Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Když se nevolník ve 14. století v Barceloně rozhodne dosáhnout bohatství a svobody, vyvolá to odpor šlechty a podezření inkvizice. (Netflix)

Recenze (11)

AloeB 

všechny recenze uživatele

Cesta na dlouhou vzdálenost, doslova pouť k La Virgen del Mar. Ale popravdě, není třeba litovat. Byť je v mnohém děj až přímočarý a konflikty naivní; jde, jak jsem četl v nějakém španělském článku, o zrcadlo tehdejší barcelonské společnosti v postavě Arnaua, který jde proti ní. Lze souhlasit, protože hlavní téma seriálu je očividně vyhrazení se vůči středověkým skutečnostem - jako náboženské nenávisti vůči Židům, sexuální zneužívání, lichva a podobné pikantnosti. Milé nahlédnutí do fenoménu bastaixos, třebaže si troufám tvrdit, že ani o nich, ani o La catedral del mar, to primárně není. Humorné je, že spolu s El Cid založila tato série stereotyp ošklivých vedlejších záporáčků s kozí bradkou, zde hrané Críspulo Cabezasem, tam zase Pablem Álvarezem- fakt, ti dva jsou si tak podobní, že jsem očekával, že půjde o samého herce :D ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Protože se manželka začala učit španělsky, vybral jsem tento seriál (nejprve jsem na Netflixu registroval Dědice země a pak zjistil, že navazují na La catedral del mar). Manželka nejprve řekla, že jen jeden díl. Přesvědčil jsem ji, že dva. Po pěti epizodách a ve dvě ráno jsme skončili a zbylé tři zhlédli následující den. Realisticky krutá historie, která, přestože se jedná o televizní produkci, působí velmi uvěřitelně. Hlavní síla je přitom v příběhu. Ildefonso Falcones prý psal knihu 5 let a nastudoval velké množství historických informací. Kritizoval bych jen některé časové střihy - klidně bych snesl jeden nebo dva díly navíc. ■ P.S. Ildefonso Falcones je původním povoláním právník - což vysvětluje, proč se v seriálu dozvídáme tolik o právu ve 14.století. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Falconesova předloha patří ke knihám, na které se nezapomíná a seriál je víc než důstojnou adaptací. Připadalo mi sice, že oproti jiným historickým seriálům neměli Španělé takové finanční možnosti, ale popasovali se s tím se ctí. Dobová atmosféra se vydařila na 100% a 14. století tu dýchá z každého koutu i z každé postavy. Bojechtivý divák se dočká i nějaké té bitky, ale hlavní devíza je v příběhu, který věnuje stejný prostor lásce i závisti, nábožensému fanatismu i toleranci či přátelství a zradě. Je fakt, že oproti románu tu spousta věcí chybí a některé z epizod jsou příliš zkratkovité, takže občas zamrzí, že seriál není natažen alespoň na dvanáct dílů, ale člověk prostě nemůže mít všechno. Třešničkou na dortu jsou výborní herci. Není to stoprocentní, ale k dokonalosti tomu chybí jen kousek. 90% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Uf, no teda.... veľmi príjemné prekvapenie. Ako prvá vec čo ma na záver seriálu napadla je, že knižná Falconesova predloha určite stojí za námahu a oplatila by sa prečítať. Naozaj pekný príbeh, ako zo života stredovekého dobrodruha alebo obyčajného človeka. Tie dobové reálie 14. st. tu boli ukážkové, čo sa samozrejme odzrkadlilo na výbornej atmosfére. K tomu vynikajúca kamera a chytľavá hudba. Príbeh je plný zrady, lásky, pomsty, romantiky, intríg... no proste výživný vývar historickej drámy. Kto má aspoň trocha rád dobové, historické drámy tak si tu určite príde na svoje. Silný nadpriemer. 85/100 ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Seriál má neoddiskutovatelné klady. Natočili jej Španělé. Je situován do „Španělska“ - nu dobře je situován do zemí Aragonské koruny - 14-tého století. Všímá si (nejen) průběhu výstavby „Katedrály moře“ tedy výstavby baziliky Santa Maria del Mar, překrásného gotického kostela, jehož stavba trvala přes půl století. Scénář seriálu vychází z knižní předlohy, což bývá povětšinou, zejména u historických filmů, plus. Hlavní hrdina Arnau Estanyol (sympatický nám být nutně nemusí) je ještě v dětství odveden svým otcem, nevolníkem, do Barcelony, kde mohou začít nový život - města potřebují dělníky a kryjí uprchlé poddané feudálů. Děj se soustředí na osobu Arnaua (a na jeho lásky, naštěstí je linie „červené knihovny" osekána), který začíná životní dráhu jako bastaixos (nosiči, kteří zdarma, k poctě Panně Marii, nosí těžké kameny na stavbu kostela) a díky jednomu svému skutku se postupně v hierarchii středověké společnosti posunuje vzhůru. I díky jeho „kariérnímu“ vzestupu můžeme vidět život tehdejších obyvatel napříč společenskými vrstvami. Seriál dobře vykresluje středověkou religiozitu, hlavní hrdina oddaně věří a miluje Pannu Marii (ta je pro něj matkou), víra žene kupředu vizionářskou stavbu „katedrály moře“. Dále jsme provedeni (letmo) systémem nevolnictví, postavením a právy žen oné doby, středověkými městskými právy, světem finančnictví, námořního obchodu, světem židů. Oproti „Pilířům země“, se kterými tu bývá v komentářích srovnáván, se o stavitelství středověkých chrámů dozvíme mnohem méně – to je za mne škoda. Další škody napáchá, škody vlastní i předloze, zjevná preference židovské a muslimské minority a pachuť "sociální angažovanosti", oblíbené levicovými autory, taková ta překroucená a neupřimná láska k prostému lidu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Ústrednou katedrálou v seriáli je rozostavaná katedrála Santa Maria del Mar v Barcelone. Celkovo sa okrem Barcelony natáčalo v Tarragone. (Arsenal83)

Reklama

Reklama