Reklama

Reklama

Vem, nebo nech být

(festivalový název)
  • Estonsko Võta või jäta (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý a bezstarostný Erik pracuje jako nájemný dělník na stavbě. Jednoho dne mu zavolá jeho bývalá přítelkyně z porodnice, kde právě povila holčičku. Přesto, že se už řadu měsíců neviděli, Erik se s ní chce kvůli dítěti znovu sblížit. Moonika se ale o dceru nechce starat a postaví Erika před ultimátum. Sociálně uhrančivé drama zachycující náročný vztah otce v nové roli a jeho dítěte. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Estonský stavař pracující ve Finsku Erik se vrací do domů, aby mu bývalá sdělila, že má syna, a že ho ona sama nechce. Erik, který cítí silnou odpovědnost vůči dítěti se ho ujme s tím, že matka brzy vypadne ze své poporodní deprese a dítěte se ujme. To se neděje a divák tak sleduje Erikův boj s nezvyklím single otcovstvím a sleduje jeho vývoj v pro patriarchální východní společnost nezvyklé roli po několik měsíců. Na konci pak dochází k zajímavému obratu, který není možné bez spoileru pospsat. Režisérka s backgroundem v dokumentárních filmech je i podle Q&A dobrá vypravěčka a natočila film s bezdětným Reimo Sagorem téměř dokumentárně. Ten víceméně žil s rodinou své herecké partnerky - 2-týdeního děťátka - a učil se s ní "zacházet" tak říkajíc za pochodu. Pro mě osobně je film největší překvapení festivalu a slibuju si, že Liinu Triškinu-Vanhatalo a její dílo budu více sledovat. [Rakkautta&Anarkiaa 2019] ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Překvapivě silné drama na to, co jediné se v něm děje (kluk vychovává sám dítě). Jednak pro otočení obvyklé role single matky na chlapa, což je méně častý případ, jednak pro sociální vypravěčskou schopnost režisérky, a taky pro chytře pojmuté vedlejšími postavy, které fungování otce s dítětem ovlyvňují. [Helsinki IFF] ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama