Reklama

Reklama

Watchmen

(seriál)
  • USA Watchmen
Trailer 1
Akční / Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2019, 8 h 43 min (Minutáž: 52–63 min)

Tvůrci:

Damon Lindelof

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Hrají:

Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Frances Fisher, Louis Gossett Jr., Andrew Howard, Jeremy Irons, Don Johnson, Jacob Ming-Trent, Tom Mison (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Seriál Watchmen od výkonného producenta Damona Lindelofa (Ztraceni, Pozůstalí z produkce HBO), zasazený do alternativní historie, v níž jsou maskovaní strážci postaveni mimo zákon, vyvolává nostalgické vzpomínky na původní stejnojmennou komiksovou klasiku. Přesto se v tradici díla, které ho inspirovalo, snaží jít zcela originální cestou. V čele hereckého obsazení stojí Regina Kingová, představitelka Angely Abarové, nositelky dvou masek – hlavní vyšetřovatelky policejního sboru v Tulse a také matky tří dětí. V seriálu se dále představují Jeremy Irons v roli stárnoucího a panovačného lorda z britského panství, Don Johnson jako Judd Crawford, náčelník policie v Tulse, Jean Smartová coby federální agentka Laurie Blakeová a Tim Blake Nelson v roli detektiva jménem Looking Glass. (HBO Europe)

(více)

Recenze (182)

