Reklama

Reklama

Autor neznámý

  • Finsko Tuntematon mestari (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvaasedmdesátiletý obchodník s uměním Olavi se chystá odejít do důchodu. Člověk, který vždy upřednostňoval své podnikání a umění před vším ostatním – dokonce i před rodinou - si nedokáže život bez práce vůbec představit. Na aukci upoutá jeho pozornost starý obraz. Olavi pojme podezření, že je skutečná cena uměleckého díla mnohem vyšší než ta vyvolávací, která byla kvůli nepotvrzené autenticitě stanovena velmi nízko. Olavi poslechne svůj instinkt a rozhodne se uzavřít poslední obchod, aby si vydělal peníze na důstojné stáří. Současně je svou dvaačtyřicetiletou dcerou Leou, kterou už léta neviděl, požádán o pomoc s jejím patnáctiletým synem, svým vnukem Ottem. Společně s ním začne Olavi zkoumat původ obrazu. Zjistí, že se nazývá Kristus a byl namalován Iljou Repinem. Olavimu se podaří obraz koupit, ale když si aukční dům uvědomí, že u něj byla chybně stanovena původní cena, obrátí se proti stárnoucímu obchodníkovi. Aby dosáhl svého snu, musí čelit nejen aukčnímu domu, ale také chybám napáchaným ve své minulosti. (Cinemax)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (28)

misterz 

všechny recenze uživatele

Typický severský a pomalší prístup k rozoberanej tématike - vzťahy v rodine, staroba, finančné problémy.... Rozpitvané do hĺbky a v príjemnej temnejšej atmosfére. A čo je hlavné, vôbec nie tuctové, autor sa tu snažil priniesť niečo nové, vlastné a myslím, že sa mu to aj celkom podarilo. Nadpriemer. 75/100 ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh staříka, který touží po posledním vydařeném obchodu s obrazy. Ta šance se mu vyskytne a s pomocí svého znovuobjeveného vnuka vlétnou do kolotoče spojeným s objevením neznámého autora obrazu, následného vydražení až po prodej. Výkon herce ztvárňujícího Olaviho je mnohdy dechberoucí, kdy z něj nemůžete spustit oči. A to od každodenního rituálu koupě dortu v sousední pekárně, až po množství situací spojených s mezigenerační propasti.se svým vnukem Jako celek film prošel na výbornou se skvěle zvolenou hudbou a má mnohem větší "srdce" než třeba "umělecky" podobné drama s obrazem, Dáma ve zlatém. Seveřani prostě umí využít z minima, maximální zážitek. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

"JEŠTĚ JEDEN POŘÁDNÝ KŠEFT. NIC JINÉHO NECHCI." Přání skromné? Záleží na charakteru člověka, který takové přání pronáší. A Olavi má v tomto ohledu určitý škraloup :-) Námět filmu je prostý, jeho ztvárnění neurážející, herci si odehrají to svoje, ale že bych v jeho vyústění viděl nějaké naplnění, to nemohu říci. Vlastně vidím hlavně nedostatky, např. napětí kolem aukce mohlo trošku gradovat, hledání vodítek mohlo obsahovat více napětí a závěr třeba zužitkovat smysl pro ironii, který by zahrnoval také vychytralé obchodníky. Škoda. 55% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Komorný príbeh zo studeného Fínska, ktorý rozohreje srdce diváka. Dej sa odvíja pozvoľna, atmosféra je podčiarknutá hudbou, pomalou kamerou, strohými dialógmi. To všetko dáva filmu prirodzenú jednoduchosť. Okrem ústrednej myšlienky, ktorou je kúpa obrazu, film odkazuje na témy z bežného života človeka - starnutie, finančné problémy, láska a nenávisť, hľadanie šťastia i chvíle zúfalstva, životné hodnoty, ktoré si človek vytvára a ľútosť nad spôsobenými škodami. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Na škandinávske pomery celkom tuctový film. Hlavný hrdina smutný starec odmietajúci moderné technológie, jeho vnuk typický tínedžer večne ponorený do tabletu, dcéra nasraná, že sa o ňu nikdy nezaujímal a napokon galerista z aukčnej siene archetypálny kapitalistický chamtivec. Dedko a vnuk však prekonajú generačnú priepasť, zblížia sa a posmrtne sa urovnajú vzťahy aj s dcérou. Horkoskadký happyend ako vyšitý. Námetom skôr film amerického typu, severské je akurát pomalé tempo. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama