Reklama

Reklama

The Wind

  • Slovensko Vietor (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý pár žijúci na samote sa dočká nečakaného prekvapenia. Tým sú noví susedia, ktorí sú taktiež v mladom veku a urobia tak prípravy na prichádzajúcu zimu jednoduchšími. Život ďaleko od väčších miest prezentuje mnoho komplikácií a tie sa stanú ešte nebezpečnejšími, keď sa do nich zapoja nadprirodzené javy. (Marceloo)

Diskuze

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Extrakritik

To je samozřejmě nesmysl - horrory ze 70. a 80. let jsou většinou mnohem strašidelnější než ty pozdější. Jen musíš kápnout na ty správné majstrštyky. Ale to teď řešit nebudeme.

U Near Dark se bát ale určitě nebudeš. Je to spíš taková temná romantika smíchaná s drsným westernem. Film je to ale skvostný.

Extrakritik

Extrakritik (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Tak jsem si film stáhnul,dneska si ho pustím.Vypadá to celkem dobře,ale bát se asi nebudu.Horory z devadesátých let a níže, nejsou většinou moc strašidlácký.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Tak hlavně nezakecat to hlavní.

Přátelé, kdo ještě neviděl NEAR DARK, vyplatí se sehnat si ten film v co nejlepší kvalitě, v originále a klidně bez titulků. I když neumíte anglicky, tak pochopíte úplně všechno, protože jde prakticky o dokonalý film, který zvládne vše vypovědět obrazem.

Navíc jde o jasný důkaz, že i žena dokáže natočit mistrovský horrorový western, a k tomu ještě ze současnosti. (Tedy z tehdejší současnosti, 1987, samozřejmě.)

Prostě lahůdka, jakou jen tak nenajdete.

na příspěvěk reagoval Extrakritik

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

né mně to jenom sere, že když film točí žena a scénář k tomu napsala taky žena, tak to zákonitě pro některé dřeváky, co teď vylezli z jeskyně a objevili kouzlo internetu, musí být velice špatné, děsné a já nevim co ještě, prostě mně to sere. 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Já jsem pochopil, že to má být I.R.O.N.I.E., fanfulínku. Ale protože ty tvé i.r.o.n.ic.k.é. zprávy jsou tak strašně zbytečné, posloužily mi alespoň jako oslí můstek k tomu, abych zde v rámci normální n.e.i.r.o.n.ic.k.é. debaty upozornil na jeden z nejlepších westernových horrorů a upírských filmů vech dob.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Hm. Když už jsme teda u těch westernových horrorů, existuje jeden, který je naprosto vynikající (pro mnohé je to dokonce nejlepší upírský film všech dob), jmenuje se Near Dark a natočila ho Kathryn Bigelow, což je, ehm, žena. A co teď?

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

no jo, žena jako režisér či scénárista, to je průser, ohavnost a vůbec se v tomhle oboru neuplatní, raději ji nahnat k plotně že ? no jo 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Fakt zajímavá myšlenka, s tou inspirací v tajemnu a záhadách ve westernech.

A koukám, že máš o tomhletom i docela přehled... Hmm, dobrý!

Něco příležitostně určitě zkouknu. ;-)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Westernových horrorů není nějak moc, ale (naštěstí) jsou a některé dokonce zdařilé (např. Dead Birds). A je poměrně s podivem, že jich není víc, protože kdo se někdy více zajímal o Divoký západ, tak ví, kolik strašidelných a výživných témat se tam nabízí. Např. různé legendy a zkazky z dob pionýrů (kanibalismus využívají třeba mm13 připomenutí Ravenous), Indiáni a jejich mystické rituály (např. při natáčení jednoho šamanského obřadu, který do té doby nespatřilo oko bílého muže, selhala jistému filmovému štábu kompletní technika), kult Manitoua, města duchů (tzv. "ghost towns"), kterých zůstalo všude možně spousta, jak se např. přesouvala zlatá horečka, příběhy o tajemných dostavnících, bezhlavých jezdcích (tady nelze nedoporučit Burtonovo Sleepy Hollow), nemrtvých pistolnících, atd, atd.

Horrorová literatura se westernovým tématům věnuje mnohem více než film. Z toho, co u nás vyšlo (a že toho u nás teda pořád ještě moc nevychází), bych připomenul např. zombie-westernovou klasiku S mrtvolákama v poušti kadilaků od Joea R. Lansdalea, která se objevila ve (výborné) sbírce Bizarníma rukama a získala prestižní cenu Brama Stokera.

Tady tenhle film (The Wind) mají na svědomí hlavně ženy (režie,scénář, hl. postavy), takže mě nepřekvapí, když se zde bude opět hrát hlavně na feministickú notečku (jako v příšerném Brimstone, který zde byl také zmíněn). Přesto jsem na tenhle nový přírůstek do horrorově-westernového panteonu docela zvědav.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, Extrakritik

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

No tady se to zas rozjelo... ;-D

Díky všem za tipy, ty filmy vůbec neznám!

Jsem holt v těch hororech stále takový "věčný začátečník", i když něco málo by se našlo, co jsem už přelouskala. ;-)

na příspěvěk reagoval mm13, Yoshitsune, Mr.Apache

Reklama

Reklama