Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Recenze (90)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase film na základě skutečné události, o které jsem vůbec netušil. Jediné, co jsem před shlédnutím tohoto filmu věděl, že půjde o příběh z období po druhé světové válce a tématem bude fotbal. Oboje mě zajímá, takže jsem neváhal. Němci tu ale rozjeli krásný příběh o hledání lidskosti, což mi na přelomu tisíciletí ve filmech trošku chybělo. Standardně Spojenci byli ti dobráci a Němci ti zlí, co způsobili válku. Ale je to tak jednoduché jak to vypadá? Každý určitě pochopí, že rozhodně ne a tento film má přesně ten příběh, který Vás jednoznačně přesvědčí. Režisér tohoto filmu navíc objevil námět díky Petru Čechovi, se kterým se náhodou sešel, a který mu o Bertovi Trautmannovi řekl. A jsem za to rád, protože tento příběh pak mohl sdělit nejen mně, ale i samotným Němcům, kteří na tento příběh tak trošku zapomněli. A zrovna na takové příběhy by se v globálním kontextu zapomínat rozhodně nemělo. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby to točil Spielberg ke konci osmdesátek, nebo poslední dobou. Tedy v některých aspektech nedotažené úplně do topu, místy se Keeper tváří až příliš rozevlátě a romanticky, avšak má srdce na rozdávání, takže celkově vzato mise splněna. Němci natočili něco, za co by se nemuselo stydět 8z10 áčkových režisérů v Hollywoodu. Všechny potenciální plusy které se daly zužitkovat se zužitkovaly. Máme tu neokoukané tváře, což působí svěže a autenticky, překvapivě velkorysý vizuál - především pak fotbalové scény jsou místy fantasticky nasnímané. Romantika je občas přes limit, ale kompenzuje to dobrý scénář a emocionální katarze které příchází v dobrém dávkování a mají hlavu a patu. Nejlepší film z Deutchlandu za nevím jak dlouho. A titulní song Noela Gallaghera je fantastický. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Jeden z těch skvělých filmů o důležitých věcech. Skutečný příběh Berta Trautmanna by vydal na celý seriál, ale pokud měl vzniknout jediný film, tak se rozhodně podařil. Jeho poselství je jasné, herecké výkony autentické. Sport v první polovině 20. století pomáhal překonávat veškeré myslitelné problémy a příkoří a takto pomohl fotbal i bývalému členu Hitlerjugend k novému životu. Celá řada podobných příběhů se většinou váže k olympijským hrám z roku 1936, hodně prostoru se vždycky věnovalo boxu a lehké atletice, tohle je další dílek mozaiky. Gretel Bergmann, Marie Ketteler, u nás Zdena Koubková, Max Schmeling, Joe Louis, Hertzko Haft... to jsou všechno důležité příběhy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za čo ste získali železný kríž?" Tento film, nutno zdôrazniť, že podľa skutočných udalostí, mi urobil radosť. Radšej by som videl nepozmenenú verziu jeho cesty ako to vo svojej recenzii tradične skvele popísal užívateľ volodimir, no kvôli filmu sa často mnoho pozmení. Vojnovo ladený úvod je nádherne temný, bitva drsná, len veľkááá škoda, že je tak krátka. Po dlhej dobe vojnová scéna , ktorá ma okamžite vtiahla svojou atmosférou, škoda. Príbeh o človeku, ktorý ako Nemec v Anglicku musel vytrpieť dosť, verím, že viac než nám ukazuje film. Film má veľmi sympatické obsadenie, krásnu atmosféru i silné posolstvo. Romantické scény, to zbližovanie, malo iskru a miestami mi prišli romantickejšie než tie s Leom na Titanicu. Dávam plný počet aj keď menšie chybičky by sa našli. Tvorcovia vôbec nevenovali čas Trautmannovej rodine v Nemecku, aspoň pár minút by neuškodilo a scéna na cintoríne mi prišla nejako nasilu natlačená. Možno sa ale v skutočnosti odohrala, kto vie...Inak veľká spokojnosť. Krásny film s krásnou hudbou, pri ktorom je radosť stráviť večer. Pre futbalových fanúšikov povinnosť! 90%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Človek nevie čo ma pochváliť skôr. Či atmosféru vojnovej doby, alebo úžasnú Freyu Mavor. Tá hrala ako z partesu, neskutočný výkon hodný niekoľkých Oscarov. (Aj keď Oscarov vyhrávajú samé hovadiny, takže to je skôr urážka). Naozaj som si ju veľmi zamiloval a neviem sa dočkať na viac filmov, v ktorých hrala. Veľmi dobrý bol ale aj hlavný predstaviteľ David Kross. Pre mňa nezabudnuteľný životopisný film, ku ktorému by som sa veľmi rád po rokoch vrátil. Nie je známe, čo nám chce film povedať skôr. Či to, že život je ku*va a môže sa vám prihodiť neskutočné utrpenie, alebo že nemeckí vojaci nemali na výber a museli všetci bojovať za svoju krajinu proti komunizmu a judaizmu. Prvá polovica je skôr o tom, aké to má nemecký chlapec ťažké v zemi nepriateľov a tá druhá je o veľkom depresívnom utrpení. Pre mňa kandidát na film roka 2018. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mimořádně povedený film o válce, poválečném vyrovnávání se s nenávistí, odpuštění a porozumění... A o fotbale. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, môžeme si tu odškrtávať všetky klišé životopisných športových snímok, ale ak toto nepredstavuje pre vás problém číslo jedna, tak každý fanúšik žánru a futbalu si film užije ako finále európskeho pohára. Ako finále majstrovstiev Európy a sveta už nie, až o zas tak výnimočné dielo nejde. Je ale uveriteľné, civilne zahrané, má tú svojskú anglickú špinavú atmosféru, rozumej dedinský štadión, škaredý tréner, obhrublí foookujúci hráči, zasmradená šatňa. A nakoniec aj staré Wembley. Pokiaľ ale nepoznáte životopis Berta Trautmanna, tak vás, najmä ku koncu, prekvapí viacero dejových zvratov. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Je to sice místy hodně silné a emotivní, nicméně hlavní aktér má téměř nonstop výraz, jak kdyby mu uletěly včely, takže to hodně ubírá na vážnosti. Ale jinak super podívaná. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

I když mám Davida Krosse moc rád, musím s lítostí konstatovat, že se mu tenhle film moc nepovedl. Herecky předvádí skoro stejně strnulý výraz a zbytek obstaral scénář, který neví, kam dřív. Jestli více romantiky, kýče, nebo a to hlavně na konci zbytečného moralizování. Je to takový hezký, milý film pro všechny se spoustou klišé, který neurazí, ale na to aby nechal nějakou hlubší stopu, na to vážně nemá. I přes všechno, co se Bertovi v životě přihodilo. A pokud chcete vědět víc, až dokoukáte titulky a poslední song, tak honem na Wiki, tak budete mít celý život, tohohle bezpochyby výtečného brankáře jako na dlani. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životopisná romance z fotbalového prostředí o německém brankáři Manchester City, který to těsně po konci druhé světové války rozhodně neměl v Anglii lehké. V jeho životě sice zejí bílá místa, což znamená, že se spoustě věcí tvůrci rozhodli vyhnout, ale film je natolik profesionálně natočen, že to nevadí. Fotbal tehdy buď býval dramatičtější, nebo tak aspoň působil na plátně. Proti výkonům těch současných šašků to byla rozhodně paráda. Ale sportovní fandy upozorňuji, že tohle je více romantické drama než sportovní film. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to skutečný příběh brankáře , který se ze zajetí vypracoval na britskou hvezdu. Do nacistické armády vstoupil dobrovolně což je morální dilema. Posedlost Britů fotbalem a jejich pragmatismus je zde dobře vidět. Romance je celkem slabší. Nejvíce zábavný pro mě byl "okresní přebor" na malém hřišti. Režisér nemecký kolega Krosse umí fotbal točit výborně. Jak Kross přestoupí do Manchesteru, zacne byt priběh obyčejný - nenávist fanousku, , statečný postoj manželky, postupný respekt a úspěch, domácí idylka u moře i památný zápas ve Wembley, kde Trautmann dovedl svůj tým k vítězství navzdory těžkému zranění krku. Režisér Rosenmüller soukromá drama hrdiny moc neuměl, počínaje noční můrou z fronty a konče rodinnou tragédií provázenou přepjatou výzvou „Hraj dál, hraj pro svého syna“. Podle někoho trvůrci své kontroverzní titulní postavě mírně nadržují. Ale jde o druhou šanci že. Aspoň neoslavují jeho pět nacistických vyznamenání včetně Železného kříže nevystavují odpustky za brankářskou bravuru. Zajímavé jsou další osudy Trautmanna. Zemřel až v 89 letech, několik dětí i manželek a do pozdního věku pracoval pro fotbal. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Fotbal, tanec, láska, hrdinství, válka. Marcus H. Rosenmüller mohl nosný příběh Berta Trautmanna zpracovat jako líbivou romanci, anebo mohl naplnit pravidlo, že v dobrém filmu někdo zemře... Zatímco Margaret v Bertově pokoji nepřekvapí, tak závěr je dechberoucí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Je to predovšetkým o tolerancii, možno viacej, ako by si niekto želal. Divák, ktorý očakáva výsostne športový film bude určite sklamaný, mne táto kombinácia spolu s romantikou a drámou z prostredia povojnového Anglicka imponovala. Výsek zo života legendárneho brankára v službách Manchesteru City je zaujímavou prehliadkou tolerancie, lásky ale i nenávisti a vysporiadania sa s vojnovými hrôzami. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože nešlo o žádné hlubokomyslné dílo a všechny problémy se v podstatě jen tak přešly, hodnotil jsem čtyřmi kousky, protože se mi na film tak nějak dobře dívalo. Dokonce jsem se musel intenzívně zamyslet nad tím, jestli se ze mě na sklonku života nestává romantik. Naštěstí se záhy ukázalo, že to byly zbytečné obavy. Nestává. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, brankář a jeho tvrdá cesta fotbalem, životem a hlavně lidmi a okolí dane ho období. Určitě bych přitvrdil na větší drama trochu zlepšil soundtrack a byla by to pecka. Určitě jako skutečný příběh je to drsný a pěkný film. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Bernhard Carl "Bert" Trautman, keďže bol Nemec, mal rovnaké detstvo ako ostatné nemecké deti. V útlom veku členstvo v Jungvolk a neskôr v Hitlerjugend. Po začatí 2. svetovej vojny narukoval k Luftwaffe ako rádiový operátor. Keďže tento výcvik nezvládol premiestnili ho do kurzu pre výsadkárov. Prvé vojnové skúsenosti zbieral v Poľsku, ďaleko od prednej línie. V októbri 1941 už slúžil v 35. pešej divízii a pri Ukrajinskom Dnepropetrovsku sa nemecký postup zastavil. V priebehu zimy robili výpady na zásobovacie trasy sovietskej armády a keď v polovici roku 1942 nastúpila sovietska protiofenzíva Trautmanova jednotka utrpela obrovské straty a bola stiahnutá z východného frontu. Za svoju aktivitu v bojoch bol 5 krát vyznamenaný, vrátane Železného kríža I. triedy (Hitler ho udelil 300 tisíc krát za obdobie rokov 1939 až 1945). Povýšili ho na seržanta a bojoval vo Francúzsku. A keď bol jedným z vyvolených, ktorí prežili spojenecké bombardovanie na Kleve (február 1945) v rámci operácie Veritable, ako príslušník 1. výsadkového pluku v rámci 84. výsadkovej divízie kde z tisícky vojakov prežilo iba 90, sa rozhodol vrátiť domov do Brém. Ako dezertér sa musel mať na pozore pred svojimi vlastnými (dezercia sa trestala smrťou) ale aj pred spojencami. Nakoniec ho zajali americkí vojaci, ktorým ušiel a vbehol do náručia Britom, krátko pobudol v zajateckom tábore v blízkosti Ostende v Belgicku, ďalej v tranzitnom tábore v Essexu odtiaľ do Marbury Hall v blízkosti Nortwichu. Po znížení stupňa previnenia na vojnového zajatca zaradili ho na práce na miestne farmy do Fort Crosby v blízkosti Liverpoolu. Tu sa dlho neohrial a pokračoval v zajateckom tábore PoW Camp 50 (v súčasnosti tu je Byrchall High School ) v Ashton in Makerfield v Lancashire kde bol až do roku 1948. (Veľká Británia mala do konca roku 1948 aktivovaných 1062 zajateckých táborov, nie len v Európe). Keď bol v roku 1948 prepustený a bola mu ponúknutá repatriácia (návrat späť do Nemecka) on to odmietol a pracoval v Lancashire na farme a hral futbal za St Helend Town. A tak sa začína príbeh podľa skutočných udalostí o tom, ako sa elitný nacistický vojak stal oslavovaným britským futbalistom a dotiahol to až na Rad britského impéria. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš výrazný snímek po první hodině ztratil drajv, chyběla zápletka a film připomínal spíš hraný dokument._____ 1)  Téma s dítětem, při vší tragičnosti, jen stěží mohlo být centrálním motivem během čtyřleté vojenské služby._____ 2)  Barvitý a dobrodružný Trautmannův život by si zasloužil kvalitnější zpracování, možná i seriál._____ 3)  Zajímavý koment Volodimira2***** stručně vysvětluje, co předcházelo filmovému ději._____ 4)  Hlavním tahákem filmu je pro mne 28letý pěkný David Kross (Bert Trautmann). ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha děl dle příběhu člověka, který se nějak zapsal do dějin. Natočené je to dobře, nicméně problém u mě vězí v tom, že mě herci vůbec nepřesvědčili o svých úlohách a charakterech. Vše je moc ploché a vůbec to nejde do hloubky. Což je skoro až podstatou těchto snímků, za mě zklamání a dávám jen průměr. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Válka, nenávist, fotbal, láska, štěstí, tragédie, bolest, život. Tenhle film má všechno. Nad očekávání povedená biografie, která je o fotbale spíš jen okrajově, za to ale přináší komplexní příběh člověka, který rozhodně neměl na růžích ustláno a zažil toho za jeden život víc, než by si většina z nás vůbec dovedla představit. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* nečekal jsem, že by mě mohl životopisný film o legendárním brankáři dokázal tak uspokojit, ale povedlo se. Ani to nebylo romantickou linkou, natož tou sportovní, ale spíš svým zobrazením tehdejších poměrů. Nedivím se obrovské nenávisti vůči Němcům, ale tady s tím pracují citlivě a snaží se o porozumění obou stran. Film je plný sentimentality, ale myslím, že ji dokázali udržet na uzdě a nepřeháněli. Mnoho výtek k filmu nemám, tak si mou vyšší známku zaslouží a stejně i doporučení pro další diváky, pro které by mohl být film podnětný. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama