Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro mladého člověka bývá nebezpečné, aby nedostatek zkušeností nahrazoval přehnanou, avšak neopodstatněnou sebedůvěrou. Přesně to postihne nedostudovaného chemika, jenž se po návratu z vojny hodlá za každou cenu prosadit. Vznikl tezovitý, proklamativní film, hlásající moudra o "socialistické morálce". (oficiální text distributora)

Recenze (29)

cariada 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film o mladíkovi co vrací z vojny domů i se ženou (pěkná Kateřina Lojdová). On je poměrně nadaný šermíř, a dobře maluje či hraje na hudební nástroje. Nedostudoval vysokou, ale i tak si myslí že mu budou pečení holuby skákat rovnou do huby. Má vlivné rodiče hlavně tatík, a tak jim jeho žena bývalá servírka není moc v hod, hlavně jeho mámě, poměrně nesympatická Jana Štěpánková (ta mě tam moc nesedí na zápornou postavu). Mladík nastupuje do chemičky, ale místo místa někde v kanclu musí narazit montérky a dělat co se dá. Samozřejmě je mu to proti srsti a myslí si , že když má maturu, že je něco víc. Navíc začínají rozepře i se svojí ženou. Pak využije protekce svého otce k lepšímu místu (otec o tom neví). Jenže se to velice rychle provalí a sám poznává, že vlastně nic neumí. Rozpadá se mu manželsví, nebot žena potratí a odjíždí zpátky k rodičům. On si konečně uvědomí , že když se bude snažit, že to půjde a tak odchází zpátky do školy dokončit vysokou. Film je hodně současný, jelikož takových lidí co nic neumí, ale myslí si , že jo je tu spousta. Opět jeden z filmů na , který se zapomělo a docela neprávem. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámý film, který jsem poprvé viděl v roce 2010. A musím říci, že mě příjemně překvapil, skutečně je koukatelný. Příběh je uvěřitelný, postavy celkem sympatické, mladí Stropnický, Vašut nebo Ondra Vetchý ukazují, že v nich skutečně něco je. Téma neustále živé: mladý nedostudovaný muž si myslí, jak je dobrý a prahne po snadném úspěchu, ale nakonec se uchýlí k protekci. Rozpadá se mu nevyrovnané manželství, kolegy v práci je vnímán jako člověk, který nic moc neumí a má jen mocné konexe, ale i zde narazí. Nakonec ale překoná své obavy a pokusí se vše napravit. Příběh je ale přílišně moralizující, jak se v době jeho natočení dá očekávat a zobrazení reality příliš černobílé (venkov vs. město, rodinné vztahy). Natáčeno v Ústí nad Labem a v Perné u Mikulova. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Povzdechnutí nad životem a mravy. 1) Tezovitý film o socialistické morálce? Tak to tedy ani náhodou. Zobrazované problémy a vztahy přece nemají přímou souvislost s režimem. Nezralý sebevědomý mladík se potýká se ženou, s prací, se sociálním zařazením a především se svou nejasnou představou o životě._____ 2) 28letému Martinu Stropnickému a 24letému Marku Vašutovi to sluší, všichni hrají přiměřeně slušně a všechno je, jak by asi mělo být._____ 3) Komentátor Cariada se zřejmě domnívá, že psaní komentářů spočívá v tom, že vyslepičí celý děj včetně pointy. A jak jsem zjistil nahlédnutím do jeho komentářů, dělá to dost často._____ 4) 20.7.2015 - rozsáhle spoileruje (bez upozornění) i Big Bear, jak jsem dnes zjistil. Holt, nemám-li co říci, alespoň zopakuji děj filmu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje žena hned v první chvíli, kdy to uviděla, tak odhadla, že tam určitě Lojdová ukáže kozy. Říkal jsem, že to je ve filmu z roku 84 blbost, navíc samoúčelná... a bum ho, běží tak dvacátá minuta a už jsou venku. Tak já nevim, ona je asi ukazuje všude, kde hrála. Co se týče filmu, zápletka je ok, ale napsané a zahrané to působí dost děsivě. Tak abych to shrnul, důvody ke koukání jsou asi tak tři - mladej Vašut, prsa Kateřiny Lojdové a reálie severočeské chemičky. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Ve filmu natočeném na motivy prózy Jiřího Švejdy Dva tisíce světelných let (1973) mi postava Tomáše trochu připomněla mladé hrdiny Páralových románů - obvykle inženýry chemie, kteří hledají své místo v soukromém i pracovním životě. Tomáš (Martin Stropnický) po vojně nastoupí v severočeské chemičce, praxe se však hodně liší od jeho představ; pocity rozčarování a neporuzumění stíhají i jeho mladé manželství a soužití s rodiči. Oficiální text ditributora uvádí, že jde o film "hlásající moudra o socialistické morálce", s čímž nesouhlasím. Kariéra je sice film z roku 1984, ale v příběhu samotném je "socialistická morálka" hodně v pozadí. Pro mě je to celkem civilní snímek se společenskou tematikou, na svou dobu určitě nadprůměrný. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Beroun, Ústí nad Labem, Litvínov, Praha a v obciach Perná a Bavory. (dyfur)

Reklama

Reklama