Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 3
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dokument, který tolik nezaujme obsahem (každý ví, co za zvěrstva se za války staly) ale úžasnou vizuální stránkou s geniálně restaurovanými záběry. ()

classic 

všechny recenze uživatele

28. 7. 1914 – 11. 11. 1918 = 1. svetová vojna. » Vskutku, viac poučných dokumentov som videl z druhého svetového konfliktu, ako z prvého. « Možno ma odrádzalo, že je to viac-menej zastaralé, a tým pádom nezaujímavé ? Naozaj, neviem to takto rýchlo posúdiť, ale čo 100 % viem, že bol dosť surový a brutálny, t. j. vojaci boli vydesení v zákopoch + chemické zbrane praskali vo švíkoch... Teraz už viem, že mi úplne stačí vidieť jeden jediný, ktorý mi všetko po lopate vysvetlil, a k tomu, keď ešte za ním stál renomovaný, rešpektovaný novo-zélandsky režisér, tvorca úspešnej trilógie The Lord of the Rings - PETER JACKSON, tak moje očakávania boli celkom vysoké. » S konečným výsledkom som takmer nadšený. _ K 100. výročiu ukončenia, sa Jacksonov tím podujal na niečo naprosto vizionárske, čo doteraz v takomto merítku nemalo žiadnej obdoby... ? Totiž, tieto archívne zábery frontových kameramanov - kolorizovali, remastrovali, a taktiež poriadne ozvučili a-u-d-i-o-m, že normálne počujete, čo si medzi sebou vyprávajú. Je to dych vyražajúce ! Summa Summarum : Peťo venoval dokument svojmu dedkovi, ktorý pôsobil v britskej armáde, medzi rokmi 1910-1919, a ja som zo všetkých tých obrazov priam pozitívne omráčený. Dokonalosť sama o sebe ! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historické zajímavosti jsou lepší dokumentární filmy, než je tenhle. Stejně tak jde vidět první válku kolorovanou třeba v seriálu WW1 in Colour. A taky jde jinde najít vyprávění veteránů, kteří celé to peklo zažili... Nicméně jako celek a tak trochu jako příběh, i když ne nutně s konkrétním hlavním hrdinou, to funguje pěkně. Velká válka ("1, světová") je totálně podceněný fenomén, o kterém se toho na rozdíl od WW2 moc netočí. Přitom to byla ona, kdo změnil svět - kdo nastartoval revoluce, zničil víru v Boha (a nahradil ji vírou v různé formy socialismu), kdo ukončil přesvědčení, že lze jen růst... I z tohohle pohledu je tenhle film super, jako film, který ukázal starou válku jako něco, co jejím současníkům přišlo úplně stejně reálné, jako náš svět nám. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Záběry z 1. světové války doplněné o komentáře zúčastněných a především obohacené barvou a zvuky. Jedinečný pohled na ohyzdnou válku, u kterého si jistě ucvrknou všichni fanoušci historie. Pro mě je spíše fascinující a současně hrůzné sledovat, jaké způsoby dokáží lidé vymyslet, aby se mohli navzájem zabíjet. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson se po natočení King Konga chtěl nadále věnovat primárně svému videohernímu studiu Wingnut Interactive, nicméně to dopadlo jinak a já si prakticky s každým jeho filmem od Konga říkám, jaká by to byla paráda, kdyby k jeho vstoupení na pole videoherního designu skutečně došlo. Jackson již pracuje s lidmi čistě jako objekty, nositeli identifikačních vlastností vycházející z jejich specifického prostředí. Pokud jsem u Hobbita obdivoval pozornost, jaké se dočkal každý dílek oděvu či interiéru a trpěl při každém pokusu u lidštější vykreslenější některých postav, u They Shall Never Grow Old jsem zvedal obočí nad snahou doplnit mlčící záběry dabovanými hlasy zúčastněných, domalovávání krve k tělům s citlivostí splatter komiksu či inklinací k úsečné epizodičnosti. Když se pak věnuje větší prostor scénce, kdy někdo spadl do latríny než vysvětlení třenic mezi Němci a Prušáky v nepřátelských liniích, nemůže se nikdo divit, že okázalá závěrečná antikatarze kdovíjak nefunguje, protože to celé působí jak, když vám někdo snaží odvyprávět svojí několikaměsíční cestu kolem světa, ale má na to jen dvě zastávky, než musí vyrazit z tramvaje. Posaďte toho člověka už někdo za počítač, ať se svým pověstným perfekcionismem vytváří NPC, zvuky a level design pro nějakou dobrou PC gamesu a nesnaží se nás zatěžovat bolestivou realitou. Což mi připomíná, že jsem dle propagace čekal, že technologie oživování starých záběrů je podstatně dál, než to z výsledku vypadá. Ruské technicolorové filmy vypadají mnohdy lépe a realističtěji než to co vidíme tady. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson, režisér legendární trilogie "Lord of the Rings", s mimořádnou citlivostí pro detail zrestauroval jedinečné záběry z První světové války. Pro fanoušky válečnictví a historie se zcela bez debat jedná o "must see" záležitost. Výborná práce! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neskutocne putavy nahlad na to ako vlastne prebiehali zakopove bitky pocas prvej svetovej. Nesledujeme tu osudy nejakeho konkretneho vojaka, ale vdaka rozpravaniu viacerych veteranov, ktore je doplnene archivnymi zabermi, si spolu s nimi prejdeme cestu od narukovania, utrap na fronte az po trpky navrat domov. Je to rozhodne lepsie ako akykolvek film o prvej svetovej. Nic podobne som doteraz nevidel. 8/10. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tie výpovede sú veľmi cenné. Taktiež spracovanie do dnešných farieb filmu dalo možnosť ľuďom sa do toho vžiť. Oproti klasickým dokumentom, ktoré rozoberajú fakty z mnohých bojíšť, toto bolo skôr orientované na život bežného britského vojaka na konkrétnom fronte. Brutalita z bojísk v Srbsku alebo v Halíči tu nie je ani len spomenutá. Nedozviete sa ani nič o vojnových pilotoch, vojne na mori, genodíce Arménov a dáva si to dlhý čas, kým to vhupne do farby, ale za to je to veľmi cenné pre vžitie sa do situácie mnohých vtedajších mužov, ktorí boli len číslom a tak sa s nimi narábalo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Unikátny ( technicky ) pohľad na ´´zákulisie´´ prvej svetovej a jej podanie masám. Takže vlastne nejde o nič viac a o nič menej, ako hociktorý lepší dokument od NatGeo. Verím, že v archívoch sa nájdu určite nejaké tie hrôzostrašnejšie zábery, z ktorých by sa z nás stali naveky pacifisti. Vizuálne ale opulentné dielo. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli bylo úplně záměrem aby film vyzněl jako, že první světová byla vlastně taková kamarádská dobrodrůžo-bojovka, která se chvilkama zvrtla v nepříjemnou záležitost.. Technicky je to poměrně působivé.. Emočně naprosto ploché. Hlavně v poslední třetině znatelně chybí akční materiál.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý dokument, ale jednak poněkud dlouhý a zároveň neskutečně ukecaný. Chybí tak prostě chvíle pro vstřebání informace a obrazu. Příliš hektické. Pocta fajn, ale zpracování by chtělo ještě uhladit (barva a obraz ale za *****). ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokument připomínající těžký život řádového vojáka ve velké válce, která zásadně změnila události 20. století. To jak všichni šli do války plní nadšení a ideálu a místo toho našli jen utrpení, nemoci a viděli smrt na každém kroku v zemi nikoho mezi zakopy vzdálených obvykle pár metrů u sebe. Bylo to zmíněno hodně věcí, které tehdá řada vojáků viděla prvně v životě - plamenomety, tanky a děsivý účinek bojových plynů. Příběhů těchto vojáků bylo mnoho a neměly by být nikdy zapomenuty...80%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo dává dobrý pozor a uvědomí si souvislosti, získá to, co mu žádná učebnice dějepisu neumožní. Čím byla 1. světová válka a co udělala z lidí, kteří se jí dobrovolně či nedobrovolně účastnili. Češi byli do ní zataženi nedobrovolně, a po mrtvých zbyli jen pomníčky postavenné (povině) z popudu T.G.Masaryka. Po živých nezůstalo nic, přestože jejich zážitky byly vesměs podobné jako ty brtiské. Nikde není zapsáno, jak můj děda se díval do Piavy, která tekla červená jako krev. Po válce se vrátil k rodině (můj otec byl jeho nevlastní syn), raději než pracoval na polích, toulal se. Ve stáří pásal kozy, a když mě požádal, abych řekl, jak se mám v Německu, usmíval se a pokyvoval hlavou, vím však, že mě neposlouchal. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Technicky je to úplne odzbrojujúce. Digitálne zreštaurované, vyfarbené a naruchované dobové zábery skutočne okamžite prenesú diváka do daného miesta a času. Je to skvelý ťah, vďaka ktorému človeku spätne dôjde, ako sme sa po rokoch naučili brať čiernobiele fotky a zábery s istou mierou chladného odstupu, ktorý tu je takmer úplne eliminovaný. Je to zrazu úplne iný pohľad na dejiny, prečo len to niekomu nenapadlo skôr? Na druhú stranu, výpoveďou je to pomerne ploché. Potešilo ma to svojím antimilitarizmom, no zároveň tu omnoho viac autorskej výpovede nenájdeme. Navyše mi osobne vo výsledku príde trochu problematická interpretácia vojny ako uvoľneného "chlapčenského" dobrodružstva, či akéhosi rituálu mužskosti. Vojna je rýdza deštrukcia a smrť a nie je na nej nič pozitívne. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Výborný koncept, některé kolorované záběry jsou tak nějak přízračně živé, až z toho mrazí, ale jako celek to pro mě zabila režie. Celou dobu slyšíme vyprávění pamětníků v jedné lince, v jedné intonaci. Je to nekončící proud slov a historek bez možnosti prožít nějaké emoce. "A napřed jsme byli v táboře a tam jsme stříleli a jeden voják neměl spodky a k jídlu byl džem a chleba a pak se šlo frontu kde se spalo v zákopech a byla tam voda a taky prostitutky a bylo to hrozné, ale někdy ne, a pak byl útok a všude to vybuchovalo a pak, a potom, a navíc, a pak najednou řekli, že je konec a byl konec." Možná mám vysokou laťku, nedávno jsem dokoukal netflixí dokument Vietnam War, u kterého jsem střídavě žasnul a brečel, ale tohle bylo tak nějak ploché jak emočně, tak informačně. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

působivý "dokument" přibližující přes skvěle zrestaurované záběry a komentáře pamětníků skoro již zapomenutou dobu.Pro to připomenutí neprávem upozaděného je to výborné,pro větší dopad by bylo fajn občas komentáře stopnout.Takhle jsem se kolikrát mnohem víc soustředil na titulky a obraz mi unikal...80% ()

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama