Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (253)

T2 

všechny recenze uživatele

Pozerateľná televízna tvorba, kde potešia herci, príbeh znesiteľný, občas troška zábavky a tie jednoduché triky tiež fajn, nekazia dojem. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádkou, kterou jsme viděl již několikrát a pokaždé mě udivuje svojí skvělou atmosférou, která je chvílemi na pohádku až překvapivě temná. Ján Kroner asi nikdy nehrál lepší roli a Ondřej Vetchý se svým/svou Krutibrkem je neustále velmi vtipný trouba vedle velkého dřevorubce Ondry. Rozhodně pohádka do červených čísel, protože chvílemi kvalitou a atmosférou předchází většinu "proslavených a umělých" pohádek. Kdo nezná strach, musí povinně zachránit minimálně jedno království a princeznu za život:) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle temná československá pohádka je spíše než volným převyprávěním legendární autorské pohádky František Nebojsa Jana Wericha z knihy Fimfárum tou pravou temnou lidovou pohádkou (z pera Boženy Němcové). Ze statečného kováře ovšem v Bratislavě udělali dřevorubce Ondru, vybavili ho dřevorubeckou širočinou a vizáží pravého slovenského lidového hrdiny, přičemž zachovali, ba spíše ještě zesílili temné a místy snad i ponuré vyprávění (pohřební vůz, umrlci...) původní pololidové pohádky...(oproti rozverně laděnému Werichovu textu). Božena Němcová prostě uměla pohádkové horory (viz třeba Sedmero krkavců...). Možná právě proto je tato filmová pohádka (z hlediska dospělého diváka) stále dobrá... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebojsa je taková dost podobná varianta pohádky O statečném kováři. Tyhle pohádky sice nemusim vidět každej den, ale jednou za čas to skouknu a nemůžu říct, že by to bylo špatný. No prostě typická česká pohádko o hrdinovi ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výprava a temná atmosféra jsou v téhle hororové pohádce takřka dokonalé. Takže odpouštím trošku toho Vetchého příliš afektovaného Ferka. Celkově asi nejlepší slovenská pohádka, romantická, napínavá, dobrodružná a trochu strašidelná. Nápad s pohřebním vozem a zakletou princeznou doprovázející hrdinovy kroky je vynikající. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Matně jako bych si pamatovala, že jsem tady měla komentář zhruba ve znění, že jsem vždycky chtěla být princezna, co jezdí po kraji v rakvi na umrlčím voze, ale kam se jen poděl... Každopádně platí, že v neviditelném souboji mezi "O statečném kováři" a "Nebojsou" kovář mírně vede, protože jsou tam šílenější kostýmy, sympatičtější hrdina, nejdémoničtější pohádkový záporák hned po Mrakomorovi a "hoř světýlko, plápolej", ale tady je zase zelený ples démonů, nazgûloví karbaníci a spousta dalších bonbonků. A jinak tedy až já unesu princeznu, aby si nemohla vzít nikoho jiného, tak jí nebudu dávat kouzelné schopnosti. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Myslet se musí, ne jenom máchat sekyrou. Parádní pohádka s výbornou atmosférou. Celé to navíc skvěle odlehčuje Ondra Vetchý a jeho trefné hlášky. P.S: Zdálo se mi to nebo Nebojsa má stejnou vestu jako Clint v dolarové trilogii? :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Do 4* hodnocení se tahle pohádka dostala hlavně kvůli své úžasně temné a lehce hororové atmosféře. Škoda místy toho překombinovaného a zejména v postavě zakleté princezny trochu nejasného scénáře. Jedna z mála slovenských pohádek, které se mi líbí a jedna z posledních, které se mě líbily ve srovnání s tím, co přišlo po roce '90. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Nebojsa" je jedna z těch pohádek, které oscilují na hraně hororu. Některé pasáže jsou tak temné a děsivé (pohřební vůz tažený černými koni, v hospodě, ples plný "zombie"), že leckterý horor (zvláště ty dnešní, kde lítají končetiny, stříká krev, ale tajemno a napětí se ani na moment neobjeví) jimi absentuje. Herci jsou skvělí, Ján Króner je sympaťák a ve své roli velice příjemný, to samé by se nechalo říci i o Ondrovi Vetchém. Václava Knopa bych v masce čaroděje nepoznal. Tajemná, ponurá pohádka a tím právě silnější zážitek. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pred rokmi som spolu s kamarátom Braňom Šmídom (dnes slovutným slovenským jaskyniarom, skúmajúcim napr. obrovské jaskyne v stolových horách venezuelskej Roraimy), objavil jaskyňu. Kvôli spôsobu jej objavenia, kedy bolo potrebné prekonať bez lana veľmi strmý stvrdnutý kamenný svah s minimom záchytných kríkov alebo stromov, sme ju nazvali "Trochu strachu". Predseda speleologickej oblastnej skupiny však názov neschválil, lebo vraj jaskyňu nemožno nazvať podľa pocitov. Myslím však, že prístup k jaskyni Trochu strachu by mohol pomôcť hrdinovi filmu, drevorubačovi Ondrovi v nájdení vytúženého cieľa: naučiť sa báť. Určite by to teda pre mňa bolo zaujímavejšie, než sledovať málo emočný, plochý príbeh o mierne natvrdlom hrdinovi, jeho zbabelom a zradnom "pomocníkovi", neveľmi pôvabnej princezke a celkom podarenom čarodejovi. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři po slovensku, jen ne tak dobré. Hlavní hrdina je méně sympatický než mladý kovář (zkrátka představitel hlavní postavy neokoukal dost to, co se okoukat dá a nemá vrozené to, co je nutné mít vrozené), Ferko je nejlepší postava z pohádky a princeznu bych nejraději vynechala úplně, proč by dřevorubec Ondra nemohl zatoužit třeba po hezkém psovi místo po naprosto průměrné (spíš podprůměrné) princezně? Bál jsem se o tebe. A já o tebe. A já o tebe. Tohle si mohli nechat od cesty, nebo od cesty, nebo od cesty. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Július Matula natočil v roku 1988 filmovú adaptáciu známej rozprávky o statočnom, odvážnom mládencovi, ktorý nepozná strach. Preto sa vyberie do sveta ho hľadať. Cestou si najde párťáka a na konci najde i svoju lásku. Matulova verzia obsahuje chvíľami i náznaky horroru, čo ma potešilo. Taktiež sa mu podarilo vhodne obsadiť titulnú úlohu. Ján Króner predviedol jeden zo svojich najzaujímavejších hereckých výkonov. Výborne mu pri tom sekundoval Ondřej Vetchý. *** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako hlavní přínos této pohádky vnímám, že ukázala dětem, k čemu hasiči potřebují sekery: no přece aby umlátili plameny! K lepšímu zážitku mi však chyběly dvě věci: Ondra Vetchý se své ufňukané postavy Vychcana chopil s takovou vervou, až jsem jeho přítomností vyloženě fyzicky trpěla, brala mě z něj migréna a toužila jsem umět prostrčit ruce obrazovkou, abych ho mohla zaškrtit. Měl se proměnit v solný sloup nebo patník pro psí chcaní hned v úvodu. A v hlavní roli jsem citelně postrádala chlapa, na kterého by se dalo dívat když ne se zalíbením, tak alespoň se sympatiemi. Kroner neměl charisma k utažení takové role, po ksichtu vypadal jak hýždě sovětského burana. Jinak docela obstojná pochmurná pohádka, pro fakáňata až hororová, trochu pokulhávající za "Statečným kovářem" (kde mimochodem Kronerovi sedla role hamižného hajzla podstatně lépe). 65% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Poměně zdařilá pohádka s často hodně napínavými scénami. Není to sice žádná kultovní věcička, ale podívat se na to dá. Má to dobrý děj, napětí i vtip a citová stránka se samozřejmě najde. Pro pohádkové labužníky jasný volba. 55% ()

Reklama

Reklama