Reklama

Reklama

Svátky klidu a míru

  • Dánsko Den tid på året (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (19)

angel74 

všechny recenze uživatele

Díky výborně odpozorovaným situacím a trefným dialogům se tvůrcům povedlo skvěle nastínit, jak taky může vypadat vánoční oslava, když se rozvětvená rodina pravidelně schází jen o svátcích, a to z poměrně běžných důvodů, že mezi jejími členy jsou nedořešené spory a letité křivdy. Konverzační dramedie Svátky klidu a míru má sice v mnoha ohledech hodně trpkou příchuť, ovšem třeba ty vleklé peripetie se zelím tíživé momenty parádně odlehčují. (75%) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Koľkokrát sme to už videli, že... ale stále nás tieto stretnutia, kde si postavy konečne povedia, čo si (o sebe) skutočne myslia, bavia. Sviatky pokoja a mieru sú nakrútené tak, aby vám ani na Vianoce náladu svojimi ostrejšími hranami neskazili, takže informácie ako v Rodinnej oslave sa nedočkáme a nikto ani na nikoho nebude vyťahovať nôž. Pokiaľ ale budete mať dojem, že sa pozeráte na desiatu variáciu niečoho z minulosti, tak si možno až teraz uvedomíte fakt, že s rodinou sa treba stretávať dvakrát do roka. Raz si poviete všetko, čo vás trápi a určíte toho, koho v rodine najviac nenávidíte a na Vianoce už odbremenení môžete pred deťmi hrať divadlo, že sa všetci bezbreho milujete. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Paprika Steen mě poněkud zaskočila, byl jsem naladěný na komedii, jenže režisérka svůj projekt kormidlovala do vážnější polohy. O vtipy divák samozřejmě nepřijde, počká si na ně ale více, než očekával a budou mít trpkou příchuť. Často těží z trapnosti a odcizení, není to osvobozující, radostná komika, čiší z ní hořkost a rozpaky. V první půli, kdy se rodinný klan sejde k večeři, jsem začal trpět averzí na dánštinu v situacích, kdy mluvil jeden přes druhého. Je to standardní problém titulkovaných filmů, které nezvládají dialogové snímky ve skupinových scénách. Holt, kvalitní dabing bývá v některých případech lepší volbou. Herecky je to bez problémů, ale přiznám se, že bych tentokrát ocenil spíš odlehčenější zpracování. Celkový dojem: 60 %. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Paprika Steen už hrala vo filme o rodinnej oslave s názvom Rodinná oslava (to boli ešte časy slávnej Dogmy 95). Tam si mohla naživo ohmatať, že podobný námet skrýva potenciál a sama si to aj natočila (nevedel som, že je aj režisérka). Neviem, či je v Dánsku bežné, že sa Vianoce oslavujú vrámci takejto širokej rodiny a ak áno, tak som rád, že u nás tak robíme v najužšom kruhu. Rodina je totiž entita ľudí, s ktorou máte pramálo spoločné a rokmi sa to len umocňuje. Presne to bolo hlavné posolstvo filmu, ktorý bol spracovaný so cťou. Spoiler: Páčilo sa mi, že záverečný happy end bol znegovaný úmrtím - zostali sme tak geograficky v Škandinávii. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Až sarkasticky vtipné vykreslení jednoho "slavení" Vánoc v rodinném kruhu. Úsměvy a vánoční nálada, za kterou se skrývají vnitřní rozdíly a nevyřčené konflikty. Skvělý je kontrastní prvek malé blonďaté holčičky, ztělesňující andělsky ten nezkažený vánoční ideál, na který si všichni ostatní vlastně jen stereotypně hrají. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)

Související novinky

Začíná přehlídka severských filmů  SCANDI

Začíná přehlídka severských filmů SCANDI

05.01.2019

Přehlídka severských filmů SCANDI přináší do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti… (více)

Reklama

Reklama