Reklama

Reklama

Watchmen

(seriál)
  • USA Watchmen
Trailer 1
Akční / Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2019, 8 h 43 min (Minutáž: 52–63 min)

Tvůrci:

Damon Lindelof

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Hrají:

Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Frances Fisher, Louis Gossett Jr., Andrew Howard, Jeremy Irons, Don Johnson, Jacob Ming-Trent, Tom Mison (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Seriál Watchmen od výkonného producenta Damona Lindelofa (Ztraceni, Pozůstalí z produkce HBO), zasazený do alternativní historie, v níž jsou maskovaní strážci postaveni mimo zákon, vyvolává nostalgické vzpomínky na původní stejnojmennou komiksovou klasiku. Přesto se v tradici díla, které ho inspirovalo, snaží jít zcela originální cestou. V čele hereckého obsazení stojí Regina Kingová, představitelka Angely Abarové, nositelky dvou masek – hlavní vyšetřovatelky policejního sboru v Tulse a také matky tří dětí. V seriálu se dále představují Jeremy Irons v roli stárnoucího a panovačného lorda z britského panství, Don Johnson jako Judd Crawford, náčelník policie v Tulse, Jean Smartová coby federální agentka Laurie Blakeová a Tim Blake Nelson v roli detektiva jménem Looking Glass. (HBO Europe)

(více)

Recenze (183)

Nin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu velký respekt, že to pojali takhle. Určitého ducha předlohy tam vidím, myslím, že to původnímu komiksu nedělá žádnou velkou ostudu. Mně osobně se to však tolik nelíbilo. Zaprvé na to, že je to poměrně dost přímé pokračování Strážců, tak bych nečekal, že velká část děje bude o problémech černochů. V seriálu je to poměrně slušně vymyšlené a dává to docela smysl, ale prostě u těhlech superhrdinů by mě zajímala jiná témata víc. Příběh je slušný a naschvál zamotaný. A tady přichází u mě velký problém. Ten seriál je šíleně dlouhý a natahovaný. Střídají se v něm naprosto epické scény se scénami podprůměrnými. U mě osobně přibližně v poměru 1:1. Například Ozymandiovy patálie s klony mi přišly vyloženě otravné. Také ten příběh není až natolik geniální, aby musel být tak zamotaný a divák musel tolik dílů (tolik hodin!) čekat na rozuzlení. V hodně věcech je seriál Watchmen fakt skvělý a hodný respektu, v některých je na zabití. (6/10). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to... docela ok. Místy dokonce dost dobré :+ Výkřiky o nejlepším seriálu / dílech roku jsou teda docela mimo, rozjezd to má slabý, ale čím blíž do finále - a čím víc se blíží motivu předlohy - tím je to lepší. Jednak proto že postupně odsune na vedlejší kolej ze začátku dominantní linku o rasismu, která je sice zajímavá ve flashbacích do historie, ale v současnosti už je její pokračování vyloženě směšné, ale hlavně pro to že ústřední roli víc přebírají staré postavy z komiksu, které jsou o pár řádů zajímavější než ty nové. Nad Veidtem a tím co se mu děje je sice nutné moc nepřemýšlet (a tedy nejen nad tímto, blbostí je tu pořád dost), ale je to originální a zábavné, takže whatever. Nejdůležitější je Lindelof se uklidnil a mnohem líp než dřív pracuje s "mysteriozností" a tajemnem, mnohem víc se krotí a místo stupidních mindblowing wtf šoků se snaží dost úspěšně vše předem naznačovat, takže dílky skládačky zapadají postupně přesně tam kde je už nějakou dobu čekáte. Vlastně se dá říct že tu není nic co by mě nějak zásadně překvapilo - a to je tady moc dobře. Musím Lindelofovi uznat, tohle není špatné ani ve smyslu kvalit seriálu a jeho dotažení do konce, ani ve smyslu navázání na předlohu... i když to na ní pořád spíš parazituje než aby ji to nějak rozšiřovalo. Aspoň ji to brutálně neznásilňuje jako ty nové pokusy Manhattan vs Superman či co to má být. Alan Moore by tohle samozřejmě taky nenáviděl, ale asi ne až tak moc. Akorát tu slzupudnost finále si mohli odpustit, to bylo hloupé a k předtím výborně představené postavě hrubě nesedící. 8/10 ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Ač obecně nejsem fanda binge-watchingu u podobných seriálů, protože člověk nemá dost času nechat si danou epizodu "rozležet v hlavě" a případně diskutovat s fanoušky na internetu, tak zrovna Watchmeni jsou pro binge v podstatě stvořeni. Lindelof je machr nad machry! Po počátečních rozpacích se z Watchmenů vyklubal dost možná seriál (minisérie) roku! NOTHING EVER ENDS! P.S.: Vůbec netuším, jak to bude fungovat na člověka původním komiksem, případně alespoň filmem - kde je ovšem zase problém s odlišným koncem, nepolíbeného. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lindelof vážne prekvapil a to najmä tým, že odpovedá na položené otázky, čo nie je zrovna jeho charakteristická črta. Veľa nezodpovedaných ich nezostane, a možno sa v tom skrátka vyznajú viac len fanúšikovia a znalci predlohy. Ale aj pre nás laikov ide o komplexný, prehľadný seriál, kde znalosť predlohy nie je nevyhnutnosť. Sériu by som rozdelil na dve časti. V tej prvej sa na stôl rozhodia kúsky puzzle a v tej druhej sa z nich skladá celkový obraz. Prvé štyri diely by som späťne ohodnotil troma hviezdami, tie nasledovné piatimi. Takže celkové hodnotenie je suchý aritmetický priemer. Inak si asi neviem predstaviť, ako by mohol Lindelof viac potešiť fanúšikov predlohy, čo hovorím z pozície onoho laika. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Moc nesdílím místní negativní přesvědčení. Přijde mi to super. Je to sice jiné jak film, ale i tak dobré. Předlohu sice neznám, ale asi to z ní nemá moc společného. Odehrává se to 34 let po filmu a svět je úplně jiný, než jak ho známe my. Všude panuje strach a ani policie není v bezpečí. Seriál hraje dost na rasovou stránku. Buduje se tu silné rasistické hnutí, které věří v nadřazenost bílé rasy. Akce je dost povedená a hudba je taky dost dobře zvolená. Postupně se dostáváme do tajů tohoto světa a poznáváme jeho pravidla a zákonitosti. Samozřejmě se to neobejde bez nových postav a nečekaných zvratů. Vrátí se i pár těch starých, ale v podání jiných herců. Finále je vážně promakané, protože mě dost překvapilo a je i trochu otevřené. Doufám, že tento seriál dostane další sérii. "Moc mu to žvaní." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Výborná věc, vypilovaná do nejmenšího detailu. Začátek tak trošku navnadí na něco jiného, aby Vás to zhruba v půlce poklepalo po rameni a ukázalo, že jdete trošku jiným směrem. Dokonalé flashbacky to hlavně v závěru všechno fantasticky lepí dohromady a dávají dohromady seriál, který nelze označit jiným slovem, než výtečný. (oblíbené postavy: Angela, Adrian, Cal, Will) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem se nemohl do seriálu zakousnout, trochu jsem se ztrácel, snažil jsem se spojovat přetržené provázky s filmem (komiks jsem nečetl), ale potom jsem byl pohlcen. Vrchol seriálové tvorby roku 2019! ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Pár věcí bych rád vyzdvihl - jednak velice promyšlený a komplexní scénář a zápletku, druhak dobrý výběr herců, zvláště ve vedlejších rolích a nakonec rozhodně hudbu od Treznora a Rosse v kombinaci s klasickými skladbami, které měly sílu a byly použity většinou ve správné momenty. Co ovšem oproti Moorově původnímu komiksu - a jeho filmové adaptaci - až bolestně chybí je větší ambivalentnost charakterů. Ačkoliv u některých vedlejších postav se u seriálu tvůrci snažili o jejich plastičnost a nejednoznačnost, hlavní postavy - i záporné - byly poněkud černobílé (a to není žádná narážka na ústřední téma seriálu). A navíc zde bylo bohužel až moc patrné, že Moorův promyšlený filozofický koncept zde byl buď nepochopen nebo záměrně roztříštěn. Jinak si nedovedu představit proč, když Moore záměrně udělal z Dr. Manhattana bytost, která už není schopná skutečné empatie, protože se vzdálila ve své "božskosti" příliš lidskému, je zde napasována do role milence/manžela, což krom porušení geniálních záměrů původního tvůrce nedává v podstatě absolutně vůbec žádný smysl v samotném příběhu (asi nejnesmyslnějším faktem zůstává, proč právě ze všech žen světa Angela?). Rasistický kontext je zajímavý - i když motivace té záporné strany mohly být více rozvinuty - ale řekl bych, že původní komiks Strážců měl mnohem širší a větší záběr, což se mi na něm líbilo - nešlo zde jen o problémy etnické či rasové, ale problémy takříkajíc všelidské a koncept dobra a zla, případně jeho neurčitosti, byl v původním díle pojat mnohem hlouběji a mnohovrstevnatěji. Nicméně shrnuto a podtrženo i tak moc dobrá práce a zajímavé navázání na jednu z nejlepších grafických novel všech dob. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Navázání na původní Watchmen univerzum sociálně kritickou blaxplotací nemusel být tak špatný nápad, pokud by se dalo uvěřit, že se jedná o autorský záměr a ne jenom vypočítavý business plán Warnerů v čele s markeťákem Lindelofem, který se nikdy rasové problematice nevěnoval a já tak nemám důvod si myslet, že to není jen další bohatý bílý korporát, který se snaží přiživit na současném společenském pnutí v USA, které je mu jinak samosebou na salámu. Ve Watchmen se tento připosraný přístup "chceme být strašně jedovatí a radikální, ale nemáme na to odvahu ani kapacity" objeví pak skoro ve všech dílčích tématech. Vedle té bandy uvzdychaných amatérů v rolích kladných protagonistů pak nechtěně vypadá post-KKK komunita Rorschachů se svojí chladnokrevností, disciplinovaností a trpělivostí jako nejatraktivnější pilíř celého univerza, což asi původně nikdo moc nechtěl. Největší problém je ale v tom, že jakkoli se série zaštiťuje původním dílem Alana Moora, tak není schopné udržet jeho nejsilnější devizu a to onu bolestivou morální ambivalenci. Zatímco hořkou pravdou původních Watchmen bylo, že existenci lidstva je schopno zachovat pouze skrze správně načasovanou genocidu a jediní strážci tohoto tajemství byli samozvaní hrdinové, kteří se se zapřisáhli boji proti zločinu, seriál není schopný s touto hořkou pravdou pracovat a trvá na své infantilní tezi, že zločin musí být potrestán, nehledě na důsledky a ideálně s rádobyvtipnou hláškou k tomu. S Moorem tohle pak nemá prakticky nic společného. Je to jen další infantilní projekt, kde se všichni mračí, mluví sprostě (hoodně na sílu mimochodem) a odehrává se to v noci, aby měl člověk pocit, že se dívá na seriál pro dospělý. Nepopírám každopádně, že to není občas zábava. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

No epizody 5. až 8. jsou splněným snem Alana Moorea a všech fanoušků jeho mistrovského díla, kteří se ptali, jak to s tím na sílu zachráněným alternativním světem vlastně dopadlo. Spolu s postavami se ztrácíme ve spleti pamětí a informací, stylů a vyprávěcích vzorců, přičemž je příjemné pod tím vším cítit, že tvůrci mají základní linii seriálu pevně v rukou a přesně vědí, co nám vlastně chtějí odvyprávět. Co trochu chybí? Silnější start, ve kterém by se staří známí s novými klíčovými hráči objevovali na scéně méně mechanicky, ve chvíli, kdy se ještě ve čtvrté epizodě v podstatě pracuje na expozici důležitých postav a informací, tempo trpí. Především však (stále samozřejmě velmi chytře vymyšlené) zápletce s Rorschachovým rasistickým odkazem a boji proti xenofobním tendencím americké společnosti chybí svěží ambivalence původního komiksu i Snyderova filmu. Tam každé správné rozhodnutí bylo vykoupeno morálním dilematem, které ve čtenáři/divákovi uvízlo na dlouhou dobu. Náznaky tu jsou, to né že né. V posledním díle je ale zkrátka všechno na svém místě. Což mě jako milovníka nejednoznačnosti morálního stanoviska původního textu lehce frustrovalo. Lindelof ale odvedl dobrou práci, tak uvidíme, jestli dostane možnost dosáhnout ještě výš ve druhé sérii. 85 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pamätám si keď so čítal komiks prvýkrát. Tie zimomriavky. Potom film, ktorý som v mojich 19 hltal niekoľko krát, všetky verzie a stále ho považujem za najlepšie spravený komiksový film. Tešil som sa na to. Mal som aj obavy. Seriálu nemožno vyčítať nápaditosť ani scenáristickú zručnosť. Všetko zapadá na správne miesto, je to vyrozprávané umne. Herecky až na hlavnú černošku Reginu Kingovú, sú všetci v pohode. Funguje to v rámci uzatvoreného príbehu, ktorý využíva hojne odkazov ale aj citácií z klasického komiksu ale ide si aj svojou vlastnou cestou. Bohužiaľ látka, ktorú si tvorcovia zvolili priniesla viacej sklamaní než zimomriavok. Moore tvoril komiksy, kde sa dotkol aj silných ženských hrdiniek aj rasizmu. Ale jeho postavy mali značne archetypálny účinok. Dr.Manhattan by nemal dôvod sa správať tak ako tu/ o jeho výzore tiež pomlčím. Logicky meníme bielych ľudí na čiernych? Nie som rasista ale mám pocit, že toto už je trochu moc. Rovnako snaha byť pro americký, kritický voči rasizmu a vytvoriť smiešnu utópiu, ktorá je ešte k tomu nezaujímavá. Veidt v akejsi sebaparódií, ktorá nevie predvídať. Seriál vychádza z toho, že postavy sa zmenili, senilnejú a v prípade Dr.Manhattana znova nadobúdajú emócie. Neberiem to. Aj vďaka predlohám alebo Johnsonovu komiksu Doomsday Clock. Nefunguje to pre mňa ako fanúšika a pozerať to, bolo utrpenie. Dávam hodnotenie, aké dávam za robotu aká bola na tom odvedená. Je to tam cítiť. Ale nie je tam ani jedna poriadne pamätná scéna. A hlavný nepriateľ rasizmus je... och... veľmi samoúčelný. 1. séria - 55%. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Quis custodiet ipsos custodes?" _____________ Brilantná a svojim spôsobom skutočne netradičná pocta jednému z najdôležitejších komiksov všetkých čias – Watchmenom. Som naozaj ohromený... Zo začiatku sa to tvári iba ako spleť príbehov, ktoré spolu navonok nijako nesúvisia, ale postupom času sa každou ďalšou epizódou vždy odkrýva viac a viac nových informácií a v závere sa už jedná o čistokrvné a plnohodnotné pokračovanie Mooreových Watchmenov. Vďaka tomuto postupnému odhaľovaniu a geniálnej výstavbe príbehu kvalita každou epizódou stúpala vyššie a vyššie, skutočne skoro každá časť bola lepšia ako tá predchádzajúca! Okrem toho majú seriáloví Watchmeni aj parádny vizuál, v ktorom obraz, kamera a zvuk spolu tvoria skvostnú audiovizuálnu lahôdku a pozerá sa na to naozaj dobre (soundtrack a ten štýl, ktorým je to točené mi miestami poriadne pripomínali Mr. Robota, to ma na tom fakt zaujalo 😄). Spomedzi hercov bezkonkurenčne vedie Jeremy Irons a spomedzi postáv Dr. Manhattan (úplne ma dostal, aj napriek tomu, že bol iba v 2-3 epizódach). Naozaj už nemám, čo dodať, možno už iba to, že seriáloví Watchmeni bezpochyby predstavujú must-see záležitosť pre každého fanúšika Mooreovho komiksu. PS: Dokonca je to ešte o trochu lepšie ako Snyderov film z roku 2009! _____________ "Who am I? If I knew... I wouldn't be wearing a fucking mask!" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po troch dieloch som to vzdal. Klady: veľkolepá výprava, bezchybné efekty, kvalitné prehľadné a tak akurát krvavé akčné scény. Proste celkovo technická stránka je perfektná a vôbec to nevyzerá ako seriál ale ako drahý blockbuster. Zápory: extrémne pomalé tempo, ústredná zápletka s dnes strašne nadužívanou témou rasizmu ma vôbec nebavila. Prakticky komplet nesympatické postavy na obidvoch stranách barikády na čele s extrémne protivnou hlavnou hrdinkou. Tým pádom ma fakt nebavilo čakať, jak sa táto zápletka vyvrbí. Z troch tohtoročných komixových seriálov (ďalšie sú Umbrella Academy a The Boys, ktorý dopadol asi najlepšie) som sa najviac tešil na Watchmenov, ale nakoniec ma bavili najmenej. Asi som už na okostýmových panďulákov príliš starý a to že je to natočené v R-ku z toho nerobí dospelácky prístup. 4/10. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Rozhodně po vlažném začátku vše ke konci zapadá a scenáristicky se podařilo skvěle navázat na Mooreovu klasiku. Tolik mě nevzaly za srdce nové postavy, hlavní hrdinka a chtělo by to další sérii, na rozvíjení postav v nového světě. Komiks jsem četl nedávno, o to intenzivněji na mě seriál působil, ale nejsem si jistý, zda to ocení širší publikum, které klasiku nečetlo. Rozhodně o třídu lepší než filmové zpracování původní knihy..... 80% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Seriál Watchmen najprv ponúkne presne to, čo divák chce. Detektívku, kde sa negatívne postavy s ničím neserú a pozitívne za nimi nezaostávajú. Samozrejme nechýbajú divné až smiešne kostýmy. Veľké množstvo postáv, ktoré sa priamo či nepriamo ovplyvňujú, a to či už svojou prítomnosťou, alebo minulosťou (občas budúcnosťou). Na záver všetko zaklapne, prídu prekvapenia, nečakané súvislosti a skvelo odprezentovaná love story. Po dlhej dobe som bol zasa u nejakého seriálu zvedavý, ako to všetko len môže dopadnúť. Bohužiaľ sú tu vady na kráse. Herci rozhodne nie sú áčková liga. Niektoré dejové línie dostali zbytočne veľký priestor. Záverečné vyriešenie neriešiteľného dosť pokulhávalo v odolnosti materiálov. Rozhodne však navnadilo k znovu prečítaniu legendárneho komiksu. ()

cinefob

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzdal jsem to v průběhu pátého dílu. Nikdy jsem se moc nezamýšlel nad konceptem maskovaného hrdiny. Proč taky, že? Tento seriál mně však nepřiváděl k ničemu jinému, jenom k úvahám tohoto typu. Ti původní Watchmeni Alana Moorea měli tohle zřejmě jako jeden ze svých hlavních záměrů, tady, dovolím si tvrdit, i přes sarkasmus jedné z postav, se pocit absurdnosti celého konceptu dostavoval ze zcela odlišných důvodů. A Jeremy Irons, můj Bože..., asi jako Jan Tříska v Black Eagle s Jean-Claude van Dammem. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Přesně proto je Damon Lindelof můj oblíbený tvůrce. V už tak atraktivním alternativním vesmíru, který svou originalitou a neokoukanými nápady hravě strká všechny marvelovky do kapsy, rozjíždí vlastní příběh, který svou výstavbou sice připomíná Lost, ale na daleko menším prostoru, kde má všechno své místo, začátek i konec. Lindelof chytře vodí diváka za nos, sype na něj další záhady, tajemství a pro tento vesmír typické bizarnosti (tady si nelze nevzpomenout na Twin Peaks nebo x-menovský Legion), aby na ně ale v druhé polovině série krásně odpověděl a příběh i k mému překvapení hezky uzavřel. Do toho připočtěme velmi silnou režii, uměleckou práci s kamerou a zábavné pointování jednotlivých dílů, které nefungují jen jako součást celku, ale i jako opravdové orámcované epizody. I přes občasné pomalejší tempo je to přesně ta kvalita filmařiny, kde hltám každý záběr a každou přesně dávkovanou informací, byť je pravda, že jsem se zprvu v postavách (není jich málo) trochu ztrácel a chvíli trvalo, než si to sedlo. A Jean Smart by si zasloužila svůj vlastní spin-off seriál, tak boží v roli agentky Blake byla. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

První třetina seriálu celkem nuda a druhá už se rozjíždí a závěr je povedený. Doufám že se v tom nebudou chtít plácat dalšími zbytečnými sériemi. Za mě 64% :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Relativně geniální to bylo do bodu dokud divák nevěděl na čem je a postupně objevoval a skládal dílky skládačky dohromady, přesně tak jak filmaři chtěli.. Problém je v tom, že onen poskládaný obraz není, v úplném finále, zdaleka tak dechberoucí jak se celou dobu jeví.. je to trošku škoda.. Zvláště když posledně ze mě Lindelof, s naprostou suverenitou, skrz Leftovers udělal emoční sekanou. ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Kámoška Spider-Mana míří na Amazon

Kámoška Spider-Mana míří na Amazon

20.06.2021

Přestože studio Sony Pictures uzavřelo nedávno distribuční spolupráci se streamovacími službami Disney+ a Netflix, svůj nejnovější spidermanovský spin-off pošle údajně na Amazon Prime Video. Silk –… (více)

Filmový Blade má novou scenáristku

Filmový Blade má novou scenáristku

06.02.2021

Marvel zase jednou přepisuje historické tabulky. Vůbec poprvé totiž najal pro jeden ze svých filmů – konkrétně filmového Bladea – černou scenáristku. Stacy Osei-Kuffour má na kontě několik velice… (více)

Reklama

Reklama