Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton! Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. Dcery se ovšem do běhání nehrnou. Mají úplně jiné starosti. Nejstarší Marcela (Tereza Kostková) čelí dennodenně průšvihům svých tří synů a jejich otec Karel (Ondřej Vetchý) ji už dvacet let neumí, nebo nechce, požádat o ruku. Prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) touží po dítěti, jenže pro něj zatím nenašla toho pravého tatínka. Její biologické hodiny bijí na poplach. A nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) sice chlapa má, ale ten chlap má jeden zásadní háček – manželku. Zamilovaná Kačka přesto lpí na vztahu bez budoucnosti. Je zřejmé, že dcery mají momentálně úplně jiné priority než běžecký trénink. Svérázná maminka Věra proto musí napnout všechny síly, aby rodinnou štafetu přivedla přes řadu překážek a komediálních komplikací na start Jindřichova vysněného maratonu. S běháním je to úplně stejné jako v životě. Důležité je vydržet a nevzdávat se, když cíl je na dosah… (CinemArt)

(více)

Recenze (775)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Ženy v běhu jsou oslavou středostavovského způsobu života, jehož naplnění v současnosti uniká stále více lidem. Stylové byty, žádná traumatizující práce, rodinná pospolitost u bohatě prostřeného stolu na venkovské chalupě, pravidelný pohlavní styk ve středu, všechny pěkné chvíle natočené na videokazetách. _________ Svět, kde neexistují sousedé, chudoba, politika, internet a kdokoli, kdo by nechtěl patřit ke střední třídě. Být na tom opravdu špatně je nemožné, být bohatší je fuj, jak ukazuje příklad Kaččina šéfa, být jenom trochu alternativní taky, viz promiskuitní malíř. Jenom poctivý střed, nic jiného a nikdy jinak. Zaopatřit se, vdát se, rodit děti, zhebnout, nechat se zpopelnit a vláčet v batůžku na maratónu; žádné další horizonty. ________________________ Možná je to na záměrně neprovokativní a schválně uměřený film příliš příkré hodnocení. Co je špatného na tom, odpočinout si večer u něčeho, co tak nějak vzdáleně připomíná reálný život? Není v tom filmu aspoň trochu vzpoury, že ty ženy přece jenom někam vyběhly? _________Ve skutečnosti se tu ženám nedopřeje ani trošička rozletu. Umožňí se jim vedle domácích prací jen další dřina a pocení při běhu, který přinese pouze sňatek s chlápkem, na nějž budou dřít doma. Jistěže nejde poznat, kam přesně se budou ubírat vztahy všech dcer, ale rodinné předpoklady a vzory už tu jsou. _______________ Doba a společnost se dnes vyvinuly natolik, že západní romantická komedie zamezuje obojí ztrátě – jak v soukromém, tak v profesním životě. Česko roku 2019 se ovšem pořád nachází mezi zaostalými společnostmi, kde tvůrci filmovým postavám zabraňují v dilematu a rovnou je zbavují traumatu, že by mohli přijít o práci a osobní realizaci. Jsi žena, žádnou nepotřebuješ. Stačí ti snubák, dítě a pes. _____________ Námitka, že muži jsou v těchto komediích zobrazováni tak, že ani oni se bez žen neobejdou, neobstojí. Žádný z nich se tu necítí neúplný, nikdo na ně nevyvíjí nátlak to změnit a nakonec i to, co žena považuje za krizi, je pro ně zábava a pohodový stav. Když já dělám doma bordel, o nic nejde, když ho máš doma ty, ženo, je to tvoje ostuda. ______________ Tak takhle my si tady žijeme. Respektive, takhle o nás smýšlejí filmoví tvůrci, kteří tu chtějí být nejúspěšnější. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapí mě, pokud půjde o jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů tohoto roku. Tomáš Hoffman dobře ví, jak oslovit dost široké spektrum diváků. Jde to poznat i na skladbě hlavních hrdinek, z nichž každá zastupuje (a oslovuje) jinou generaci. Navenek ideální produkt pro vícegenerační „dámskou jízdu“. ___ Film se zpočátku navíc jeví jako jedna z vkusnějších českých komedií. Obstojně zvládnuté řemeslo a dobře sehraní herci však ve skutečnosti jen pomáhají zamaskovat, že lacinost humoru a míra sexismu je srovnatelná s komediemi jako Padesátka nebo Bajkeři. Možná ale máte laťku nastavenou jinak a kameňákovský humor založený na replikách jako „Jeho Kolík mi otravoval moji Fanynku“, na soutěžení ve skládání slova „HOVNO“ z písmenkové polévky nebo na neúspěšné snaze Ondřeje Vetchého nasadit kondom na okurku, vám nebude připadat nijak urážlivý. Humor je jinými slovy otázkou individuálního vkusu a každému sedne něco jiného, což je naprosto v pořádku. Ženy v běhu je ovšem bolestivé sledovat také coby ukázku toho, jak si většina českých tvůrců představuje filmy o ženách a pro ženy.