Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro mladého člověka bývá nebezpečné, aby nedostatek zkušeností nahrazoval přehnanou, avšak neopodstatněnou sebedůvěrou. Přesně to postihne nedostudovaného chemika, jenž se po návratu z vojny hodlá za každou cenu prosadit. Vznikl tezovitý, proklamativní film, hlásající moudra o "socialistické morálce". (oficiální text distributora)

Recenze (29)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o jednom týpkovi, kterej má o sobě strašně vysoký mínění, ale postupně mu dojde, že neni mistr světa. Přestože se jedná o téměř 30 let starý dílo, dost věcí zůstalo i v dnešní době aktuálních. Neni to žádná soc-agitka, prostě celkem uvěřitelnej film ze života. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Socialistické dráma odehrávající se v Mostu. Mladý Stropnický se po vojně vrací domů do měsíční krajiny na severu a bere sebou svoji manželku Kateřinu Lojdovou. Pro tu je Most a okolí brutálním šokem a stále více se jí stýská po domově a rodičích. Stropnický ji přivede do své staré party plné intelektuálů, kde ona ( původním zaměstnáním servírka ) nezapadla a kde se na ní na člověka bez maturity nahlíží skrze prsty. Stropnický si těchto problémů moc nevšímá a bagatelizuje je. Ačkoliv má papínka generálním ředitelem odmítá protekci a nastupuje v jednom z chemických závodů sám za sebe. Jenže technická místa nejsou k mání a tak je přidělen na dělnický směnný provoz což jako průmyslovák s maturitou těžce nese. Mírným podvodem díky otcovu jménu získá technickou pozici na kterou však ani z hlediska praxe, ani z hlediska vědomostí nemá. Jeho nadřízený nese s nelibostí, že má pod sebou protekčního fracka, který navíc problematice jež má vykonávat nerozumí. Stropnický se snaží znalosti dohnat po nocích, čímž se stále více oddaluje své ženě. V závěru filmu se tak jako kariérista ocitá před rozpadem manželství a rozhodnutím podat výpověď z důvodu nekompetentnosti. //// Prostředí filmu je strašné, skutečně se divím jak v tomhle mohl někdo nejen pracovat ale večer jít domů žít. Kdo viděl film - Kouř - tak ví o čem píšu. Film se sice snaží moralizovat, Stropnický se zase až tak moc ve svém chování asi neodlišoval ani od tehdejšího trendu ani od dnešního. Nekompetentních lidí je všude habaděj na pozicích, kde by neměli správně co dělat. Vezměme to třeba pěkně od shora od vlády naší země... Známosti jsou bohužel stále to nejlepší co lze využít při shánění dobré práce, morálka jde až pak a nakonec znalosti. Tu se zde snažil zastupovat otec Stropnického - Langmiler. Ve filmu uvidíme mladého Vašuta (v té době ještě neučůrávajícícho bez modré růže :-) a mladého Vetchého. Kateřina Lojdová byla v té době opravdu kočka a měla co ukazovat .-). Dávám 3 zkumavky. * * * ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje žena hned v první chvíli, kdy to uviděla, tak odhadla, že tam určitě Lojdová ukáže kozy. Říkal jsem, že to je ve filmu z roku 84 blbost, navíc samoúčelná... a bum ho, běží tak dvacátá minuta a už jsou venku. Tak já nevim, ona je asi ukazuje všude, kde hrála. Co se týče filmu, zápletka je ok, ale napsané a zahrané to působí dost děsivě. Tak abych to shrnul, důvody ke koukání jsou asi tak tři - mladej Vašut, prsa Kateřiny Lojdové a reálie severočeské chemičky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Každá doba měla své. Dneska je to s tou seberealizací mladých lidí úplně to samé. Stačí se podívat kolem sebe. Pokud si člověk stanoví vyšší cíle, než na které má, dopadne jako tenhle kluk. Za kariéru se vždycky platí osobním štěstím. Od Kateřiny Lojdové jsem nic jiného nečekal, hezká tvářička, hezké tělíčko, tak s nim ven. Ve finále jde jen o moralitku se zcela obyčejným příběhem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Povzdechnutí nad životem a mravy. 1) Tezovitý film o socialistické morálce? Tak to tedy ani náhodou. Zobrazované problémy a vztahy přece nemají přímou souvislost s režimem. Nezralý sebevědomý mladík se potýká se ženou, s prací, se sociálním zařazením a především se svou nejasnou představou o životě._____ 2) 28letému Martinu Stropnickému a 24letému Marku Vašutovi to sluší, všichni hrají přiměřeně slušně a všechno je, jak by asi mělo být._____ 3) Komentátor Cariada se zřejmě domnívá, že psaní komentářů spočívá v tom, že vyslepičí celý děj včetně pointy. A jak jsem zjistil nahlédnutím do jeho komentářů, dělá to dost často._____ 4) 20.7.2015 - rozsáhle spoileruje (bez upozornění) i Big Bear, jak jsem dnes zjistil. Holt, nemám-li co říci, alespoň zopakuji děj filmu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámý film, který jsem poprvé viděl v roce 2010. A musím říci, že mě příjemně překvapil, skutečně je koukatelný. Příběh je uvěřitelný, postavy celkem sympatické, mladí Stropnický, Vašut nebo Ondra Vetchý ukazují, že v nich skutečně něco je. Téma neustále živé: mladý nedostudovaný muž si myslí, jak je dobrý a prahne po snadném úspěchu, ale nakonec se uchýlí k protekci. Rozpadá se mu nevyrovnané manželství, kolegy v práci je vnímán jako člověk, který nic moc neumí a má jen mocné konexe, ale i zde narazí. Nakonec ale překoná své obavy a pokusí se vše napravit. Příběh je ale přílišně moralizující, jak se v době jeho natočení dá očekávat a zobrazení reality příliš černobílé (venkov vs. město, rodinné vztahy). Natáčeno v Ústí nad Labem a v Perné u Mikulova. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film o mladíkovi co vrací z vojny domů i se ženou (pěkná Kateřina Lojdová). On je poměrně nadaný šermíř, a dobře maluje či hraje na hudební nástroje. Nedostudoval vysokou, ale i tak si myslí že mu budou pečení holuby skákat rovnou do huby. Má vlivné rodiče hlavně tatík, a tak jim jeho žena bývalá servírka není moc v hod, hlavně jeho mámě, poměrně nesympatická Jana Štěpánková (ta mě tam moc nesedí na zápornou postavu). Mladík nastupuje do chemičky, ale místo místa někde v kanclu musí narazit montérky a dělat co se dá. Samozřejmě je mu to proti srsti a myslí si , že když má maturu, že je něco víc. Navíc začínají rozepře i se svojí ženou. Pak využije protekce svého otce k lepšímu místu (otec o tom neví). Jenže se to velice rychle provalí a sám poznává, že vlastně nic neumí. Rozpadá se mu manželsví, nebot žena potratí a odjíždí zpátky k rodičům. On si konečně uvědomí , že když se bude snažit, že to půjde a tak odchází zpátky do školy dokončit vysokou. Film je hodně současný, jelikož takových lidí co nic neumí, ale myslí si , že jo je tu spousta. Opět jeden z filmů na , který se zapomělo a docela neprávem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

