Reklama

Reklama

Gwen

(festivalový název)
  • Velká Británie Gwen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obklopena mrazivě krásnou přírodou velšského parku Snowdonia si mladá dívka Gwen zoufale snaží udržet domov. Na pozadí průmyslové revoluce 19. století je stín, který se snesl nad jejím domovem v podobě záhadné nemoci matky, absence otce a bezohledné těžební společnosti snažící se zabrat jejich půdu, stále větší. A podezřívavá místní komunita se krutě staví proti Gwen a její rodině. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (22)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ukradni ovcu, useknú ti ruku. Ukradni celú horu, budú sa ti klaňať.“ Pozerať túto temnú drámu (nie horor) je ako sledovať, ako sa dvojročné dieťa hrá s odisteným granátom. Viete, že pri všetkej pravdepodobnosti sa to môže skončiť len jediným možným spôsobom. Tlak, vyvíjaný na postavy a na divákov je miestami naozaj príliš silný a teda značne nepríjemný, depresívny, demotivujúci a krutý. S prižmúrenými očami 4*. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert mohu s potěšením konstatovat, že mnou adorovaný folk horror subžánr prochází v posledních letech nebývalou renesancí, k čemuž podstatnou měrou přispělo i několik úchvatných debutů: R. Eggers (The Witch), L. Feigelfeld (Hagazussa) či E. Tammi (The Wind). Bylo tak jen otázkou času, kdy se tato vybraná společnost rozroste o další jméno. Ve výše uvedených hororech tvoří přírodní krajina silný estetický vizuální prvek, avšak William McGregor ji ve své vydařené prvotině povýšil na hybatele veškerého dění. Stává se zde hlavním původcem bezútěšné atmosféry, za což vděčíme perfektnímu zvukovému designu a bezpočtu dlouhých širokoúhlých záběrů. A vystupuje tu rovněž v roli činitele, jenž zásadním způsobem determinuje psychiku dospívající Gwen, z jejíž perspektivy je celý příběh vyprávěn. Není divu, že se velmi rychle ocitáme ve stejném stavu akutního diskomfortu, v jakém se po četných ranách osudu nachází i sama hrdinka. Závěrem dodávám, že Gwen klade na diváka mnohonásobně větší požadavky než běžná mainstreamová produkce a jako takový tedy rozhodně není určen laickému publiku. Ode mě si tento nadmíru povedený hororový debut vysloužil čtyři silnější hvězdy. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Spomedzi literárnych žánrov by tomuto dielu najlepšie zodpovedala balada. Pochmúrna sociálna balada, v ktorej chudobnému aj z hrnca vykypí. Smrť je priam hmatateľne prítomná a javí sa v krehkej existencii matky a dvoch dcér vlastne jedinou istotou. Chce to obrovskú silu, neprepadnúť zúfalstvu. Psychológia ako veda je ešte len v plienkach a v dobe všeobecnej pauperizácie spoločnosti by aj tak nebolo v jej silách všetkým pomôcť. Nízke hodnotenie je mi záhadou a ide zrejme na vrub toho, že ľudia od filmu očakávali horor. Horor to však nie je, jedine ak by sme za horor považovali celkovú ľudskú existenciu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temné sociální drama o rodině, žijící v horách na farmě, rozhodně hororem není, působivým pomalým příběhem s pochmurnou atmosférou je. Matka se dvěma dcerami zoufale drží farmu, kterou by ráda důlní společnost. Raný kapitalismus v nejčistší podobě jde za svým cílem i přes mrtvoly. Starší Gwen se opravdu snaží, ale výsledkem je jedna bota za druhou. Zatímco matka se uchyluje k pohanským rituálům, Gwen se modlí ke křesťanskému Bohovi. Kříž v plamenech pak symbolizuje zoufalství a zlobu vůči tomu, kdo nedokáže nebo nechce vroucné modlitby vyslyšet. Mlha, černé mraky a jedna bouře za druhou podtrhávají baladičnost příběhu směřujícího k tragédii. Vizuálně krásný syrový film, kde obrazy postav osvícených jen plameny svíček připomenou barokní šerosvit. Spíše pro okrajové publikum. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Škoda. Mohla z toho byť atmosferická pecka. Boli tu všetky predpoklady - výborné prostredie, slušne zvládnuté dobové reálie, pekná výprava... No spolu dohromady to nefungovalo a o dobrej mysterióznej atmosfére tak nemôže byť ani reči. Dejová linka bola čudná a v podstate o ničom - dievčinka, čo sa snaží starať sa o rodinné hospodárstvo, čudná matka, vzťahy v rodine slabo vykreslené a záver sám o sebe bol ešte čudnejší. Na to, že sa tu v podstate neudeje ani jeden zaujímavejší moment, tak sa príbeh vliekol ako sopeľ kuraťa, čo malo riadne uspávacie predpoklady. No a o horore nemôže byť ani reči, jeden mierny desať sekundový náznak by tu síce bol, no to ešte dobrý horor nerobí. Skrátka žiaden zmysluplný mysteriózny základ, ktorý by dejovú linku potiahol a zatraktívnil. Podpriemer. 40/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Gwen je mým posledním hodnoceným a okomentovaným filmem v roce 2021. Tady bych byl opět opatrnější ze zaškatulkováním tohohle filmu do žánru horor. Spíš jde o psychologický drama s atmosférou hustou tak, že by se dala krájet. Většinou nesouhlasím s hodnocením a komentáři zdejšího hororovýho experta (alespoň on si to o sobě myslí) Psychora ale musím říct, že tentokrát to celkem vystihl a výjimečně s ním souhlasím. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Výborná, temná, mrazivá atmosféra. Ano, atmosféra je tu na prvním místě v čele s roztomilou Eleanor Worthington-Cox, ale to je asi tak všechno. I přesto, že se film celkem táhnul, tak po hodině jsem se podíval kolik zbývá a celkem mě překvapilo, jak to uteklo. Čekal jsem nějaké vyvrcholení, ale žádné nepřišlo. Finále je pouze smutné. (vlastně celý je to smutný) Celkově, ač to nerad píšu, tak je Gwen filmem o ničem (Nebo není ?) Atmosféra - Gwen - prostředí = 3* Dvojka by mohla být pořádná Revenge jízda ne ? :o) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tajemná chmurná předzvěst nadpřirozeného příběhu, ale žánrově je to spíš forma než obsah. Když už se McGregorovi nepodařilo udržet moji pozornost stále je to alespoň atmosférické. Náladu vytváří "něco je ve vzduchu". Film vypadá jako a zní jako elegantní strašidelný gotický horor, ale je více historický a reálný. Není to sociální realismus jak se může zdát, ale takové spíš pobouření nad dějem. V Snowdonia národním parku v severním Walesu jsem byl na kurzu letos týden v únoru. Celý týden až na půl dne nepřestalo pršet a foukat vítr. Místní vesničané zakazují před dětmi ukazovat láhev alkoholu v obavě , aby nepropukl všeobecný alkoholismus. Tento věčně zamlžený národní park je opravdu jak z hororu, protože už v minulých staletích zde byly vykáceny veškeré stromy , tak jako v celé Anglii. Ale nedám dopustit na místní výbornou kuchyni. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kurnik, to je teď nějaká epidemie filmů „věřící rodina na farmě čelí zlu a Bůh je nechá na holičkách“? Navíc tohle, na rozdíl od Čarodějnice, NENÍ horor, to je sociální depresivní drama jak od Dickense (i když ten i v nuzných podmínkách dokázal najít pro své postavy něco milého a příjemného) o tom, jak chce těžební společnost farmu, a ženská se dvěma dětmi ji nechce prodat. A vlastně ani nevím proč, když jediným důvodem bylo udržet ji pro manžela, až se vrátí z války na Krymu SPOILER, SPOILER, a pak zjistíme, že umřel hned na začátku války. Je tu zajímavá krajina, nejspíše Severní Irsko, to nikdy nezklame. Ale opět multikulti jen dva prstíčky strčíme - je zde černošský doktor! (v době, kdy černoši sloužili Britům jako podřadní sluhové), a aby se neřeklo, jeden člověk v kostele má zrzavé vlasy. Rodina strádá, ale obě dcery jsou vyžrané jak čuníci - to nenašli tvůrci nějaké mladé herečky hubené jak lunt, abych jim to věřil? A celkově jsou charaktery jen černé a bílé, nic mezitím, dokonce i ten syn nijak nereaguje na zvěrstva svého otce (to dcera na smrt koně reaguje zase přehnaně), i když v kostele po dceři pokukoval a málem si od ní koupil svazek mrkví na trhu. Tak má nějaké city, nebo ne? Tyhlety agitky proti věřícím, zabalené do mysteriózního hávu, už mi vážně lezou krkem. Celé je to tak odtažité, že je mi závěrečná scéna a osudy těch lidí šumák. Ale ještě, že to netočil Bela Tarr, to by to trvalo tři hodiny. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Aky toto je horor v tomhle zapadlém kamenem světě, holčičky a holčičky a opět nuda a příběh na bodu mrazu, smůla se mi lepí na paty. Bitva o půdu začíná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka věci je parádní, stupňující se tíživá atmosféra nemá chybu a představitelka Gwen je jednoduuše vynikající. Přesto to nebylo ono, protože z mého pohledu chyběla nějaká výraznější dějová linka a vadilo mi to, že hororu se film pouze dotýká, což je škoda. Není to zlé, ale potenciál tu byl podstatně větší. 55% ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Psychor má pravdu v tom, že mainstreamový divák urobí lepšie, ak sa filmu vyhne. Plynie pomaly, výborne buduje atmosféru, ale v konečnom dôsledku sa mi zdal nudne divný. Možno preto cítim v kostiach, že do konca roka ho odvysielajú na Cinemaxe 2. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

Opravdu působivý obraz hodně kruté doby, kdy muselo být pro chudé lidi opravdu hodně těžké nepropadnout zoufalství...Neboť o peníze přece nejde a hlavní je, že se máme rádi. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Gwen nema v ziadnom pripade nic spolocne s hororom,to je chyba v matrixe,jedna sa o cistokrvnu historicku dramu,ktora je nesmierne,neskutocne temna,pochmurna,depresivna,tazka na sledovanie,divak pocituje tlak i uzkost a este ak do toho pridu sceny,v ktorych je takmer uplne ticho,no vtedy je to cisto pocit na zblaznenie sa,ale to je len dokaz toho,ze je to vyborne natocene a zahrane,takze bez vyhrad a full hodnotenie...:-) ()

Aquila 

všechny recenze uživatele

Krásná náladovka, není to horor a ani se o to nesnaží. Tíživá, hutně vykreslená atmosféra, která postupně přituhuje... ()

LadyCroft 

všechny recenze uživatele

Měl by povinně vidět každý, kdo žehrá na osud, jak je na něj zlý a jak je "špatná doba". Tehdy lidi byli v prdeli naprosto objektivně a pokud se vyloženě nechcípalo, ani jim to nepřišlo. Nechápu tak nízké hodnocení, pro mě příjemné překvapení. A ať mi nikdo neříká, že postava matky nestačí na označení horor! ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Život v Anglii 19. století nestál za nic, obzvlášť pokud se na vás ostatní dívali jako na čarodějnici a ještě vám chtěli sebrat pozemek. Film, který nepotřebuje dialogy, protože chování postav mluví samo za sebe. ()

Související novinky

59. Zlín Film Festival se blíží

59. Zlín Film Festival se blíží

13.05.2019

59. ročník festivalu představí letos na 280 filmových snímků z 51 zemí světa. Hlavní téma bude s ohledem na sté výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda zaměřeno na objevování a poznávání.… (více)

Reklama

Reklama