Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

verbal 

všechny recenze uživatele

The day not half over and ten thousand slain, and now there's nobody remembers our names. A thirst for the Hun, we were food for the gun, and that's what you are when you're soldiers … Peťka, vyhlášený hnědopich a honič nad První světovou, piplavě vybarvičkoval tři čtvrtiny Imperiálního válečného archivu a v podstatě zvizualizoval asi nejslavnější oplodňovák dalšího vyhlášeného honiče nad První světovou – Lemmyho. Výsledkem obojího je sugestivní memento o tom, že válka je syfilitická děvka, píchaná hrstkou mocenských velikášských psychopatů, dobrovolně se do ní mimo bezprostřední obrany území vlastní domoviny může hrnout jen naprostý propagandou zmanipulovaný kretén a všichni ti hrdinové, co neskončili v karboších, se z ní zpravidla vracejí akorát tak s doživotními traumaty, aby se dožili jen toho, že na ně po docela krátké době jejich vlast naprosto jebe. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za tuhle NEZIŠTNOU historiografickou dřinu by si Peter Jackson zasloužil všechny metály světa. A pokud to ještě nevíte, důrazně bych chtěl upozornit na fakt, že internetem kolují 2 verze dokumentu – jedna z nich je ve VHS formátu 1,33:1, po vzoru starých záznamů, takže i ty kolorované, do HD převedené a nazvučené pasáže (poprvé tenhle technický zázrak okusíte až zhruba v 25.minutě stopáže) jsou ořízlé, a proto ne tak působivé. Druhá verze je pak v širokoúhlém formátu, jak jí původně zamýšlel i Peter Jackson, a prostě výsledný dojem z filmu hodně záleží právě na tom, kterou verzi uvidíte. Dokument vlastně informačně nepřináší nic nového, ale za tu technickou vymazlenost, která je zároveň i pietní vůči obětem strašné války, dávám PJ palce nahoru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,956,913Tržby Celosvetovo $19,887,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $301,887Tržby za predaj DVD v USA ║ Konečne Peter Jackson ponúkol niečo zmysluplnšie po tých jeho fantasy úletoch. Smutný dokument s komentárom preživších o tom ako prežili niektorý veteráni obdobie 1.Svetovej Vojny. /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„BYL JSEM V BITVĚ A JSEM NA TO VELMI HRDÝ...“ /// Několik pamětníků vypráví a dobový záběry ukazují… Důvody k narukování, fixly s věkem, co seržant, jaká byla snídaně…a za 25 minut jdeme do boje. A teď to přijde – hlavní trumf: BARVA! Od toho okamžiku vypadá válka úplně jinak! Pokračuje vyprávění – jak se žilo v zákopech (což zase taková novinka není…), neřeší se politika, jen pocity a krajní meze lidí, kteří dělali většinou jen to, co se jim řeklo. Zajímavý… ale přesto tenhle dokument víc učaruje technologií než fakty. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vzpomínám na 11:00 hodin dne 11.11. 1918. 2.) Nevím, jak páchne smrt. 3.) 3.) Thx za titule „num71“. /// PŘÍBĚH *** ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Váleční geekové zbystřete - Peter Jackson k výročí sta let od konce "velké války" všelijak zrestauroval, kolorizoval, obohatil o staré komentáře veteránů a vůbec, dosud nevídaně skvěle oživil archivní záběry ze Západní fronty onoho konfliktu. Film volí čistě pohled řadového britského vojáka - od vyhlídek dobrodružství ve srovnání se svou nudnou prací, příchod do vyhlazené krajiny, nelidské podmínky zákopů, konfrontaci s němci, až po prázdný pocit z vyhlášení příměří a mnohdy pozitivní vnímání při vzpomínce. Jak tehdejší starosvětská, romantická představa o válce vzala hezky rychle za své... Je to bez debat jeden z klíčových titulů na téma WW1 a to právě proto, jak výborně vás vtáhne zpět. Nějakých pár spřízněných dokumentů už jsem viděl/ slyšel (včetně cyklu Apokalyps) a tady je to zákopové peklo na zemi, včetně drsných obrazů mrtvol, přiblíženo nevybíravě a možná zatím ze všech nejlíp. / Aneb bravo za počin hodný památky střetu, který dnes stojí spíše ve stínu následující světové, byť je ve srovnání neméně (ne-li ještě o kus víc) fascinující. [Febiofest 2019] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vyprávění veteránů nahraná v roce 1964 jsou výmluvná a mají svou sílu, ale opravdu to chtělo místy