Lima 

všechny recenze uživatele

Po prvních dvou dílech jsem to chtěl vzdát, nepřišly mi ničím podnětné, byly zajímavé pouze Reznorovou hudbou a tím, jak nepřipravenému divákovi dají do čumáku svojí totální jinakostí a nepodbízivostí. Ale potom, jak se začaly rozvíjet jednotlivé dějové linky, začaly mít náhle smysl, napojení na Mooreův komiks a Snyderův film se ukázalo hladkým a logickým, reminiscence na Dr. Manhattana byly zajímavé a sám velký modrásek se nakonec ukázal v celé své kráse a předvedl pár svých triků. Všechno to krásně do sebe zapadlo. Nečekal bych, že to u mě mnou neoblíbeném Lindelofovi řeknu, ale „Bravo! Tohle je tvůj scenáristický masterpiece!“ ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Damon Lindelof tady spojil svou schopnost psát příběhy, ve kterých do sebe jednotlivé motivy (téměř vždycky) zapadnou s jedním z nejzajímavějších komiksů a docela se to povedlo. I když jsem předlohu nečetl a stjnojmenný snímek viděl před dvanácti lety, bavil jsem se dostatečně. Zvláštností některých postav, alternativní historií i narážkami na naši současnost. Seriál Ztraceni jste, pane Lindelofe, zkazil, ale zde větších výhrad nemám, i když bych možná věděl, jak na určité názory diváků nahlížíte. „If you don't like my story, write your own.“ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Prvé štyri diely som skôr pretrpel než užil, nevedel som sa nejak nájsť v tom rozpoltenom doslova až sterilnom deji. V ďalších dieloch to bola ako skladačka, začalo to postupne do seba zapadať a mať nejaký ten zmysel. Takže čo to je zachránené ale úplnej spokojnosti som mal ďaleko. /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nothing Ever Ends. Začne to jako The Leftovers: Almost Watchmen Like Edition a pozvolna krůček po krůčku se to překlápí do ryzího sequelu původních Moorových Watchmenů. Každopádně nejprve se Lindelofovi daří pilotem odradit diváky, kteří do toho jdou jakožto do Watchmenů. Vrší se jedna podivnost za druhou, je to rozdrobené, nepodává se vstřícná rukaa a nenabízí se byť jediný aspekt, který by divák od Watchmenů oprávněně očekával. Následně se pokusí třetí epizodou zapudit i ty zbylé, jelikož v ní nabízí přesně (ale jakože PŘESNĚ) to, co by se čekalo v té úvodní. A navíc vyžaduje velmi dobrou znalost Moorova díla. Čímž zase naštve ty, které jeho do té doby rozvíjená svébytná "pozůstalostní" vize oproštěná od komiksu zaujala. Jakmile se mu však přeci jen podaří najít společnou cestu pro oba přístupy, tak promile diváků co vydrží, nabídne "dvojku" Watchmenů, která si s Moorovou předlohou v ničem nezadá; od ambivalentní morálky přes angažovanost, Sofiiny volby a sofistikovanost až po komplexnost. Zvládá originál obohacovat (nejen) o nové významy, ale i podvratně měnit od základu jeho vyznění (speciálně "myslánková" a osmá epizoda), aniž by však šel duchem proti materiálu. A přitom je to nadevší pochybnost svojské a nesnažící se emulovat a opakovat originál. Což není jen tak samo sebou. Jakkoli jsem si od Watchmenů, potom co Lindelof převedl v Pozůstalích, sliboval mnohé, tak jsem nebyl připraven na to, že pojede tak moc na vlně právě Pozůstalích. Když má důvěru stanice/producentů, tak se to vyplácí. A to především té hrstce diváků, která s pochopením odhlédne od úvodních pokusů nesportovně faulovat sebe sama. Watchmeni mají zaděláno na kultovní status, protože kdo je dokouká, bude mít tendenci je pro sto a jeden důvod doporučovat horem spodem. Akorát vždy s důraznou poznámkou "vyděržaj pianěr, zbav se veškerých očekávání před/během/po pilotu, zatni zuby v rozháraných na just proti divákům jdoucích prvních epizodách, znovu si přečti komiks (Snyderův film vám v tomto nepomůže) a věnuj pozornost sebemenšímu detailu a za svou trpělivost a přípravu budeš mrtě odměněn". Protože ano, lze to za úvod zatratit, ale zároveň je těžké si to postupem času nepustit k tělu; a vlastně i srdci. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MY JSME SEDMÁ KAVALERIE. NEJSME NIKDO, AČ JSME VŠICHNI. NESPATŘÍTE NÁS. NEČEKEJTE OD NÁS KOMPROMIS. NESTŮJTE V CESTĚ NAŠÍ MISI, NEBO FÍZLŮ ZAŘVE VÍC. NA TREST ČEKAJÍ ZÁSTUPY NEHODNÝCH, LEČ ČASU NENÍ NAZBYT. A ČAS SE JIŽ NACHÝLIL. TIK TAK...“ /// Svět jak ho neznáme. Sice současnost, ale … z nebe padaj olihně, prezidentem je Robert Redford a bejt policajt je brutálně nebezpečný… Už od druhýho dílu překvápka neberou konce (nebo ste si neřekli „no to mě poser!