___Hrdinky zpřítomňují ty nejobehranější stereotypy a jsou definované výlučně svým partnerským životem (resp. jeho neexistencí). Vnitřní sílu a životní štěstí nacházejí díky mužům, ne díky tomu, že by překonaly samy sebe. Běhání je pouze prostředek k tomu, aby se s někým seznámily, vyšly svému (zesnulému) partnerovi vstříc nebo vyřešily vztahové problémy.___ Marcela zosobňuje typ ženy v domácnosti oddaně obskakující partnera. Zjevně jí nevadí, že se partner chová jako malý kluk a ke stejně nezodpovědnému přístupu vede všechny syny. Veškeré jeho sexistické chování bohaté na urážení a ponižování partnerky má omlouvat to, že v závěru, poprvé a naposledy za celý film, projeví jistou citlivost. Všechno je dosavadní jednání je mu tím odpuštěno. Bára pro změnu definována pouze touhou realizovat se jako matka a Kateřina tím, že se nerozumně upíná ke staršímu bohatému muži a nedokáže udělat rázné rozhodnutí.___Jeden (mrtvý) muž tedy ženy přiměje, aby začaly běhat, jiný je pak běhat naučí a další, neméně dokonalí (psy a děti milující) partneři, se postarají o to, aby v životě našly hledané štěstí. Nechybí ani vtipkování o špatném orientačním smyslu žen. Žádná žena pohledem filmu zkrátka nemůže být úplná, pakliže nemá dítě a partnera (omilostněny jsou akorát ženy, jejichž partner zemřel, byť život dotyčné v jistém ohledu nadále řídí).___Ostentativní product placement, nelogické (resp. nekonzistentní) jednání postav, prudké změny tónu od sentimentálního sledování home videa k jednoduchému situačnímu humoru, nevyrovnaný rytmus nebo vytváření pseudokonfliktů kvůli natažení stopáže jsou v daném kontextu v podstatě jenom drobnosti. 40% Zajímavé komentáře: Tetsuo, NinadeL, InJo, Marze, Remedy, Elyssea, AnkaF, raikonen16 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem byl zvědavý a ve finále jsem ani moc nelitoval. Tenhle film je jednoduchý, v tom kladném i záporném významu - není téměř primitivní a zároveň je skoro stoprocentně romantický - takže už od začátku poznáte, jak věci skončí. Jen ten Martin Hofmann vypadal docela ztraceně, to bych ale přičetl mládí Martina Horského, který má za sebou jak otřesné, tak průměrné projekty (Na vodě, Láska je láska). Právě proto nežehrám, že tvůrce zobrazil jen základní lidské typy a místo sofistikovaných postav napsal roli pro praštěnou a lehce sobeckou postavu Ondřeje Vetchého a počkám si, co bude dál. Na druhou stranu je tenhle snímek víceméně spotřební zboží, ale i přesto ten miliontý divák za měsíc a něco vyrazil dech i mě. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tohle je příjemňák jak poleno ! Není to vtip sem, vtip tam, ale z filmu jde neskutečně pozitivní energie. A chlapi toto je message pro Vás. Ženy v běhu jsou pro nás může vysloveně dar z nebes. Jdi na to se svou dámičkou, on ti ji film příjemně uvolní, takže si ušetříš práci, navíc ti zaručuju že při některých scénách zejména Ondra v tomto ohledu rozdává humor po vagonech. A když se nepobavíš, nevadí , máš tam na 90 minut hezký ženský .No a pak si doma, milej chlapče doběhneš bud do pelechu nebo do kuchyňě podle priorit každýho soudruha pro zaslouženého odměnu. Hlavně nepřiznej, že se ti to líbilo, aby si působil obětavě, to je nejlepší, pak tomu tady v klidu anonymně můžeš dát velký hodnocení. Film je skvělej i jako odpustek, když si třeba víc v nějaká útulničce víc přebral a tvůj ranní příchod nebyl oceněn aplausem, hoď druhej den do placu pak vstupenky na biják a pak už jen sleduj jak tají ledy. Jo a ještě věc Martin Hofmann je král roku 2019, prostě ten chlap to v sobě má a válí v seriálu i ve filmu jak démon. A to nízký hodnocení ? No, tak pokud chceš mít party jako když zhasne, pozvy tam Mattyho, Tetsua a další filmový kritiky, protože pak jedinej úsměv na takový party bude ten, co si vygoogluješ. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já jsem se po shlédnutí filmu Ženy v běhu stal okamžitě po příchodu domů mužem v běhu. Nasadil jsem neposlušné tenisky, kraťasy, mikinu a vyrazil s větrem o závod za lepším zítřkem. Po běhu jsem si uvědomil, že mi je tak dobře, jako když jsem sledoval tento, Američan by řekl, "feel good" film, na který se hrozně hezky kouká. A nejenom na něj, ale i na děvčata nebo krásné záběry na Prahu. Super! Je vidět, že Martin Horský je člověk na svém místě a za ta léta si vytvořil rukopis hrozně příjemných komedií, které film za filmem povyšuje kvalitou na další úroveň. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $9,130,000▐ Veľmi milé pohodové prekvapenie. Konečne sa točia aj v našich končinách účelové, podarené filmy, ktoré majú čosi do seba. Dej upúta už od úvodu, zbytočne trápnym scénam sa tu našťastie vyhýbame veľkým oblúkom. Samozrejme občas príde aj nejaké to klišé, hlavne v druhej polovici filmu pri kryštalizácii vzťahov, tam to troška kazí, brzdí (ináč by som išiel ešte vyššie z hodnotením) ale ináč excelentne úderná romantická komédia. Herci v pohode, skoro by som povedal, že taká česká Láska nebeská. /videl v kine 2x: 85%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEŽ TÁTU ULOŽÍME, MĚLI BYSME MU SPLNIT POSLEDNÍ PŘÁNÍ – UBĚHNOUT MARATÓN…“ /// Ženy a život. Samý klišoidní situace (včetně svéráznýho rodiče a roztomilýho (?) nešiky Vetchýho), který mají vehnat slzu do oka. A jelikož se to veze na romantický a optimistický vlně a každá z žen své štěstí najde, bude to mít hodně fanynek. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zadara bych se žádnou holkou nebyl. 2.) Chystám se umřít a nevím, jaký vyslovit poslední přání. 3.) Stará začala běhat. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jasná česká komedie roku nabitá skvělými herci, pozitivní energií, trefným a vkusným humorem, skvěle zvládnutou romancí i zajímavými zvraty. Vetchý a Hoffman jsou aktuálně největší borci na české komediální scéně a Kubařová je neskutečná kočka. Velmi se mi film líbil. 80% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Děj strašně předvídatelný, což ale nevadí, protože se člověk od srdce zasměje :) Vetchý a "jeho děti" neměli chybu. Určitě si pustím znovu a velice ráda :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka alá Pilcherová, ale já si báječně odpočinula a viděla sympatické tváře samozřejmě v čele s Ondřejem. a třeba Zlatkou.... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Bezva herci, ale pro mě příliš laciný humor a ty šťastné konce na všech stranách, to bylo taky až moc. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jeho Kolík mi otravoval moji Fanynku." Začnu zostra - běhalo se tam fakt hrozně, o mým milovaným nohejbalu se jen mluvilo a Kačka byla příjemná jak připínáček ve spoďárech. Jenže pak jsou tu pozitiva - úsměv Báry, mluvící skříň nebo dokonalej soulad pragmatický Marcely s flegmatickým kancem Karlem. To mě bavilo, navíc jsem se naučil vybrat správnou okurku k nasazování kondomu a začal jsem uvažovat o častějším zařazení písmenkový polívky do jídelníčku. Prostě jsem viděl jenom takovej milej film a ono to někdy stačí ke spokojenosti. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že na jednu stranu tenhle film ženy vybízí k sebedůvěře a oslavuje sílu, která může vzniknout, když se ženy spojí. Na druhou stranu ale ženy zobrazuje jako jednoduché živočichy, kteří mají v životě jeden jediný cíl - najít si chlapa a všemi možnými prostředky ho přinutit, aby jim nasadil prsten. Nejsem si jistá, jestli tím chtěl Martin poukázat na tohle smutné nastavení společnosti nebo má za to, že to takhle prostě na světě chodí. Každopádně se mu nějak podařilo najít v tom rovnováhu a nastavit příjemně bojovnou atmosféru, která diváky skoro až vybízela k tomu, aby se zvedli a začali běhat. Zkrátka, holky mě moc bavily a Ondra blbce taky zahrál dobře. Příště půjdu zas. 4* ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nečekaně legrace. Nebylo to tak trapné, jako občas české komedie umí být. Bylo fajn, jak se všichni kolem v kině smáli, občas někdo vykřikl: „Jak u nás doma.