je utnout a soustředit se na (restaurovaný) obraz samotný, doplněný adekvátním zvukem. Jestliže Jackson a jeho tým restaurovali 100 hodin materiálu, proč z nich vidíme jen asi 50 minut (zbytek je nerestaurovaný materiál nebo dobové propagační plakáty, případně satira). Navíc se některé záběry opakují, což je dle mého chyba dramaturgie celého projektu. Také nejde o první záležitost, která by se pokusila o něco podobného, stačí připomenout Apokalypsu: první světovou válku (i tu druhou). Přitom nepopírám, že jde o vysoce působivou záležitost vyprávějící o všech aspektech frontového života, kde střílení a zabíjení jsou jen občasným "zpestřením" každodenní starosti o jídlo, čistou vodu, nohy v suchu a teple a hygienu. Plně podepisuji komentář uživatele Davies182. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Připadám si příliš přehlcená, než abych o tom mohla pořádně přemýšlet. Mluvené výpovědi mi každopádně přišly cennější než mírně uncanny valley kolorované záběry. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl zpočátku mírně zaskočen, že nevidím tu slibovanou „barvu“ (přijde na ni až ve 25. minutě), rychle mě to přestalo mrzet. Dokument je totiž vystavěn opravdu chytře. Už úvodní promluvy na pozadí všech těch propagandistických plakátů a černobílých dobových záběrů mě dokázaly snadno vtáhnout. A poté co se divák spolu s mladíky dostane přes prvotní nadšení, touhu po dobrodružství a následný tvrdý výcvik, přichází nástup na frontu a s ním i barva. A že se na ni koukalo moc pěkně, zvlášť na záběry dělostřelectva (např. scéna s padajícími střešními taškami při odpalu). Paradoxně však byla nejpoutavější pasáž s německými kulomety, ačkoliv divák jen slyšel pamětníky, zvuk bitvy a viděl u toho statické obrázky. A pak to vystřízlivění na konci…velmi působivý dokument, který si zaslouží solidní 4*. „Když jsem se vrátil, moje matka ani otec vůbec nechtěli vědět, co se dělo, neměli ani ponětí, jaké to bylo. A nebyl žádný důvod, proč by měl být někdo z nás oslavován a opěvován za tu trochu bláta a ztrátu dobrých způsobů.“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Děsivě působivé zprostředkování válečných hrůz z pohledu těch, kteří měli štěstí, že o nich mohli vyprávět. Peter Jackson zrestauroval více než sto let staré záběry, aby nás (i díky neméně důležitému zvuku) vzal přímo tam, to vše s komentářem řadových vojáků. Rozhodně nečekejte příval faktických informací, od toho jsou jiné dokumenty, tohle je opravdu o atmosféře, o atmosféře, o atmosféře, protože když jeden z vojáků vypráví, jak musel zastřelit jiného, sevře se hrdlo jemu i nám. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nemám v úmyslu srážet škarohlídsky edukační význam a celkové hodiny práce, které se za projektem Petera Jacksona táhnou. Co už vám ale nikdo nepoví, je, že se mnohé remasterované záběry opakují vícekrát, než je zdrávo, a taky že celá jedna část dokumentu stojí na ubíjejících černobílých skicách a frustrujícím válečném audiu (chápu, účel splněn). Kanonáda vypravěčských příběhů mohla taky občas spočinout, tichá výmluvnost obrazů samotných tak ve filmu v podstatě neexistuje. A to je trochu škoda. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V prvej štvrťhodinke sa ukazuje, že Jackson v dokumente nie je úplne doma. Výstavba nie je príliš šťastná a mal som pocit, že mi anonymné hlasy vyrozprávajú dieru do hlavy. Po prechode na front sa to však uprace a je to sila. Zrekonštruované zábery pôsobia fantasticky, strih a zvuk (poprosím oscarovú nomináciu) intenzívne sprostredkúvajú hrôzy vojny a postupne sa nabaľujú aj emócie. Hodnotný projekt, ktorý bude trochu neprávom velebený najmä za svoje technické parametre, keďže má čo povedať aj po obsahovej stránke. 