Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo tyhle orieňtáky známe, to jsou svinstva první kategorie. Já na rozdíl tady od Radka nebloudil, to by mě mohli milovat abych pobíhal někde po lese jenom z mapou a buzulou, by se taky mohlo stát že bych skončil někde v Maďarsku. Jsem si vždycky lehnul do borůvčí papal borůvky a čekal až mě začnou táborový vedoucí hledat, pak jsem rozkřáp o pařez buzolu nasadil výraz umírajícího buvola a šel vstříc volajícím hlasům s tím, že jsem upad na buzulu a já se dezorientoval, ale Radek to pojímal úplně opačně. Vůbec mě fascinovalo jak si lůsr jako on dělal nárok na největší kočku ze třídy. Stejně balit holku na dvě popadaný jabka :-) Zkuste to dneska chlapci a holky vám ty jabka narvou do prdele dřív než se stačíte citově vyjádřit. Nevěřím tomu, že Radek a jeho otec jsou herci, přišli mě jako realnej syn a táta, navíc teda značně obroušený i když hláškování jim šlo na jedničku, hlavně Ráďa trousil perlu za perlou. Jinak to mám s tímhle filmem na chlup stejně jako kolega dobytek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl opravdu hodněkrát, protože když jsem někdy na počátku 90. let chodil do školní družiny, tak jsme často chodili do kina, kde stále dokola opakovali asi tak 5 filmů. Ty ostatní filmy asi nebyly moc zajímavý, protože si na ně vzpomínám jen velice mlhavě, ale tenhle film jsem měl opravdu rád. Pak jsem to viděl ještě po X letech znovu v televizi a sice jsem z toho už nebyl až tak nadšenej, ale pořád se mi to celkem líbilo. Příběh sice nic moc, ale občas ve filmu zazní nějaká hláška od fotra hlavního hrdiny, což byl docela dobrej pošuk. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Autentický vhled do života mládeže na konci ZŠ. Bloudění orientačního běžce mělo původně splnit jen požadavek na další spartakiádní film, ale režie se ujal bývalý mistr republiky v pětiboji Matula. Bylo tedy možné přistoupit ke sportovní látce citlivěji, ale to by scenář musel napsat někdo zkušenější, než Sovják, v té době přešlapující pouze jako autor některých bakalářských povídek. Téma hledajícího se nezralého jednotlivce by mohlo i v této době zaujmout, ale chyběla opora lépe vedených profesionálních herců, aby vynikla syrová autenticita dětských výkonů. A konec konců radost z vítězství nad vlastním osudem. Co věta, to heslo z plakátu. A nic s tím neudělala ani Chýlková nebo Březinová, natož Rous s Pyškem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Poupata a sparkatiádní úbor! Nedivila bych se, kdybych ho něšla někde u rodičů ve sklepě ... Mírná nostalgie, někomu to může připadat rozvleklé a vadit mu obsazení neherců, které jáspíše kvituji s povděkem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film, který dávno vyvanul z mé paměti a připomněla mi ho až exhumace TV Barrandov. Několikrát jsem byla svědkem, jak po sídlišti v Ostravě-Výškovicích zmateně krouží mladí lidé s mapami v rukách a čísly na hrudích, pobíhají tam a zpátky, rozšlapávají psí hovna a bylo mi jich (běžců, ne hoven) děsně líto. V dětství jsem díky své výšce měla tu výhodu být studentem prestižní sportovní školy a jakoukoliv trať delší než 250 m jsem upřímně nenáviděla. Plíce a mozek odmítaly vytrvalostní běhy akceptovat. A při mém lehce podprůměrném orientačním smyslu, strčit mi do ruky mapu a buzolu, mohla bych dnes mít třeba švédské občanství... Při mé smůle spíše ruské, možná i kubánské. Film o nesympatickém Bidle, jeho mindrácích a výkonech, se mi v dětství docela líbil. Připomínka po letech přinesla příjemnou nostalgii a to je asi tak vše: moc moralizování, růžky vystrčila agitka, herecké výkony některých (vlastně většiny a zvláště hlavního hrdiny) velmi slabé, celkově to bylo dost prkenné. Dnešní puberťáci, pokud se dívali, asi jen nechápavě sledovali tu bandu "nerdů a geeků". Upřímně, já bych se současnou omladinou neměnila, radši být tehdy mimoň než dnes "supa roštěnka", shánějící ve 13-ti letech šprcku :-P. 55% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Má to svůj typickej osumdesátkovej socíkovskej look, nevím, jestli tomu prospělo obsazení neherců do hlavních rolí, ale kdyby tolik vtipu měla většina dnešních komedií, bylo by to fajn. Bidlo je k sežrání, klidně bych se za něj porval - klasickej lůzr, kterej má ale snahu něco s tím dělat a jeho bejčení a mentální trénink (hihi) vyústí až ke sbalení buchty a finále à la Rocky, který kazí jen Dalek Hurikán Janda. Některý hlášky, dialog mladejch na hřbitově nebo scény s "činkou" jsou top a plusem je i přívětivá stopáž. [3,5*] ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vhled do života dospívajícího teenagera, outsidera, který se pro svou nadměrnou výšku a tělesnou ochablost stává vděčným terčem nevybíravých posměšků, postihuje nejen všechna dobová stigmata, ale především niterný boj člověka, hledajícího své místo v životě. Je to film o dospívání, prvních láskách, velkých zklamáních a malých vítězstvích, o překonávání sebe sama, o tom, že sport není jen o rekordech, ale také o fair play. Představitelé dětských rolí, včetně Touškova Radka, jsou zcela autentičtí, takoví, že jim divák věří každé slovo, každý pohyb před kamerou... Film by si býval zasloužil poněkud dynamičtější tempo, zejména v exteriérech, které si o to přímo říkají. A ano, na povrchu ulpívají i mnohé neduhy té doby, především spartakiáda a její propagandistický význam či závěrečný song v podání chraplavého "hurikána". Navzdory tomu si Radkův příběh o vytrvalosti a touze ukázat sobě i světu, že i se strachem se lze vítězně vypořádat uchoval určitý nadčasový impuls. Těch, kteří nepatří k favoritům ve sportu i v kolektivu je totiž pořád dost. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film jsem viděl úplně náhodou. Kdy se vám poštěstí zajít v Žihobcích do kina:-)? Asi jsem nebyl úplně správná cílová skupina, takže jsem se trochu ztrácel. Do kina zbytečné, v televizi ucházející. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl před více než dvaceti lety a tenkrát se mi opravdu hodně líbil. V těch třinácti letech pro měl byl, podobně jako podobně laděný film se symptomatickým názvem "Outsider", velmi důležitý, neboť jsem tehdy v mnoha situacích prožíval outsiderství velmi podobné... Po dnešním shlédnutí tohoto filmu cítím mírné rozpaky, neboť už úvodní píseň v podání tehdejší superstar, několikanásobného zlatého slavíka a miláčka dětí - Dalibora Jandy, nás neúprosně vtahuje do sychravé atmosféry reálného socialismu, přičemž tuhle podivnou, mimořádně pitomou dobu neopustíme po celých 78 minut filmu. Příběh sám je nesmírně schématický a plný neuvěřitelných klišé. Také herectví všech zúčastněných je neskutečně mátožné a ochotnické. Snaha vytvořit "výchovný film", "předávající dnešnímu mladému, často pasivitou dospělých zmatenému a demotivovanému člověku důležité základní pozitivní hodnoty " (to necituji, ale takhle nějak to bylo tehdy určitě zformulováno), kouká z příběhu jako sláma z bot. Přesto nehodlám tento "filmový opus" jen tak bez milosti popravit. Jistě v tom bude i kus nostalgie, protože na mě tenhle výchovný film rozhodně zafungoval a skutečně mě motivoval, ale ne jen ta... Především disponuje až překvapivě kvalitní a vynalézavou kamerou, dále je místy poměrně vtipná (občas pravda není úplně jasné, byl-li to záměr, nebo jen "kouzlo nechtěného"), v neposlední řadě je i až nečekaně věrným dokumentem tehdejšího období, včetně takových detailů, jako je dobové vybavení bytů, tehdejší oblečení, podivná, dobově příznačná společenská apatie a uzavírání se do sebe, či trefná reflexe názorů a postojů tehdejších teenagerů. Přitom se zdá, že ten zdánlivě nezúčastněný pohled tvůrců na jejich tehdejší současnost, v sobě skrývá určitý osten nepřiznané společenské kritiky, která sice vyznívá spíše v tepání jednotlivých zlořádů, ale může být pochopena i jako kritika samotného systému... Celkový dojem: 55% PS: Pokud ti mladší netuší, co že to byla ta Spartakiáda, tak tady to jasně a zřetelně pochopí ;o) PPS: Orientační běh je vážně moc fajn sport! ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Ja tedy nevim, co kdo na teto nefunkcni slatanine videl, ja osobne tvrdim, ze tak dreveny film se dnes a denne nevidi a definitivne radi Matulu do toho njehorsiho, co kdy u nas na reziserske stolicce pusobilo. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Příjemná sonda do doby, kdy se ještě i tímto způsobem zdokonalovala lidská bystrost a orientační smysl. Mělo by být pouštěno na školách pro děti, které dnes kolikrát bez navigace v mobilu nenajdou ani východ z metra..:-) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

V prvním momentech filmu, jsem zvažoval, zda se vůbec dívat. Z počátku mně film připadal takový fádní. Spolužáci se Chaloupkovi posmívají a ono mu to celkem ani nijak nevadí. Na první pohled to vypadá tak, že mu to je snad i jedno. Jako zlomový okamžik filmu mi přičel okamžik, kdy Chaloupku nevzali požárníci (pro ty mladší - hasiči) na krajský přebor. V Chaloupkovi se cosi zlomilo, konečně získal tu správnou motivaci a dostal chuť se sebou něco dělat. Celkově lze říct, že se nejedná o žádný trhák a film s hlubším obsahem, Troufám si tvrdit, že by se nejedni mladí při sledování tohoto filmu s nějakou postavou ztotožnili. Jsem rád, že jsem si vzpomněl jak se jmenoval onen v závěru zmiňovaný film, kdy lidi na nástupišti fackovali mávající lidi vykloněné z okna. Italský film s toutou fackovací scénou jsem viděl, jmenuje se: http://www.csfd.cz/film/31970-moji-pratele-amici-miei/. (neděle 30.08.2009) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, taky jsem takhle běhávala a nejlepší na tom všem nebyly diplomy, ale to opékání buřtu u táboráku. Opravdu celkem neškodný a příjemný film, až na toho Dalibora Jandu, který svým chraplavým hlasem doprávzel film. Já ho nějak strašně těžko rozdýchám. Působí na mě jako červený hadr na býka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na první pohled u tohoto filmu bohužel zaujmou strašlivé výkony neherců v hlavních rolích, mimo nimi také spousta mých známých z Rakovníka a okolí. Příběh je vystavěn hezky a zajímavě, scénář je civilní, ale jak jsem psal, na hlavní postavy se nedá moc koukat, ale co hůře, hlavně se nedají posluchat. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie o vysokém Radkovi ,který se snaží vyniknout ve sportu až zakotví u orientačního běhu díky jedné holce. Komedie nekomedie, jak se to vezme příběh o dětech pro děti. Z období naší poslední spartakiády (ještě že já tam nemusel). Je to opět postavené spíše na nehercích. Zase jeden snímek na ,který se zapomělo (díky satelitním a kabelovým tv ,za to že jsou a davají tyhle super filmy) ()

zette 

všechny recenze uživatele

"Tati, proc jste se s mamou nerozvedli? Rozvod je jako spalnicky, vsichni se rozvadi a ty tady hrajes kuzelky". Film je doslova prospikovan radou vtipnych hlasek. At uz z ust hlavniho hrdiny, spoluzaku, ucitelu nebo otce. Film sice nema nijak propracovany scenar, ale svym vtipem a retro atmosferou se jedna o velmi povedeny film. Zajimave postavy. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako bejvalej úspěšnej orientační běžec a nyní línej opilec jsem na to byl zvědavej a taky že se fotr zná s tvůrci ale ani to mě nedonutí dát větší hodnocení protože je to nesmyslná čurákovina. ()

Reklama

Reklama