“ ?). Sice z nich ty tajemství lezou jak z chlupatý deky, ale o to víc je to tajemně zajímavý. Od třetího dílu nepochybuju, že je to super seriál! Trošku akční, hodně dramatickej, místy tajemnej. Jen mě napadá, jestli ty ocenění nezískal kvúli tomu, že perfektně zapadl do doby Black Lives Matter. Souhra náhod (nebo geniální plán Adriana Veidta?). Každopádně Watchmen nejsou zběsilá komiksárna. Jsou promakaný scénáristicky, filmařsky i herecky. Je to prostě příběh za příběhem… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju stejnojmennej komiks, kterej v roce 1987 napsal Alan Moore. 2.) Čekám na termodynamickej zázrak. 3.) Jsem černoch. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejatraktivnějších komiksových vesmírů obývají tři dekády po jeho nejzásadnějším příběhu jen proměnlivé zajímavé nové charaktery, vypráví se více než rozvážným tempem a ústřední témata, dříve tak neodolatelně rozprostřená napříč společností, se slévají k tolik kritizovanému, ale paradoxně žánrově průzračně pojatému rasismu. Tak dlouho jsem se snažil na novou strážcovskou atmosféru naladit, až byl téměř konec. Pokaždé mě rozčarovala zbytečná nepochopitelná vsuvka, která jen pozvedla moje obočí, místo toho, aby mě nutila zajímat se, jaká bude pointa. Zamrzel mě i černobílý flashback, který může přinášet střihových nebo režijních nápadů, kolik chce, ale ve své podstatě neodpovídá na nic, co bych chtěl vědět a "jenom" odvážně podrývá dávné teorie, které ale byly vždy jen teoriemi a nikdy ne pravdami. Ale ani přes zmíněnou odvahu se jak předloze, tak její vypulírované filmové adaptaci nikdy docela nepřiblíží. Respektive přiblíží, na pouhou jednu epizodu, konkrétně rozhovor v baru. Právě při něm poprvé a naposledy naplno cítím ono mrazení v zádech a očekávání možného i nemožného, jakkoli jsem se nejednou musel trpce zatvářit při směru, jakým právě tahle stará známá milovaná i nenáviděná postava míří. Na druhou stranu Jean Smart je dech beroucí a vy-víte-komu dodává vrstvy, o kterých jsem netušil, že se v ní skrývají. Jenže co naplat, po nepřekvapivém a smutně zdlouhavém finále mám jasno o tom, že z téhle události ve mně převládá zklamání. Když je pokračování nejsilnější ve chvílích, kdy vzpomene nebo na scénu vrátí původní postavy a ty nové mě většinu času zdržují od toho, co mě doopravdy zajímá, je něco špatně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechcel som byť sám, keď budem umierať.“ Divný mix sequelu a prequelu, ktorý dopláca na strašne nezaujímavé postavy hrané hrozne nudnými hercami. Prvá polovica bola fakt jedným veľkým utrpením. Myslel som, že to nedopozerám. Našťastie, čím bližšie sme boli ku koncu, tým to získavalo čoraz lepší spád a zaujímavejšie scenáre a najneskôr od prekvapivého nástupu na scénu Dr. Manhattana ma to začalo baviť. Bohužiaľ, toto sa odohralo naozaj až nejaké dve tri epizódy pred koncom (aj keď Pán Modrý tam bol vlastne celý čas... ale nebudem spoilerovať). Akonáhle sme sa dozvedeli niektoré dovtedy úspešne utajované informácie, začalo to mať niečo do seba a na sile získal aj dovtedy dosť čudný Jeremy Irons. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Lindelofův masterpiece. Nový příběh z počátku klame tělem kde se dá, jakmile se však rozjede, oh boy. Propojit původní komiks, udělat mu prequel, a následně uzavřít nejen současný děj, ale i děj původního komiksu tak, že to celé dává perfektní smysl, drží se ducha předlohy a zároveň končí dostatečně drze na to, aby to celý tenhle vesmír mohlo v klidu vykopnout do zcela nové éry, to je zkrátka *umění*. Už se těším, až si to celé dám ještě jednou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nářezová série. Svět Watchmen jako černé zrcadlo bývalé i současné Americe (x), vysoký level propracovanosti scénáře, hra s divákem, plno narážek do historie a hidden eggs, geniální segmenty, nápady, styl a dokonalý hudební doprovod od Reznora po Mozarta :) Snad jen závěr mě tak nepřesvědčil, ale v součtu zážitek - doufám v další pokračování. 85% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidám tady jenom další nadšený výkřik - ano, i přes existenci fenomenálních Leftovers, tohle je Lindelofův pièce de résistance. A už mi oficiálně došly synonyma. Doufám, že nikdy nezmizí Damonův talent pro vytváření těch nejpodivnějších, nejodvážnějších, nejambicióznějších, nejchytřejších, nejspletitějších, nejvrstevnatějších, nejlidštějších a nejemotivnějších příběhů. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem se na Watchmeny těšil (Snyderův film žeru), stejně je to pro mě po zvláštním prvním dílů jedno z největších překvapení roku. Právě ten drsně rozřízl diváky ve dví a ačkoliv jsem taky přemýšlel, že to vzdám, nakonec jsem vytrval a byl jsem náležitě odměněn. Lindelofovy Pozůstalé nemám příliš v lásce (dalo mi velkou práci je dokoukat), nikdy mi extra nesedl styl vyprávění, ale u Watchmenů jsem se od druhého dílu chytl na háček a už nepustil. U jednoho dvou dílů jsem se sice občas nudil (ten kritizovaný flashback mě s*al také), ale plně to vynahradily závěrečné dva díly, které pořádně šláply na plyn. Jo, do druhé bych určitě šel. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemá to pochopitelně kulervoucí vizuální poetiku Snyderova opusu, ani tolik over-the-top cool momentů, ale velmi sofistikovaně to rozvijí W universum a jeho postavy super hrdinů, stejně tak stojí za vyzdvižení vyobrazení alternativního světa minulosti a přítomnosti. Jeden z mála přírůstků, který má vcelku obratnou akci, spousty scifi cingrlátek, ale stále to působí vcelku přízemně a kompaktně díky bravurnímu scénáři. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přímo dokonalý seriál a nedokážu si představit někoho, kdo má rád Moorovu knihu, ale tohle se mu nelíbí. Watchmen na legendární komiks (ne na Snyderův film) plynule, přirozeně a velmi chytře navazují a nepřeháním, když napíšu, že mě ohromili nejen důmyslnou zápletkou a propracovaným světem, ale také způsobem, jakým to všechno postupně odhalovali. Zhruba do pátého dílu neustále přibývaly otázky typu "Kdo, proč, jak a co dělá?", ve druhé polovině se na ně začalo postupně odpovídat, na vše přitom byl čas, nic se neuspěchalo a překvapení střídalo překvapení až do závěrečného dílu. Damon Lindelof, který to celé vymyslel, teď doufám u řady lidí stoupl v ceně, protože i kdyby se mu nikdy nepodařilo napsat dobrý scénář (což není pravda, ale určitý okruh diváků o tom je přesvědčen), Watchmen jsou vážně mistrovské dílo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jestli se tohle božský dílo Alanu Mooreovi nelíbí, tak už je konečně na čase, aby spolknul svý nechutně velký ego, dal si pořádnou facku, a napsal pochvalnej dopis HBO. A pozval Lindelofa na večeři. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Damon Lindelof vztyčil gigantický prostředníček všem, kdo tvrdili, že nedokáže napsat vypoinované dílo. A jen tak mimochodem u toho stvořil geniální seriálovou (minisériovou?) záležitost, která vzdává poctu komiksové předloze, věrně se drží jejích motivů a principů, ovšem přesto dokáže přinášet nové a nové paralely, motat zamotané příběhy (a ve finále je bravurně rozmotat) a uvádět známé postavy ve světle nových reflektrorů. Tenhle seriál je jednoduše naprostý vrchol toho, čeho mohl dosáhnout, přestože není ani na moment divácky přívětivý.Howgh. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Kdo stráží Strážce? aneb atypická a přesto famózní pocta Watchmenům Alana Moora, z které se vyklubal další Lindelofův scénaristický majstrštyk. Ať už jde o to jak seriál geniálně pracuje s původním komiksovým konceptem, revizionismem alternativní historie, fikčními prvky, komplexností celého příběhu a soundtrackem naprosto překonává všechny myslitelné i nemyslitelné standardy televizní tvorby. Co dodat? I AM THE WALRUS! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Aj keď tomu v strede trochu dochádza dych, je to fascinujúce pokračovanie kultového komiksu, ktoré len nenaťahuje príbeh, ale zásadným spôsobom ho posúva - tak v kontexte času vo svete Watchmen, ako aj v kontexte média, ktoré sa za ostatných 30 rokov významne zmenilo. Seriál búra očakávania, nie je to priblblý fan service, ale náhľad do sveta, ktorý funguje svojimi vlastnými pravidlami a uplynuli v ňom tri dekády. Tá nejednoznačnosť, nepredvídateľnosť až bizarnosť (celá línia s Ozymandiasom) je najväčšou devízou filmu. Až sa človeku nechce veriť, že to písal Lindelof. ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Kámoška Spider-Mana míří na Amazon

Kámoška Spider-Mana míří na Amazon

20.06.2021

Přestože studio Sony Pictures uzavřelo nedávno distribuční spolupráci se streamovacími službami Disney+ a Netflix, svůj nejnovější spidermanovský spin-off pošle údajně na Amazon Prime Video. Silk –… (více)

Filmový Blade má novou scenáristku

Filmový Blade má novou scenáristku

06.02.2021

Marvel zase jednou přepisuje historické tabulky. Vůbec poprvé totiž najal pro jeden ze svých filmů – konkrétně filmového Bladea – černou scenáristku. Stacy Osei-Kuffour má na kontě několik velice… (více)

Reklama

Reklama