Reklama

Reklama

Pasteur a Koch: Souboj velikánů světa mikrobů

(TV film)
  • Francie Pasteur & Koch : Un duel de géants au pays des microbes (více)
Francie, 2018, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Příběh dvou rivalů na poli zrodu moderní bakteriologie... Koncem devatenáctého století decimují lidstvo děsivé epidemie. Tuberkulóza, záškrt, cholera a mor. Jsou stejně obávané, jako ve středověku. Kde se berou? Jak se přenášejí? Lékaři tápou v nejistotě nejrůznějších hypotéz. Je to otázka dědičnosti? Nedostatku hygieny? Je to trest Boží? Průkopníky bakteriologie, kteří přinesou světu odpověď na tyto dotazy, se stanou dva ambiciózní a zvídaví muži: francouzský chemik, slavný díky svým pracím o bakteriích a konzervaci vína, Louis Pasteur a německý venkovský lékař, Robert Koch, jehož vědecká cesta začala nad mikroskopem, který mu koupila žena, při pátrání nad příčinou antraxu, jenž decimoval dobytek v okolních obcích. Pasteurem a Kochem začíná v lékařské vědě nová éra. Nemoci se již neurčují podle příznaků, ale podle svých příčin. Epidemie ustupují, nevídanou měrou se zvyšuje průměrná délka lidského života. A z chemika i z venkovského lékaře se stali národní hrdinové Francie a Německa. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nevídaný souboj dvou skvělých vědců a posléze vítězství soudnosti nad adrenalinem v náležité vzájemné úctě - tak by tomu mezi lidmi obecně mělo být. Destrukce je vždy především zhoubná. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dokument do telky o dvoch vedcoch. Rozprávač hlbokým hlasom opisuje osudy jedného a druhé. Niečo je hrané, niečo je doplnené fotkami. Pointa ale je, že pokiaľ by medzi nimi nevznikol konflikt, ani jeden by sa vo svojej práci neposunuli. A to platí dodnes. 3 z 5 ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo zdramatizovaný výskum dvoch velikánov, ktorí podľa názvu filmu spolu bojovali, ale v skutočnosti sa zoči voči videli iba dvakrát a nikdy sa navzájom nerozprávali. Boj prebiehal iba písomnou vedeckou formou a vo veľkej vzájomnej úcte. Film objasňuje objavovanie infekčných chorôb a je škoda, že sa nedožili objavenia vírusu ako takého, ktorý bol v ich dobe a vtedejšej technike neviditeľný. –––– Dielo Louisa Pasteura by nebolo tým, čím bolo, bez výskumu Roberta Kocha a naopak. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama