Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rázovitá pohádka, která mění zaběhnuté pohádkové pořádky jen maličko, když přináší drobně inovovaný náhled na strach a odvahu - a osvětluje, kdy a proč by se měl bát i ten největší hrdina. Přitom neztrácí ze zřetele, komu je primárně určená, takže je sice místy strašidelná - někdy dokonce skoro až hororová, ale jenom nezávazně ... tak nějak po našem. Její triky nejsou dokonalé, nicméně podtrhují její zemité kouzlo a zvýrazňují její zvláštní atmosféru, díky níž máte pocit, že ani v závěru nevydala všechna svá tajemství ... jako každá správná pohádka. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Trochu víc strašidelná pohádka, kde Vetchý naprosto nepřetržitě řve. Což je mimochodem trochu otravné. A ještě bych tomu vytkla dabing, například stařenky, které Ondra opravuje střechu. Ale je to napínavá hezká pohádka, u které jsem se jako malá hodně bála Václava Knopa jakožto zlého čaroděje, kterého jsem v roli opravdu nepoznala :-D ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři po slovensku, jen ne tak dobré. Hlavní hrdina je méně sympatický než mladý kovář (zkrátka představitel hlavní postavy neokoukal dost to, co se okoukat dá a nemá vrozené to, co je nutné mít vrozené), Ferko je nejlepší postava z pohádky a princeznu bych nejraději vynechala úplně, proč by dřevorubec Ondra nemohl zatoužit třeba po hezkém psovi místo po naprosto průměrné (spíš podprůměrné) princezně? Bál jsem se o tebe. A já o tebe. A já o tebe. Tohle si mohli nechat od cesty, nebo od cesty, nebo od cesty. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nebojsa mě baví svou satirickou rozverností, bez Ferka by mé oči zalil smutek. Nebojsu lze bez váhání označit jako variantu statečného kováře, nebo jeho volné pokračování. Dřevorubec Ondra je tam i tady, zkrátka každý má právo na svou vlastní chvilku slávy. Lokace i ponurá nálada zůstaly, řešení stále vyžaduje vytrvalou neústupnost, rozmohl se sarkasmus a tím zlehčuje vše lidské a polidštěné. Hlavní postavou temné strany pohádky je Ondra (příjemný Ján Kroner ml. s hlasem Zdeňka Podhůrského), šlechetný dřevorubec bez bázně a hany. Rodné místo se pro udatného dobráka stalo příliš těsným a kdo jiný, než on, by měl být předurčen k osudovému poslání? Nejzářivějším atributem filmové pohádky a hlavní postavou její zlehčující strany je Ferko (vynikající Ondřej Vetchý), upovídaný a vlezlý zlodějíček. Hrdinské činy a fyzickou práci nechává na povolaných a živí se dle svých výřečných schopností. Zůstává v ústraní před nebezpečím, a přesto je neustále v patách svému mentorovi. Překážkám i nadpřirozeným silám navzdory. Z dalších rolí: na záchranu čekající zakletá princezna (sympatická Zuzana Skopálová-Jányová), vysmívající se padouch a trestající čaroděj (zajímavý Václav Knop), Ondrův čestný otec (Karol Machata), Ondrův dobromyslný dědeček (Ján Mildner s hlasem Jiřího Holého), moudrý stařešina sužované obce bez funkčního mlýna (Bohuslav Čáp), krčmář hostince duchů (zajímavý Ivan Krivosudský), nepovedený vůdce lesních loupežníků (Štefan Kožka), zkoušející stařenka (Mária Hojerová s hlasem Vlasty Fabianové), či zlotřilá obyvatelka strašidelného mlýna Černá paní (Katarzyna Figura). Pohádka se zjevem i charakterem podobá statečnému kovářovi. Naštěstí vyniká sarkasmus a již nezáleží, zda to tak bylo naplánováno. Chvála bohu. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V dětství to byl jeden z nejděsivějších zážitků, určité vize mě pronásledovaly opravdu dlouho. Princezna přijížídí v černém kočáře, vyleze z rakve a dává hrdinovi užitečné rady. Zřejmě nejvíc what-the-fuckózní moment v čekých pohádkách. No a ta prokletá hospoda? Tu jsem nevydejchal v podstatě až do dneška. 75% (S osobní poznámkou, že Ondra Vetchý je tu roztomile frenetickej) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý si po rokoch v roku 2019 v RTVS spomenul na natáčanie: „Nakrúcanie rozprávky Nebojsa bolo v mojom živote prelomové. Vzniklo pri ňom totiž jedno vzácne priateľstvo - spoznal som Janka Kronera, ktorý pre mňa reprezentoval druhú polovicu našej republiky. Bol taký zdatný, poctivý a zemitý. Telefonovali sme si každý týždeň, stretávali sme sa na polceste - na pumpe v Brne.“ (Arsenal83)
  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)

Reklama

Reklama