Reklama

Reklama

Svátky klidu a míru

  • Dánsko Den tid på året (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (19)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Koľkokrát sme to už videli, že... ale stále nás tieto stretnutia, kde si postavy konečne povedia, čo si (o sebe) skutočne myslia, bavia. Sviatky pokoja a mieru sú nakrútené tak, aby vám ani na Vianoce náladu svojimi ostrejšími hranami neskazili, takže informácie ako v Rodinnej oslave sa nedočkáme a nikto ani na nikoho nebude vyťahovať nôž. Pokiaľ ale budete mať dojem, že sa pozeráte na desiatu variáciu niečoho z minulosti, tak si možno až teraz uvedomíte fakt, že s rodinou sa treba stretávať dvakrát do roka. Raz si poviete všetko, čo vás trápi a určíte toho, koho v rodine najviac nenávidíte a na Vianoce už odbremenení môžete pred deťmi hrať divadlo, že sa všetci bezbreho milujete. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Paprika Steen mě poněkud zaskočila, byl jsem naladěný na komedii, jenže režisérka svůj projekt kormidlovala do vážnější polohy. O vtipy divák samozřejmě nepřijde, počká si na ně ale více, než očekával a budou mít trpkou příchuť. Často těží z trapnosti a odcizení, není to osvobozující, radostná komika, čiší z ní hořkost a rozpaky. V první půli, kdy se rodinný klan sejde k večeři, jsem začal trpět averzí na dánštinu v situacích, kdy mluvil jeden přes druhého. Je to standardní problém titulkovaných filmů, které nezvládají dialogové snímky ve skupinových scénách. Holt, kvalitní dabing bývá v některých případech lepší volbou. Herecky je to bez problémů, ale přiznám se, že bych tentokrát ocenil spíš odlehčenější zpracování. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Čím to, že právě seveřany tato rodinná setkávací dramata tak fascinují? Ono proč ne, v tomto námětu je mnoho možností vytvořit silný příběh a téma Vánoc si o to přímo říká. Každopádně to lepší již bylo natočeno (Trier, Vinterberg), tedy je možné, že i z tohoto důvodu mělo jít o jakési odlehčení od silných dramat, na nějž jsem se právě těšil. Překvapivě tímto Svátky klidu a míru nejsou, velmi hořké vtipy by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Hold je to další z dramat, které v silné konkurenci ne vždy obstojí. Součástí prakticky každé "vtipné" scény je Poul, takže jich opravdu není mnoho. Silné, které v hlavě zůstanou jsou na tom podobně, totiž, je to zvláštní, ale mám takový pocit, že je často pokazilo až příliš dialogů... snad kdybych uměl dánsky. Takže vzpomenu jen rozbalování dárků, při němž atmosféra začíná nepěkně houstnout. Žel, to je tak vše, ani závěr totiž nenadchne, ranní "usmíření" není příliš důvěryhodné a linie Poula a dcery jsou s dosti očekávaným koncem. Nad jednou věcí ale přeci jen přemýšlím... Proč dělat tyto obří sešlosti, dle zarytých pravidel, když si je vlastně nikdo neužívá. Pouze věčný stres je všudypřítomný. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A pokud se někdo nepostará o své vlastní, zejména své nejbližší, zapřel víru a je horší než nevěřící. Těmito slovy bych vám chtěla popřát veselé Vánoce.“ Aby to divák neměl se sympatiemi k postavám tak těžké, jsou mu ukázány nepěkné vlastnosti většiny z nich. A když se po příchodu nezvané sestry přidá ještě upřímnost, už moc nechybí k té pravé pohodové, láskyplné a všeobjímající vánoční atmosféře…plné hořkosti, napětí, konfliktů a vytahování dávných křivd. A ačkoliv v rámci tragikomedie přijde i na zvážnění, většinu času jsem se dobře a škodolibě bavil (navíc si libuju v rodinných setkání, kterých se nemusím fyzicky účastnit). Paprika Steen mi potvrdila, že umí nejen jako herečka, ale i režisérka (jak ukázala už v Nechte maličkých…). Je však škoda, že tvůrci nechtěli zůstat tak cyničtí, a přece jen dodali i trochu té laskavosti Vánoc (naštěstí úplný závěr už byl velmi severský). Celkově to vidím na slušné 4*. „Přijde Santa.“ - „On není, ne?“ - „Nikdy nevíš.“ - „Adamovi takové blbosti neříkáme!“ - „Ne…ale o Bohu mu vyprávíte, že?“ ()

metztlimoon 

všechny recenze uživatele

Uveritelne vianocne rodinne fiasko. Kazdy uz hadam aspon raz zazil Vianoe v kruhu rodiny a riesil chvalenkarstvo, zasluhy, nevychovu, nervy na dranc a ine socialne diagnozy, ktore sa ocivine dedia. Takze v tejto teme sa musi najst snad kazdy. Filmarsky dobry dansky film s americkym scenarom. Zahrane solidne, postavy ma bavili - specialne pan manzel a jeho recept na opravenu kapustu :) 67% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2018 na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)

Související novinky

Začíná přehlídka severských filmů  SCANDI

Začíná přehlídka severských filmů SCANDI

05.01.2019

Přehlídka severských filmů SCANDI přináší do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti… (více)

Reklama

Reklama