9/10 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Petera Jacksona je snadné milovat- Byl to právě on kdo na plátna přivedl trilogii Pán Prstenů, která je dodnes jednou z nejlepších filmových trilogií v dějinách. Po Pánovi Prstenů navíc natočil svého vysněného Kinga Konga (který je také nezpochybnitelně peckou) a i když trilogie Hobita diváky spíše rozdělila, svoje klady rozhodně měla a potvrdila, že Jackson je geniální režisér s geniálně funkčními vizemi. Poté co má celého Hobita definitivně za sebou se Jackson vydal dost nečekaným směrem- rozhodl se zavzpomínat na svého dědečka Williama a natočil dokument z 1. světové války. Do toho zasadil archivní záběry, které ale pomocí technologií převedl do funkčních barev. Od autora Pána Prstenů nebo King Konga z roku 2005 se to asi dalo čekat i přesto, že i Jackson párkrát šlápl vedle, rozhodně se ale musí říct, že Nikdy nezestárnou je výbornou práci! Nikdy nezestárnou není takovým tím klasickým dokumentem- Jackson zde ani jednou nepoužil zahraný dramatický výjev ze vzpomínek ani nepřepíná mezi archivními záběry na zpovídající. Dává to smysl- 99% veteránů z 1. světové války to má totiž za sebou a tak se musel Jackson spolehnout na posmrtné zpovědnice. Zároveň také sesbíral většinu slavných záběrů z první světové války a a díky digitální retuši dost pravděpodobně servíruje nejvíc autentický zážitek z období 1. světové války! Nikdy nezestárnou sází na takové ty nahrané záběry, které byli nahrány buďto když se zrovna nebojovalo nebo na záběry, které byli natočeni když zrovna nešlo o život. Pochopitelně se nenatáčelo během bitvy, jelikož měli během bitvy všichni asi přece jen trochu jiné starosti než natáčet bitvu při které dost možná mohli umřít. Jak jsem již zmínil Jackson nepobere komparz a bitvu nepřehraje. Nenatočí akční válečnou sekvenci z ranku Zachraňte vojína Ryana nebo Dunkerku. Pokud někdo čeká tohle, Nikdy nezestárnou budou zklamáním obřích rozměrů. Tohle cílí na někoho jiného.... Nikdy nezestárnou pojednává především o ztracení chlapeckých iluzích během nástupu do armády. O jiných hrůzách války- velice špatná hygiena, psychický nátlak a především strachu, že se nemusí následujícího dne dožít. Nikdy nezestárnou klade důraz především na řadové vojáky, kterým bylo během nástupu do války 16-20 let. Během prvních 20 minut Jackson ukáže mladé chlapce, které narukovali bez váhání a i přes to, že reálně ani většině nebylo 18 let, chtějí bojovat za svou zem. Jackson Nikdy nezestárnou obohatil skvělým zvukem a především skvěle upravenými záběry, které působí jako by už fakt mohli být natočeni v současné době. Z 10 hodin Jackson vybral 99 minut, které nejlépe vykreslí jak to v 1. světové válce na pěchotě fungovalo. Jackson jako vždy ví co chtěl divákovi zdělit a daří se mu to i u tohoto dokumentu. Vzhledem k tomu, že je už 99% veteránů 1. světové války po smrti se jak jsem říkal sází na to, že jsou paměti nahrané dávno před smrtí. Z pochopitelných důvodů tak slyšíme zpovědí z nichž většina umřela minimálně 5 let nazpátek, jejich vzpomínky ale znějí skvěle. Jackson je navíc většinou vyplní ilustracemi nebo dobovými plakáty a funguje to skvěle. Nikdy nezestárnou je pravděpodobně nejlepším filmem který pojednává o 1. světové válce. Jeden z nejlepších dokumentů všech dob, který budou moc unavení učitele dějepisu pouštět na svých hodinách. A především nejsilněji vypovídající dílo o tom, že mladé generace si dříve byli schopni vytrpět hodně. Já sám jsem totiž reálně ve věku podobném hlavním vypravěčům filmů v době kdy nastoupili do války. A představa, že se aktuálně dám na frontu a budu se 24 hodin bát aby mi německá kulka neprosvištěla lebkou nezní zrovna lákavě. Upřímný respekt všem padlým a veteránům, byli to sakra velký jatka! () (méně) (více)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka mně zajímá. Hodně o ní čtu. O slavných bitvách napříč staletími, o důvodech proč konflikty vypukly, o zbraních a hlavně o lidech. Lidské příběhy mne zajímají nejvíce. Snad proto mám rád denníky či autobiografické vzpomínky všech těch, kteří se nějakého toho konfliktu účastnili. A i když je to pohled jednotlivce, často značně subjektivně zabarvený, má to pro mne mnohem větší výpovědní hodnotu než tucet děl věhlasných historiků, kteří píší fundovaně o něčem co však sami neprožili. A proto mne tento dokument doslova uhranul. Ne těmi kolorovanými záběry. Už jsem viděl fantastický dokument I. světová válka v barvě, tam poprvé na člověka dopadla rudost krve i odporná jednotvárná hněď krátery a vodou roblemcaných kdysi úrodných polí Belgie a Francie.... Byl to ten způsob