Reklama

Reklama

Rezavý ráj

(seriál)
Francie, 2018, 2 h 54 min (Minutáž: 43–44 min)

Režie:

Thierry Berrod

Epizody(4)

Obsahy(1)

1. Šípkové Růženky: Téměř všude po světě nalezneme zvláštní hřbitovy, kde automobily mizí zahalené v rubáši z mechu a plevele... Automobily se staly symbolem triumfu konzumní společnosti, avšak zároveň nám přinesly svobodu pohybu, jakou jsme před tím nikdy nepoznali. Nyní mnohé krásné opuštěné karoserie rezavějí a splývají s přírodou, některé se staly útočištěm mnoha druhů volně žijících živočichů. V minulosti se soudilo, že vraky lodí zbavené škodlivých látek, potopené do pustých hlubin, by mohly poskytnout podmořské úkryty vhodné ke vzniku nových ekosystémů. V posledních letech se však názory radikálně změnily. Hřbitovy aut a lodí jeden po druhém mizí. Je to škoda, tato místa okouzlovala nestvůrnou krásou starých vraků a jejich nečekanými proměnami. Tyto plechové Šípkové Růženky však nacházejí zastánce v nadšencích, milovnících historických památek, sběratelích, umělcích, fotografech a lovcích vraků.
2. Námořní a železniční vraky: Lodě, vlaky a letadla dnes odložené na hřbitovech bývaly kdysi silnými a poslušnými kolosy průmyslového věku... Převážely cestující, dobytek, rudy či veškeré druhy zboží po všech mořích světa, přes hory i napříč rovinami, a křižovaly oblohu. Dnes nepotřebné či příliš staré rezavějí, trouchnivějí v naplaveném bahně nebo zarůstají plevelem. Ohromné, nehybné kostry odložené do ústraní tvoří podivně krásné, apokalyptické výjevy. Někdo je považuje za rány životnímu prostředí, jiný za útočiště divoké fauny, za historické doklady, či dokonce za umělecká díla – tito znehybnělí obři nenechají nikoho v klidu. Náruživí milovníci rzi, zapálení příznivci historických památek, sběratelé, umělci – v těch všech tyto velkolepé a výmluvné trosky kdysi moderní techniky vzbuzují nadšený zájem.
3. Sbohem armádo: Po celém světě nalezneme ohromná odkladiště vojenské techniky, která kdysi využívala nejlepší technologie své doby... Většina těchto strojů, ať už zničených v boji, opotřebovaných dlouholetým používáním či nahrazených modernějšími zbraněmi, končí v písku pouště nebo zarostlá trávou. Některé vraky, jako například sovětské jaderné ponorky jen tak ponechané svému osudu na pobřeží, jsou vážnou hrozbou pro životní prostředí. Z jiných byly odčerpány nebezpečné látky a nyní v klidu splývají s přírodou a poskytují útočiště volně žijícím zvířatům. Další záměrně skončily na mořském dně. Tvoří útesy, na nichž rostou koráli a žijí ryby a amatérští potápěči tam nacházejí prostor pro svou zábavu. Vojenský materiál na hřbitově či skládce začíná rychle podléhat nečekaným změnám, které fascinují stále širší publikum. Nadšení příznivci historie a památek, umělci, sběratelé, urbexeři, ti všichni nacházejí potěšení v průzkumu opuštěných míst a jsou zapálenými ochránci hřbitovů vojenské techniky.
4. Přízračné budovy: Ve všech možných koutech světa nalezneme prázdné stavby, opuštěná místa zarostlá trávou, obydlená mnoha druhy volně žijících zvířat... Do těchto neobvyklých a mnohdy nebezpečných míst je často zakázaný vstup. Vydejme se na dosud nevídanou, objevnou cestu po neobyčejných rájích rzi a suti, dříve než tyto zříceniny nadobro zmizí. Tyto velkolepé, opuštěné stavby naší současnosti vzbuzují zájem příznivců historie, ekologických dobrovolníků, zoologů i zvědavých nadšenců. Mnoho lidí se dnes zasazuje za jejich ochranu. Když stavby přestaly sloužit původnímu účelu, procházejí obdobím očistce, během kterého se rozhodne o jejich dalším přežití, nebo o konečném zániku. Zachránit je se často podaří jedincům nebo nepočetným skupinkám lidí proto, že v jejich troskách dokázali spatřit svědectví o určité epoše dějin. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak z polovice zaujímavý dokument pre niekoho, kto nemá vodičák ako ja. Neriešim štyri kolesá, zaujímajú ma maximálne dva cyklistické a z toho celého ma zaujala maximálne príroda, ktorá sa vyvŕši na všetkom. No a slovo "rezavý" sa u mňa doteraz spájalo len so žiletkou starého otca. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Šípkové Růženky-no tohle je spíš diagnoza než smysluplné činění, zvláště pak na pozemku lesa který mi nepatří... rekonstruovat vozy prosím... Přízračné budovy vo fous lepčí, další díly jdou mimo mě... ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Připadá mi hezčí funkční auto (a že bývala krásná!) než „plechový záhon“. Souhlasím s kolegou nudlis_em, ekologie nás zakrátko zničí! Když u nás dáte auto do depositu (jediná možnost jak neplatit povinné ručení), je to na omezenou dobu, pak vás nutí buď auto dát o5 na značky i když ho nepotřebujete (jsou s tím spojené báječné obstrukce), anebo ho zahodit. Co je komu po tom, co dělám ze svým majetkem na svém pozemku, když už se nelze zbavit placení povinného ručení prohlášením, že vozidlo nejezdí! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

První důležitá věc je, že mě seriál bavil - nejvíc poslední díl. Byl výpravný, zaměřil se na všechny kontinenty a obsáhl vše zajímavé. Toto poutavé spojení techniky s přírodou bylo zajímavé sledovat. Oslovila mě hudba a s ní spojené příběhy jednotlivých vraků. Maximum hvězd tak nedávám proto, že bych nečekal tak obsáhlé věnování se určitým konkrétním vrakům nebo budovám a desítky jiných - neméně zajímavých třeba naopak pomíjení. Na druhé straně se samozřejmě do seriálu nevleze všechno, ale určitě by toho mohlo být víc, kdyby se některé pozůstatky doby neprobíraly tak moc do detailu a donekonečna pořád dokola. Tak jako tak to byl zajímavý pohled na tuto zajímavou kapitolu spojení člověka a přírody. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Hned první díl o "hřbitovech aut" je mj. krásnou ukázkou současného ekoterorismu a různých pohledů na něj v různých zemích. V jednom státě EU ekoidioti problém mají (i když jsou z aut dávno předávno vypuštěny všechny škodlivé kapaliny a odebrány akumulátory), v jiném státě se stačí dohodnout se starostou a získat papír od odboru životního prostředí a problém není. Je směšné a odporné, jak hordy předůležitých úředníků, kteří mají lidem pomáhat (a proto si je platíme z daní), lidi spíš otravujou a škodolibě jim zněpříjemňujou život. Celkově - musím si na léto naplánovat návštěvu aspoň jednoho z těch hřbitovů, než je EU kokoti nechaj úplně zlikvidovat. P.S.: Jen poznámka pro idioty: ty pozemky, na kterých hřbitovy stojí, fakt nejsou nikoho jinýho než majitelů těch hřbitovů. V zemích, kde ctí soukromý majetek už po staletí, by to ani jinak nešlo. ()

makoviceee 

všechny recenze uživatele

1. dil: Kraaasa starych veci... moc hezky dil, spousta krasnych hledisek a zajimavych pristupu ke starym autum. Radost. A to nejsem zadny ohromny auto-fanda. Auto jako dopravni prostredek, technicka zalezitost, jeho design, umelecky a historicky artefakt, a to vse zajimave zasazeno do - na prvni dojem neprirozeneho prostredi - prirody. ()

Reklama

Reklama