Reklama

Reklama

Utajené příběhy českých dějin - Série 3 (2020) (série)


Kouzlo a děs mikulášského večera (S03E08)

(epizoda)

Obsahy(1)

Tento díl mapuje tradici mikulášských obchůzek s nadílkou jakožto nejstaršího českého folklorního zvyku. Zmiňuje středověké zprávy o něm v českém prostředí i jeho poetickou krásu. Prostřednictvím ilustračních záběrů a fotografií přibližuje historickou osobnost svatého Mikuláše z Myry a církevní úctu k němu. Nejdříve popisuje známá fakta z Mikulášova života (jeho narození v řecké Petaře, význam Mikulášova jména, jeho pouť do Jeruzaléma, působení v biskupském úřadě, věznění pro víru i účast na nicejském koncilu). Potom pořad sleduje počátky uctívání biskupa Mikuláše jako světce, které se od pátého století rozšířilo v Malé Asii i v Evropě, zmiňuje přenesení Mikulášových ostatků z Myry do italského města Bari i politický význam svatomikulášské úcty v Rusku. Následně se věnuje legendárním příběhům spojeným se svatým Mikulášem – nejprve epizodě se třemi zavražděnými hochy, která vedla k Mikulášově pověsti ochránce dětí. Pak uvádí příběh o světcově zázračném ztišení rozbouřeného moře a zažehnání démona, který bránil plavbě lodi. Tato báje učinila z Mikuláše patrona námořníků. Pak se pořad zabývá vztahem mikulášské a vánoční nadílky (zmínka o slunovratu) a popisuje další české adventní zvyky (barborky, Lucie, Ambrož). Uvádí také středověkou žákovskou „hru na biskupa“ a s ní spojenou přehlídku maškar a jejich rozpustilé koledování od domu k domu, které patrně ovlivnilo počátky mikulášských obchůzek. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Po většinu času celkem ok. ale démonizace Santa Clause mi přišla trochu přehnaná. Taky nejsem žádný jeho fanda, ale rozhodně bych ho nevykresloval jako nástroj kapitalismu, který "obdarovává, aby podpořil odbyt a uváděl bližní do otroctví nákupů a půjček". ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé informace, kudy všudy se prolíná legenda a příběh o sv. Mikuláši, jak je vlastně podstatou Vánoc, i původ slova Vánoce jako Dvanáct nocí, ale na konci trošku jednostranný pohled na to, jak Santa Klaus je špatný a moc jednostranné koukání na symboly dobra a zla v anděli a čertovi... ()

Lukas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně zajímavá epizoda, něco podobného jsem hledal v celém seriálu. Obzvlášť mě pobavilo, že v Nizozemsku mají "rasistické" Vánoce Xd. Taky mě překvapily originy Santy a Dědy Mráze. Hlavně se divím, že autora výroků na konci s jeho uvažováním ještě nenechala FBI odstranit :) ()

Reklama

Reklama