jakým byl dokument podán. Ta výpovědní rovina jednotlivců, upřímná i po tolika letech. Trochu mne mrzí, že když už byly ve filmu i tanky , zapomnělo se na letectvo :-). Ale základem tehdejších armád byly tři zbraně. Artilerie, kavalerie a pěchota a o mužích těchto složek je dokument především. Od Jacksona je to skvělý počin nejen k nedávnému výročí 100 let od Great war, ale je to také skvělá pocta těm co tam bojovali a umírali. Dnes už se zapomíná i na hrdiny té druhé války, natož té první. Je třeba mladým neustále zdůrazňovat, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo. Tady je to za 5 vlčích máků ! * * * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po spustení kolorizovaných a ozvučených záberov film diváka prenesie viac ako 100 rokov dozadu a formou pútavého príbehu prerozpráva zážitky britských vojakov z 1. svetovej vojny. Jednoducho krása. 10/10 ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Úžasný film - nikdy dříve jsem si nedovedl představit skutečně vše, co zažívali vojáci v první světové. Skvělý počin a velké díky Peterovi Jacksonovi za nesobecký příspěvek do dějin kinematografie. Snad se tohle bude pouštět jako učivo na školách. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nechat se zmanipulovat společností a vládou a vydat se položit život za její mocenské zájmy, tak tomu nikdy nebudu říkat hrdinství, nýbrž blbost. Což si také mohli kluci ověřit v následné nemožnosti se plnohodnotně začlenit do společnosti po skončení války. V dokumentu zaznívají hlasy lidí, kteří přežili. Docela zajímavé by mohlo být, kdyby se tvůrci na to samé zeptali mrtvých, jestli s přeživšími sdíleli nadšení, i když se jim končetiny válely po bojišti a vydechli naposled. Ale to jen taková moje vsuvečka, kterou chci poukázat na to, že zúčastněné vojáky nevelebím a ani k nim necítím jediný náznak obdivu. Každopádně, psal se rok 1917 a mentalita i možnost informovanosti obyvatelstva byla tehdy úplně jiná, takže bych se možná taky stal obětí propagandy a s radostí přijal pozvánku na smrt za zájmy, na kterých ve výsledku vůbec nezáleží. Historická hodnota tohoto dokumentu je ovšem mimořádná a ze zpracování se mi tajil dech. Musela to být velká fuška, ale tohle se Jacksonovi opravdu velmi povedlo. Jackson pomocí zvuku a obrazu divákům naprosto fenomenálně přiblížil zejména těžký rutinní život v zákopech. Opravdu masakr. Všudepřítomné dělostřelectvo a nejistota, že se právě vy dožijete dalšího dne. První světová válka byla mnohem drsnější a nelítostnější než ta druhá. Dodnes je s podivem, že se z ní nikdo nepoučil. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Úžasný počin k 100. výročiu skončenia I. svetovej. Nikdy som nevidel nič tak komplexné, mozaikovité a neuveriteľne presvedčivé. V tejto spojitosti ma napadá, že sa k tomu ako-tak blíži iba 1917 a Cesty slávy. Bol by som rád, keby sa film premietal na stredných školách. Aby si obézni teenageri, tráviaci väčšinu života pred monitorom počítača, uvedomili, že skutočná vojna je niečo úplne iné, ako virtuálne vojny, v ktorých bojujú, víťazia a nezomierajú. Vojny, v ktorých jediná bolesť je bolesť usedeného zadku, prípadne nejaké problémy s rukou manipulujúcou s myšou. A pokiaľ by mal niekto námietky, že išlo o 1. svetovú vojnu a už II. svetová bola na "vyššej" úrovni, tak by mali vedieť, že každá ďalšia vojna je hroznejšia, ako predchádzajúca a o "humánnych vojnách" môže rozprávať iba kaviarenský povaľač. Niekedy mi mierne prekážali farby, ale to je jediná a naviac veľmi slabá výčitka smerom k tomuto vynikajúcemu filmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přes dvacet minut jsem nechápal všechny ty nadšené recenze... a pak to přišlo. Obraz se roztáhl přes celou plochu a vybarvil se. Klobouk dolů před všemi restaurátory, koloristy a spol. Sice zdrojový materiál byl často dost špatný, takže pak ty obarvené postavy vypadají spíš strašidelně, ale většinou to neruší. Komentáře veteránů také nenechají ani okamžik volný, ale chápu, že Peter Jackson chtěl nechat jejich hlasů zaznít co nejvíce. Peklo velké války v kostce a v barvě za hodinu a půl. ()

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama