Reklama

Reklama

Rudá

(festivalový název)
  • Argentina Rojo (více)
Trailer 4
Drama / Mysteriózní / Thriller
Argentina / Belgie / Brazílie / Německo / Francie / Švýcarsko, 2018, 109 min

Obsahy(1)

V tragikomickém příběhu provinčního právníka Claudia nenajdeme přímou zmínku o nástupu vojenské diktatury v Argentině. Stylizace dobové atmosféry v duchu thrillerů sedmdesátých let, podobně jako metaforická epizoda návštěvy kouzelnického představení ale napovídají, že jde o předvečer temné doby, kdy beze stopy mizeli lidé po tisících. Titul může evokovat jak rudou barvu krve, prolévané v následně rozpoutaném teroru, tak ideovou inklinaci postavy, která je v ději přítomna jen krátce. Vystupňované napětí mezi zdánlivě bezúhonnou středostavovskou domácností a neodbytným detektivem, ironický humor, mistrovství režie i představitelů vynesly filmu několik festivalových ocenění. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sledování Rudé může pro českého diváka neznalého argentinské národní historie představovat obdobný problém, jako kdyby argentinský divák neobeznámený s dějinami Československa sledoval naše Pelíšky. V případě Rudé je to však ještě složitější, protože jde o drama/thriller postavený na náznacích, pomrkávání a metaforách předznamenávajících nadcházející vojenskou diktaturu v zemi (podporovanou Američany), při níž mizely tisíce lidí (na to je ve filmu tolik narážek, že by snad název měl znít „Mizející lidé“, ale to už by bylo jako pěst na oko) a která byla jakousi dobou temna pro argentinské občany. Pro někoho snímek možná bude velmi nečitelný, někomu naopak bude dávat naprostý smysl, já si Rudou užil - zejména také díky skvělému herectví Daría Grandinettiho. Netradiční znepokojivé drama. [KVIFF 2019] ()

Galerie (15)

Související novinky

Festival argentinského filmu začíná

Festival argentinského filmu začíná

24.10.2019

Od 24. 10. do 30. 10. se v pražském kině Lucerna koná 8. ročník festivalu argentinského filmu CINE ARGENTINO. Festival doprovází výstava argentinských filmových herců. Přehlídka bude zahájena… (více)

Reklama

Reklama