“ A to je asi fajn, ne, jak se diváci dokáží velmi snadno identifikovat s postavami. Samozřejmě celý jejich život byl zjednodušený, ale tak nebyla to sonda do života tří/čtyř ženských, ale vlastně romantická komedie a v rámci žánru to splnilo, co mělo. Hlavně se to obešlo bez fekálního humoru, takže za mě palec nahoru. Pro mě překvapení, že to byla příjemná bezduchá podívaná, opravdu nenáročné podívání a neurážela intelekt diváka, protože se ani nesnažila hrát na něco emancipovaného a hlubokomyslného. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Když jsem nedávno šokovaně zjistil, že toto veledílo vidělo v kinech 1 300 000 lidí (btw.. ne 1 500 000, jak se vám snaží nabulíkovat CinemArt), tak jsem se na to ze zvědavosti podíval. Co na to říct? Podprůměrná a zcela předvídatelná komedie pro lidi 40+, co chodí do kina jednou za rok (takže letos to vyšlo na Běhny v žehu). Všechny postavy nesympatické a chovají se jako slepice a u většiny vtipů jsem jen obracel oči v sloup (ale nepochybuji, že kinosály se otřásaly výbuchy smíchu). Film je strašně laciný ve všech smyslech toho slova a nejvtipnější tak byly scény maratónského závodu, které byly snímány jen v polocelcích, protože produkce sehnala jen cca 30 komparsistů. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Podobné záležitosti mě neuráží, i když ten svět nepoznávám a samotný závod je naprostá fraška. Vypadá to jako lépe nasvícená Ulice, všemu kraluje Vetchého buran domácí, příběh prostřední dcery je kýč roku a začínající vztah rovnou zkopírovaný z předlohy pro Ordinaci, ale musím uznat, že pohodový život všech aktérů je skutečně nakažlivý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trendy střih, laciná látka, optimistické barvy. Teplákovka ušitá na míru širokému publiku, které by možná prospělo, kdyby se začátek poslední třetiny obešel bez tradičních pseudokonfliktů a celá ta dopředu nalinkovaná trať byla uběhnuta jen v lehkém komediálním tempu. Jednu upocenou hvězdu navíc přidám za Vetchého, speciálně za jeho výraz, když na balkóně se stopkami v ruce odhalil partnerčin progres. Tyhle role neškodných ješitů mu jdou náramně.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„No, cos dělal?!“ - „Nebuď drzej!“ A samozřejmě, házení bahna od těch stejných „kritiků“ jako vždy…Ale to si tento film nezaslouží, i když nejde o žádnou pecku. Ženy v běhu sice mají svou „cílovku“ (do které nepatřím), ale zároveň jsou natočeny tak, aby oslovily i širší publikum, což se zjevně daří. Není to komedie plná úderných hlášek, jde o naprosto nenáročnou oddechovku na jedno použití, ale zároveň takovou, která zdařile pracuje s pohodovou a moc příjemnou atmosférou. Většina postav není nijak zvlášť zábavných (jako spíš sympatických) s výjimkou Vetchého burana, který si pro sebe krade téměř každou scénu, a přestože se humor jeho postavy místy pohybuje na hraně, většinou to ještě ustojí. A scény běhu se podařily natočit tak, aby divák sám měl chuť si jít zaběhat pro radost, což já osobně oceňuju dvojnásob. Vychází mi z toho lepší průměr (doufal jsem, že se pobavím o něco víc), ale rozhodně nejde o žádný průšvih, spíš naopak. „Dneska máme středu.“ - „Já vím.“ - „Nebo se na to po tom běhu necejtíš?“ - „Jasně, že se na to cejtim!“ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Obstojně zrealizovaný produkt pro střední třídu. Nic víc, nic méně. Dalo by se říct, že jsou to takoví kultivovanější Bajkeři, ve kterých vás mohou vytáčet opravdu silně banální pokusy o humor, nekonečný šovinismus Vetchého, anebo velmi vrtkavá soudržnost scénáře. Přesto je výsledek vcelku atmosférický, šlapající a minimálně po stránce romantiky kupodivu fungující. A nikdo tu k mému upřímnému překvapení nesouloží svého nevlastního syna, ani nemá potřebu někoho znásilňovat. Což je u českého filmu v posledních letech v podstatě nepsaným pravidlem. Za to dávám Horskému pár bodů k dobru. A Bokové s Polívkou bych klidně přál ještě nějakou obdobnou romantickou štaci. ()

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Reklama

Reklama