyznění jistě nebude protrumpovské základně po chuti. Dohromady je však tenhle mix dostatečně chutný i nápaditý na to, aby byl i přes několik zaškobrtnutí v tempu divácky velmi vděčný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chytré, barevné a hravé. Zápletka je správně důmyslná, herci přesní a moji pozornost si to udrželo zcela bez námahy. Ana de Armas je půvabná a talentovaná. Tu dobračku jsem jí megavěřil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO PRO TEBE TO NEJLEPŠÍ...“ /// Dialogy odsejpají, atmosféra na starým panství je parádní a herci si ten svůj – byť třeba krátkej part, dostatečně užívaj. Není to žádná konverzační nuda, protože slova jsou převedeny na filmový obrázky a podezřelých je prostě tolik, kolik je třeba k vytvoření tý správný nálady starejch detektivních příběhů. Jde o malej film a kromě herců zde hraje jednu z hlavních rolí nadsázka. Navíc má krásnej příběh, protože zvítězí postava s dobrým srdcem (což musí citlivou osobu pohladit na duši). Víc jsem se rozepsal TADY. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jak má vypadat pocta Agátě Christie. 2.)Když lžu, tak bliju (když kouřím, tak taky). 3.) Thx za titule "olasek". /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nadšení teda sklízet nemohu, ale za mna naprosto obdobná nuda jako Vražda v Orient Express. Herecká sestava je perfektní o tom žádná, Daniel Craig v roli detektivka slušný a Ana de Armas jako vždy rozkošná, ale vůbec mě to nevtáhlo. Není to vtipné a už vůbec ne zábavné, nic moc se tam vlastně 2 hodiny neděje, dokud nepříjde závěrečný 15 minutový zvrat, který celý film zachraňuje alespoň do průměru, ale to už jsem se těšil až z kina vylezu ven. Zklamání roku a Rian Johnson si definitivně potvrdil, že nikdy nenatočí film, který se mi bude líbit. 5/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To bola najhoršia autonaháňačka, akú som kedy videl.“ Čakal som to lepšie, ale aj tak tomu štvrtá hviezda unikla len o rybičku. V detektívkach už som videl „všetko“, čiže som bol mimoriadne podozrievavý už od prvej sekundy a do úvahy som bral aj možnosť, že vraždili psy. Nakoniec to ale celé bolo inak a hoci ma to zaskočilo, tak scenár je vystavaný natoľko zvláštnym spôsobom, že vlastne ani neviem, či sa mi páčil alebo nie. Výprava starobylého sídla skvelá, atmosféra parádna, dialógy odsýpajú, postavy ľahko charakterizované a kasting skvelý. Daniel Craig je dobrý, ale treba vyzdvihnúť aj fantastické mrchy Jamie Lee Curtis a Toni Collette. Čo mi nesedelo? Občas čudné momenty (posledná scéna s listom pre Jamie Lee Curtis – to bola náhoda?), občas blbosti (to, že fyzicky zničím kameru vôbec neznamená, že zničím záznam v systéme) a možno to bolo zbytočne dlhé. Cinemax TN 2019 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt velky zklamani. Trailer sliboval stylovou jizdu a perfektni mix thrilleru a komedie, takze jsem ocekaval trochu neco z ranku Branaghovo Vrazdy v Orient expresu, ale vysledek je jen nudna konverzacka. Jasne, herci jsou paradni, to je fakt ukazkova sestava, ale to je tak vsechno. Ze zacatku je film jeste zabavnej a napinavej, kdy vidime udalosti z pohledu vice lidi, ale jakmile se provari vrah, tak to zacne jit s filmem z kopce. Po pul hodine tak Johnson nema moc s cim pracovat, dej se vetsinou odehrava jen v dome, nic moc se nedeje, kecy zacnou bejt otravny a clovek se jen modli, aby doslo k nejakymu zvratu a zase se to rozjelo. Kdyby mel film 90 minut, tak ok, ale pri stopazi pres dve hodiny to je fakt slusna uspavacka. Nakonec se sice samozrejme neco zacne dit a nechybi ani ten jakoze sokujici zvrat, kterej me ale uprimne vlastne ani uz moc nezajimal, i kdyz je pravda, ze ve vysledku jsem takovouhle zapletku asi jeste nevidel. Film tak zachranujou jen herci, prekvapive nejzabavnejsi je asi Evans, Craig mel sice potencial, ale bohuzel aby byla jeho postava zajimava a dej tahla, to by musel byt vic ujetej nebo genialni, takhle to uvizlo nekde na puli cestu. Abych jen nekritizoval, natoceny to je hezky, par scen je povedenejch, ale podle traileru jsem cekal neco jinyho. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaná, zahraná a zrežírovaná pohodovka, při jejímž sledování se člověku celou dobu chvěje úsměv na tváři. Více takových filmů. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moje nová oblíbená detektivka. Vtip a velký šmrnc, kouzelný prostředí, vyexponovaná herecká jízda (a Craig skvěle paroduje), chytrá zamotávka, úspěšně i hraje na emoce. A je to tak nabitý, že jsem vůbec neměl čas přemýšlet, kdo co sakra udělal. R. Johnson u mě právě postupuje na radar. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Krásný to film. Nápaditý případ s pořádnou hrstí zajímavých postav, z nichž některé si zahráli velké herecké osobnosti. Nutno dodat, že i ty méně známé nebo pro mě naprosto neznámé jim s přehledem stačí a ladí s nimi. Celé to diriguje Daniel Craig, který nechal Bonda kompletně doma a rozjíždí to jako velmi charismatický detektiv. Takový ten s opravdovým nadhledem, kterému věříte, že to nakonec rozlouskne, přesto musíte vidět jak to udělá. Pro mě v podstatě dokonalá podívaná. 5* ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

03.12.2021

Místo kolegů z marvelovek se v romantické komedii od streamovací služby Apple TV+ sejdou kolegové z detektivky Na nože. Snímek Ghosted režiséra Dextera Fletchera (Rocketman, Bohemian Rhapsody)… (více)

Streamovací služby platí hercům obří částky

Streamovací služby platí hercům obří částky

21.08.2021

Filmové i televizní odvětví před časem začalo ve velkém migrovat na streamovací služby, důvodů pro to je pak spousta, jeden z nejzásadnějších jsou ale definitivně peníze. Právě těmi totiž služby jako… (více)

Reklama

Reklama