Reklama

Reklama

Svátky klidu a míru

  • Dánsko Den tid på året (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (19)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Až sarkasticky vtipné vykreslení jednoho "slavení" Vánoc v rodinném kruhu. Úsměvy a vánoční nálada, za kterou se skrývají vnitřní rozdíly a nevyřčené konflikty. Skvělý je kontrastní prvek malé blonďaté holčičky, ztělesňující andělsky ten nezkažený vánoční ideál, na který si všichni ostatní vlastně jen stereotypně hrají. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v rámci přehlídky severských filmů Scandi (resp. po přehlídce) a opět konstatuji, že na mě dýchlo chladné lidské "klima" v podobě tohoto lehce komediálního a hlavně syrového zimního filmu. A myslím, že to máme všichni, když si při těchto podobných rodinných sešlostech říkáme: hlavně to nějak prostě vydržet! :-)) ()

Reklama

jakeer 

všechny recenze uživatele

Paprika Steen už hrala vo filme o rodinnej oslave s názvom Rodinná oslava (to boli ešte časy slávnej Dogmy 95). Tam si mohla naživo ohmatať, že podobný námet skrýva potenciál a sama si to aj natočila (nevedel som, že je aj režisérka). Neviem, či je v Dánsku bežné, že sa Vianoce oslavujú vrámci takejto širokej rodiny a ak áno, tak som rád, že u nás tak robíme v najužšom kruhu. Rodina je totiž entita ľudí, s ktorou máte pramálo spoločné a rokmi sa to len umocňuje. Presne to bolo hlavné posolstvo filmu, ktorý bol spracovaný so cťou. Spoiler: Páčilo sa mi, že záverečný happy end bol znegovaný úmrtím - zostali sme tak geograficky v Škandinávii. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A pokud se někdo nepostará o své vlastní, zejména své nejbližší, zapřel víru a je horší než nevěřící. Těmito slovy bych vám chtěla popřát veselé Vánoce.“ Aby to divák neměl se sympatiemi k postavám tak těžké, jsou mu ukázány nepěkné vlastnosti většiny z nich. A když se po příchodu nezvané sestry přidá ještě upřímnost, už moc nechybí k té pravé pohodové, láskyplné a všeobjímající vánoční atmosféře…plné hořkosti, napětí, konfliktů a vytahování dávných křivd. A ačkoliv v rámci tragikomedie přijde i na zvážnění, většinu času jsem se dobře a škodolibě bavil (navíc si libuju v rodinných setkání, kterých se nemusím fyzicky účastnit). Paprika Steen mi potvrdila, že umí nejen jako herečka, ale i režisérka (jak ukázala už v Nechte maličkých…). Je však škoda, že tvůrci nechtěli zůstat tak cyničtí, a přece jen dodali i trochu té laskavosti Vánoc (naštěstí úplný závěr už byl velmi severský). Celkově to vidím na slušné 4*. „Přijde Santa.“ - „On není, ne?“ - „Nikdy nevíš.“ - „Adamovi takové blbosti neříkáme!“ - „Ne…ale o Bohu mu vyprávíte, že?“ ()

metztlimoon 

všechny recenze uživatele

Uveritelne vianocne rodinne fiasko. Kazdy uz hadam aspon raz zazil Vianoe v kruhu rodiny a riesil chvalenkarstvo, zasluhy, nevychovu, nervy na dranc a ine socialne diagnozy, ktore sa ocivine dedia. Takze v tejto teme sa musi najst snad kazdy. Filmarsky dobry dansky film s americkym scenarom. Zahrane solidne, postavy ma bavili - specialne pan manzel a jeho recept na opravenu kapustu :) 67% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)

Související novinky

Začíná přehlídka severských filmů  SCANDI

Začíná přehlídka severských filmů SCANDI

05.01.2019

Přehlídka severských filmů SCANDI přináší do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti… (více)

Reklama

Reklama