Reklama

Reklama

The Wind

  • Slovensko Vietor (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladý pár žijúci na samote sa dočká nečakaného prekvapenia. Tým sú noví susedia, ktorí sú taktiež v mladom veku a urobia tak prípravy na prichádzajúcu zimu jednoduchšími. Život ďaleko od väčších miest prezentuje mnoho komplikácií a tie sa stanú ešte nebezpečnejšími, keď sa do nich zapoja nadprirodzené javy. (Marceloo)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (45)

misterz 

všechny recenze uživatele

Chápem, že niekomu sa tento "westernový horor" môže páčiť, pochváliť atmosféru a pod., ale ja teda k nadšencom nepatrím. Snažilo sa to budiť umelecký dojem, no výsledkom bola kolosálna nuda, ale tak strašná, že curling je proti tomuto fantastická zábava. Zvlášť to mrzí pri hororoch, pretože tam človek čaká nejaké to napätie už len z povahy filmu, no ale tu... jedno veľké nič. Mrle v zadku. Príbeh o ničom, nerozvinutý - kde sa vzali tu sa vzali štyria ľudkovia, ktorí sa rozhodli žiť v absolútnej pustine ktohovie prečo a načo, začo... ani burina tam poriadne nerástla, ale chystali sa pestovať... Jedna vraždička na konci akože"šokujúco" odhalená..... a nič.... Len pofľakovanie sa, prechádzanie okolo domu, čítanie knižiek, debaty o ničom.... Vraj psychológia a melodráma... cha cha. A hororové prvvky? Jedna rozpáraná koza, ktorá pravdepodobne ožila, ustrelená polka hlavy (vyzeralo to čudne), čierne oči a čierny dym... toť vsjo. K tomu dlhé, predlhé tiché a statické pasáže a nuda je dokonaná. Jediné čo stojí za zmienku je pekná kamera a sympatická herečka. Ledva podpriemer. 30/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ve srubu uprostřed prérie je osamělá ženská, které buď hrabe, nebo jí něco straší. Z hlediska příběhového tedy nic extra. Nicméně režisérka umí pracovat s atmosférou, těch pár hororových momentů dokázala použít v pravý čas a filmu sluší i vyprávění střídající několik časových rovin, které se přehledně doplňují. Je sice pravda, že se film příliš často snaží vyvolat v divákovi zneklidňující pocit, což mu ne vždy úplně vychází a vzniká tak řada hluchých míst, ale je to debut, takže se dá ledacos přejít a odpustit. Caitlin Gerard tady dostala konečně pořádnou filmovou roli a popasovala se s ní na výbornou, takže doufám, že si jí začnou režiséři konečně víc všímat. 75% ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tak co myslíte, byli ti démoni opravdu venku v prérii, a nebo jen v hlavě nebohé Lizzy, které parádně šplouchalo na maják? Já mám samozřejmě jasno, i když komunikace s divákem byla ze strany pí rejžové místy poněkud krkolomná, protože jí trochu ujela ruka s flashbacky (ale samozřejmě chápu, že přesně to byl její záměr). A jasno mám i v tom, že tenhle film mi perfektně sednul. Pomalé zádumčivé tempo, zneklidňující atmosféra, klidná pečlivá kamera s dlouhými záběry (estetika nadřazena akčnosti), málo žvanění a o to více působivých obrazů. Nálepky western i horror sedí, ale nečekejte kdovíjakou hrůzárnu, děs je v tomhle filmu jen jemný a většinou nezřetelný, skrytý. O to víc zamrazí několik málo slušných lekaček. Nejhezčí záběr: Stín jezdce na koni (odjíždějící reverend) vrhaný zapadajícím Sluncem, se zvolna sune po zlatavě ozářeném dřevěném domě, zatímco v popředí zadumaně stojí prostě krásná Caitlin Gerard s prostým krásným účesem a v prostých krásných šatech. Maňifik. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce nemá "The Wind" chybu a herecké výkony jsou také více než slušné, přičemž Caitlin Gerard své kolegy ještě o mnoho předčí (a jak by ne, má pro to také zdaleka největší prostor). Temné psychologické drama ve westernových kulisách, které je ovšem čistokrevným hororem, jak si pozorný divák, pro kterého není zvolený nelineární způsob vyprávění příliš komplikovaný jistě uvědomí - nevysvětlitelné děsivé úkazy začínají daleko dříve, než se na scéně objeví druhý manželský pár. Milovník hororů postavených především na postupném budování tísnivé atmosféry si tu rozhodně přijde na své a fanoušci přímočařejšího strašení se nějaké té lekačky také dočkají, tak či onak tenhle "Vítr" dokazuje, jak nečekaně hrůzyplným místem může být i zdánlivě přehledná a otevřená prérie. Po "Čarodějnici" (2015) je tu další ponurý historizující snímek, který si ty poctivé 4* rozhodně zaslouží. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Psychologický horor umně pracující s několika časovými rovinami a odkrývající myšlení hlavní hrdinky, z níž divák celých 85 minut nespustí oči a jejíž mysl je právě klíčem k uchopení celého filmu. Režisérka se nám snaží přiblížit těžký úděl a emocionální vypětí osamělých žen v době osidlování amerického západu, ale dějově The Wind nepřináší nic moc nového a obávám se, že z mé hlavy hodně brzy vyšumí. [Sitges 2018] ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama