Reklama

Reklama

Dovolená v éře páry

(pořad)
  • angličtina A Holiday in the Era of Steam (festivalový název)

Obsahy(1)

Vítejte v éře páry, v době tvrdé práce, chudoby a velkých sociálních rozdílů. Unikátní docureality nás zavede do továrny 19. století, kde naši protagonisté stráví dva měsíce. Zažijí dřinu, hlad i okamžiky úspěchu... Moderní doba se všemi výdobytky se našim protagonistům vzdaluje s každým ujetým kilometrem. Cestují nejen do bývalé textilní továrny v Žamberku, ale především cestují v čase. Kde se pomyslná ručička zastaví? Zkusit si žít v jiné době bylo snem každého účastníka. Nikdo z nich si však ani z části nedovede představit, co ho čeká. Tři skupiny lidí s pěti členy různého věku budou pracovat po dobu 8 týdnů v parní manufaktuře z konce 19. století. V době, která s sebou nesla technický pokrok a velké sociální změny. Pro nás však bude nejdůležitější postupná emancipace dělnictva. Dokáží prosadit své zájmy a požadavky? Poperou se s chudobou a těžkou dřinou? Továrna se právě otvírá… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Garch 

všechny recenze uživatele

Skvěle vymyšlená, vypravená a realizovaná historická rekonstrukce. Dvouměsíční dělnický pobyt v období průmyslové revoluce a Národního obrození přelomu 19. století. "Reality show", jaká nemá v TV obdoby. Kamera a střih také na vysoké úrovni. A především: ohromný kvalitativní posun oproti prvotině (z protektorátu). navíc, skutečně hodně přitvrzené životní podmínky: nevíte jak na to, nebudete jíst. Klobouk dolů před "dělníky", kteří si vše opravdu tvrdě odpracovali. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tahle "dokureality" by byla skvělá, kdyby její tvůrci neměli neustálou potřebu ji čímsi "obohacovat". První cca dva díly jsem si vážně užil. Postupem času bohužel čím dál víc převládají prvky, které činí z účastníků spíše poněkud přehrávající herce než "autentické" dělníky. Ještě bych jim uvěřil tu stávku, byť řeči "když nám nezvýší plat, můžu jít jinam", vyznívají poněkud nepřesvědčivě a hloupě. Ostatně, nekonečné diskuse jsou po mém soudu i čistě divácky vůbec nejslabší částí celého seriálu. I bych pochopil snahu přiblížit takové dobové aspekty jako jsou národnostní třenice, volby či hilsneriáda (klidně by se to ale obešlo i bez nich), co mi ale vážně vadilo, to byla celá zápletka se směnkou, s černým jezdcem, výstupy věštkyně a Františka a jiné podobné nesmysly... Vážně by sama práce a běžný život v 19. století nestačily? Bylo nutné z toho za každou cenu dělat jakousi šou s kriminální a snad dokonce "mysteriózní" zápletkou? Škoda. Potenciál to rozhodně mělo, ale méně je i v tomto případě daleko více... Celkový dojem: 65% Zajímavé komentáře: Marze ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a místy i zábavné. První díl - drsné historické období mi byl blízký, protože jsem psal bakalářskou práci o změnách krajiny na Kladensku, Mostecku a v Českém krasu v období průmyslové revoluce. Účastníci museli být pěkně překvapeni. Vstupy s historickými vysvětlivkami se mi tedy zdály zbytečné a rušivé. Nejpůsobivější byly drobné radosti a potíže jako třeba nalezení hub k vylepšení polévky. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Možná by bylo lepší přiblížit danou dobu poněkud líp, než když si amatéři hrají na začátky "dělnického" hnutí...Cejnková v plné parádě. Pak se nedivme, že ČT pořád kňučí, že nemá prachy...vsadím se, že to stálo řadu milionů, protože se přiživil kdekdo. A zábavnější a zajímavější pořady (zejména originální české cestopisy) jsou prý "moc" drahé. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (1)

  • Továrna, ve které se natáčelo, se nazývá Vonwillerova továrna. Továrna mimo jiné, v době uvedení pořadu, slouží i jako muzeum starých parních strojů a technologii. Továrna byla postavena v roce 1838 švýcarským obchodníkem Mikulášem Vonwillerem, po kterém nese i svůj název. Výroba textilií v této továrně byla ukončena v roce 2007. (Skarface)

Reklama

Reklama