I pres tragickeho a ve vsech smerech nepouzitelneho Stropnickeho se prekvapive jedna o dobry film. Civilni pohled do zivota jednoho mladeho muze, ktery stoji na prahu sve kariery. Na tu dobu film obsahuje spoustu milostnych scen, jinak je ale celkem pokrokovy a dal by se podobne prenest i do dnesni doby... Libi se mi i vykresleni odlisnych zivotu obou rodin. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Mně osobně se tento film líbil a myslím si, že podobný příběh by se mohl odehrávat v jakémkoliv čase, jakémkoliv místě a za jakéhokoliv režimu. Velmi se mi líbila postava ing. Horáčkové (Helga Čočková), která je tady naprosto absolutní kopií jedné mé kolegyně. Film je podle mě na svou dobu opravdu pokrokový a určitě vyčnívá z řady filmů v té době vzniklých. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Ve filmu natočeném na motivy prózy Jiřího Švejdy Dva tisíce světelných let (1973) mi postava Tomáše trochu připomněla mladé hrdiny Páralových románů - obvykle inženýry chemie, kteří hledají své místo v soukromém i pracovním životě. Tomáš (Martin Stropnický) po vojně nastoupí v severočeské chemičce, praxe se však hodně liší od jeho představ; pocity rozčarování a neporuzumění stíhají i jeho mladé manželství a soužití s rodiči. Oficiální text ditributora uvádí, že jde o film "hlásající moudra o socialistické morálce", s čímž nesouhlasím. Kariéra je sice film z roku 1984, ale v příběhu samotném je "socialistická morálka" hodně v pozadí. Pro mě je to celkem civilní snímek se společenskou tematikou, na svou dobu určitě nadprůměrný. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Román Jiřího Švejdu "Dva tisíce světelných let", podľa ktorého bol tento film natočený, považujem za jeho najslabší. A práve preto ma upútalo jeho filmové spracovanie, ktorému nechýba dynamičnosť a kde režisér Matula opäť dokázal, že vie točiť filmy. Škoda len, že sa tak zriedkakedy vysielajú. ()

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem četl předlohu, resp. měl jsem obrovské problémy to vůbec dočíst (a to se na zadní straně obálky holedbají, že rukopis vyhrál v roce 1975 první cenu v literární soutěži ministerstva kultury ČSR a SčKNV). Po dočtení jsem došel k závěru, že je to prakticky ta nejhorší kniha jakou jsem kdy četl (a ani není tak špatná aby byla vtipná). O to víc jsem byl překvapen, když jsem zjistil, že to dokonce bylo adaptováno do filmové podoby (a také rozhlasové hry). Film jsem shlédl a přestože jsem dal hodnocení Odpad!, filmová verze dopadla mnohem lépe (dle mého názoru), než předloha. Ve filmu prakticky vynechali první polovinu co se týkala vojny (což je jedině dobře, jelikož byla tupá neakční a plná "mouder") a soustředili se na hrdinův návrat domů. Spolu s ním přijede i jeho novomanželka, takže celá adaptace se točí kolem vztahů hrdina-novomanželka, novomanželka-hrdinovy rodiče, novomanželka-hrdinovy kámoši, hrdina-expřítelkyně, apod. K tomu je zpracována i pracovní linie, kde je nejdřív hrdina nespokojený a posléze mimořádně neschopný, zatímco si udržuje frustrovaně arogantní přístup ke všem okolo. Jediná trochu vtipná scéna je jak hrdina vyveze manželku někam k Mostu, kde jí zvesela vykládá jak původně bydleli támhle, kde teď je ta měsíční krajina v podobě povrchového dolu. Celkově je vyznění filmu nuceně výchovné, nudné, šedé a tupé. Takže přesto, že kniha je mnohem horší, tomuto kusu to zdaleka nestačilo aby se vyhrabal ode dna. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Tak čekal jsem větší blbost, ale nakonec jsem vydržel a byl zvědavý jak to dopadne:-) Některým věcem už dnešní mládež asi neporozumí, to např. když Stropnický jde do fabriky na osobní a odpovídá na adresu něco v tomto smyslu: zatím bydlím u rodičů, ale chci si zažádat o podnikový byt (z dnešního pohledu trochu scifi) Hlavní zádrhel spočívá v tom, že s maturitou mu nedali pořádný flek a mu se to nelíbí, dále je tu jeho milá, snad z jižní moravy, které život v Ústí n. L. absolutně nesvědčí, do toho otěhotní a problémy se kupí, nebudu tady házet spoilery, ale jako oddechovka a nenáročná podívaná proč ne. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Vidět stropnického umaštěnej emanovskej účes oko nepohladí, ale vidět ho pak i ve slipech, navrch během zoufalejch pokusů o erotické scény, to až zabolí. O to větší má pak divák radost sledovat, jak se mu nic (po právu) nedaří. Jeden z názorných příkladů, kam vede "intelektuálně nevyrovnané manželství"! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh mladíka, který narazil na krutou realitu a těžkosti doby. Myslel si, že vše bude jak by si přál a ono to je nakonec úplně všechno jinak. Podnikový snímek krapet moralizuje nad skutky a povyšuje důležitost odbornosti. Socialistická šeď je na snímku velmi patrná, ale na kvalitě to vůbec neubírá. Působí to alespoň nostalgicky. Nějaké zakončení příběhu tu neexistuje. Život prostě běží dál a řeší se další úkoly. Snímek zajímavý, dnes však bez jakékoliv hodnoty. Ono je to v realitě zase úplně jinak. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé drama o mladém muži Tomáši Bayerovi, jenž se po návratu z vojny nedokáže uplatnit v běžném životě podle svých představ. Nedostudovaného chemika s maturitou a vášnivého šermíře, kterému dělnická profese nestačila a na technickou inženýrskou pozici v ústecké chemičce neměl potřebné znalosti, si zahrál M. Stropnický. Vedle jeho pracovních neúspěchů se mu také přestalo dařit v osobním životě, neboť jeho manželství a společná budoucnost s bývalou servírkou z jižní Moravy (velmi půvabnou K. Lojdovou) zřejmě nebyla důkladně naplánována a svazek se začal po krátké době rozpadat. Z mého pohledu největší problém spočíval v příliš brzkém uzavření sňatku, pro novomanželku drastické změně prostředí z jihomoravských vinic za krajinu severočeských povrchových dolů, nedostatku blízkých osob a pocitu osamělosti v novém bydlišti a také nerovnoměrně rozloženou úroveň vzdělání mezi manželi. V okamžiku, kdy mladý chemik zjistí, že jeho žena je v jiném stavu a on přesto nebere ohled na její naléhání o návratu do kraje pod Pálavou a dokonce ve slabé chvilce nalézá útěchu v loži se svou kamarádkou taktéž atraktivní M. Gasparovičové, je o osudu manželství jasno. Bayerova kolegu z vojny a šermířského klubu, jenž narozdíl od něho neměl potíže se začleněním do společnosti, ztvárnil M. Vašut. Rodiče Bayerovi, jež si svou snachu kvůli jejímu původu a vzdělání příliš neoblíbili, zahráli J. Langmiler a J. Štěpánková, otce manželky pak J. Tomek. V rolích pracovních Tomášových kolegů se představili A. Švehlík, O. Vetchý, L. Mrkvička a H. Čočková(?). Ústřední píseň a hudební doprovod pochází od předčasně zesnulého slovenského skladatele D. Ursinyho. Neměl jsem pocit, že by hlavní hrdina oplýval nějakým výrazně přebujelým sebevědomím, naopak se domnívám, že se snažil co nejlépe zabezpečit svou rodinu, avšak narazil na překážky, s nimiž si nedokázal poradit. Po delší úvaze se přikláním k ohodnocení tohoto civilního a lidsky reálného snímku J. Matuly čtyřmi hvězdami, zejména pro jeho nejednoznačnost a individuální interpretaci a množství otazníků, jež vyvstaly po shlédnutí tohoto dramatu. ()

Reklama

Reklama